Πωλείται… αέρας κοπανιστός!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Πωλείται… αέρας κοπανιστός!Όταν στην Ελλάδα λέμε «πουλάω αέρα» η σκέψη μας πάει στην αποζημίωση ενός επιχειρηματία για την μελλοντική προοπτική ενός καταστήματος (εκτός από την βασική αξία της δουλειάς) ή το τίμημα για την ταράτσα ενός σπιτιού για μελλοντικό χτίσιμό του. Στην Κίνα, όμως, η φράση έγινε… πραγματικότητα! Ενας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αποφάσισε να πουλάει… καθαρό αέρα σε κουτάκι που μοιάζει με αυτά της μπύρας και των αναψυκτικών! Το όνομά του Γκουανγκμπιάο Τζεν, κι έγινε γνωστός από διαδικασίες ανακύκλωσης.

Ο Τζεν ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια με κουτάκια… αέρα κοπανιστού, τον οποίο υποστηρίζει ότι φέρνει από απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας και είναι απολύτως φρέσκος! Η πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του συγκεκριμένου προϊόντος ήταν η Τετάρτη 30η Ιανουαρίου, οπότε και έκανε την απαραίτητη προώθηση και μοίρασε κουτάκια αέρα δωρεάν. Από την 31η Ιανουαρίου η τιμή κάθε κουτιού τιμάται στα 5 γιουάν (δηλαδή 80 σεντς του ευρώ) και οι πωλήσεις υποστηρίζεται ότι θα φτάσουν τις πρώτες ημέρες τα οκτώ εκατομμύρια κουτάκια! Ούτως ή άλλως στο Πεκίνο, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές, εξαιτίας του νέφους που έχει σκεπάσει την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Οπότε η καμπάνια του επιχειρηματία έγινε και σε σωστό χρόνο…

Πωλείται… αέρας κοπανιστός!Τα κουτάκια είναι πορτοκαλί και στη συσκευασία δείχνουν μια καρικατούρα του ίδιου του επιχειρηματία να λέει: «Ο Γκουανγκμπιάο Τζεν είναι καλός άνθρωπος»! Ο Τζεν εκμεταλλεύθηκε την δημοσιότητα για να βγάλει λόγο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και να τονίσει στις κάθε λογής εταιρείες να μην κυνηγούν την αύξηση του ΑΕΠ με συνέπεια τη μόλυνση. Τα έσοδα, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνονται σε φτωχές περιοχές της Κίνας και σε περιοχές με ιστορική αξία. Ο ίδιος ο Γκουανγκμπιάο Τζεν είναι διασημότητα στην Κίνα και η περιουσία του φτάνει τα 740 εκ. δολάρια.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…