Πώς θα πετύχεις το απόλυτο detachment

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Πώς μπορούμε να απαγκιστρωθούμε από το αποτέλεσμα και να αντισταθούμε στην αβεβαιότητα του μέλλοντος; 

Όλοι μας έχουμε όνειρα, επιθυμίες και ελπίδες για τη ζωή και το μέλλον μας. Ωστόσο, άλλοτε έχουμε μεγάλες προσδοκίες κι άλλοτε κάνουμε τα χειρότερα σενάρια για όσα πρόκειται να μας συμβούν. Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και πως όσο και να ανησυχούμε, το αποτέλεσμα δε θα αλλάξει, μπορεί να παρέχει ανακούφιση για την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Και αυτό γιατί απαγκιστρωνόμαστε από το αποτέλεσμα (αγγ. “we detach from the outcome”). Πώς, όμως, μπορούμε να επιτύχουμε κάτι τέτοιο;

Ξεκαθάρισε τι θες

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αγχώνονται για το μέλλον, στην πραγματικότητα ανησυχούν για την αβεβαιότητα που αυτό μοιάζει να κουβαλά. Ένα όπλο ενάντια σε αυτήν την αβεβαιότητα, είναι να ξέρει κανείς τι θέλει από τη ζωή· Να μετατρέπει, δηλαδή, τα όνειρά του σε στόχους, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να επιτευχθούν. Όταν ξέρεις που θέλεις να φτάσεις, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να ανακαλύψεις και πως ακριβώς θα φτάσεις εκεί. Το να μη φοβάσαι για το τι θα συμβεί, είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του. Μπορείς να διευκολύνεις, λοιπόν, την κατάσταση έχοντας ένα ξεκάθαρο πλάνο για το μέλλον σου, ώστε ακόμα και αν έρθουν αναποδιές, να μπορείς να επιστρέφεις σε αυτό πιο ανώδυνα. 

Πίστεψε ότι είναι δικό σου

Όταν θέλουμε μία κατάσταση να εξελιχθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, περνούν συνήθως από το μυαλό μας οι χειρότερες εκδοχές που μπορεί αυτή να λάβει. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο, εξαιτίας του φόβου της απογοήτευσης που διακατέχει τους ανθρώπους. Είναι πιο εύκολο να ξεπεράσουμε κάτι αρνητικό, αν από την αρχή δεν είχαμε μεγάλες ελπίδες για αυτό. Και όμως, ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό· Πως ελκύουμε αυτά ακριβώς που σκεφτόμαστε. Γι’ αυτό και σε οποιαδήποτε κατάσταση, χρειάζεται να πείθουμε τον εαυτό μας ότι αξίζουμε πραγματικά αυτό που επιδιώκουμε να αποκτήσουμε.  Μόνο έτσι θα τολμήσουμε να διεκδικήσουμε όλα όσα πραγματικά επιθυμούμε να αποκτήσουμε. 

Δούλεψε για αυτό

Μετά από την πνευματική δουλειά, έρχεται και η –μεταφορικά μιλώντας– χειρωνακτική. Αντίπαλος της ανησυχίας για το μέλλον, είναι η σκληρή δουλειά που μας γεμίζει σίγουρα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για όλα όσα πρόκειται να έρθουν. Σκέψου αυτό που θες να γίνει και αναλογίσου όλες τις πιθανές ενέργειες και εξελίξεις που μπορείς εσύ, με τον δικό σου έλεγχο, να επηρεάσεις. Όταν όλες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί ή, όταν μιλάμε για κάτι μακροχρόνιο, θα υλοποιούνται με τη συχνότητα που πρέπει, τότε πραγματικά θα έχεις κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι σου. Μην αναλώνεσαι προσπαθώντας να μεταβάλεις όλα όσα είναι εκτός του δικού σου ελέγχου. 

Εμπιστοσύνη 

Η πραγματική –και η γρηγορότερη θα έλεγε κανείς– λύση, όμως, στην αντιμετώπιση της προσκόλλησης στο αποτέλεσμα, είναι η εμπιστοσύνη σε αυτό· Η πίστη πως το σύμπαν –ή οποιαδήποτε άλλη ανώτερη δύναμη στην οποία πιστεύει κανείς– θα σου φέρει την καλύτερη εκδοχή κάθε κατάστασης, ακόμα και αν τα πράγματα δεν φαίνονται έτσι. Πρέπει, λοιπόν, να αναπτύξεις εμπιστοσύνη, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με τη δύναμη του μυαλού και τη συνέπεια. Από αυτή τη στιγμή και μετά, δεσμεύσου να παρατηρείς καλύτερα τις φορές που κάτι δεν πηγαίνει όπως το θες, και να προσπαθείς να σκέφτεσαι όλα τα πιθανά άσχημα σενάρια από τα οποία αυτό το γεγονός μπορεί να σε προστάτευσε. 

Στόχος: Ευτυχία

Κάθε άνθρωπος, σε οποιαδήποτε κατάσταση και οποιαδήποτε στιγμή, αποζητά την προσωπική του ευημερία. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που  «καταβροχθιζόμαστε» από την καθημερινότητα και αναλωνόμαστε στα μικρά και ασήμαντα ξεχνώντας τον κεντρικό μας στόχο, την εσωτερική μας γαλήνη. Και ναι, το να αποφασίσουμε μία μέρα ότι θα σταματήσουμε να ανησυχούμε και θα αφεθούμε στη μοίρα –χωρίς να ξεχνάμε το 3ο point του άρθρου– είναι πολύ δύσκολο, πόσο μάλλον το να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά, όμως, που έχουμε να κερδίσουμε· αυτή η γαλήνη και η καθημερινότητα με σιγουριά και χωρίς άγχος, είναι σίγουρα κάτι δελεαστικό. Με πνευματική συνέπεια, λοιπόν, και τα tips που αναφέραμε, μπορείς να φτάσεις σε αυτό, όποτε είσαι εσύ έτοιμος/η!

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.