Πυρίτιο: ένα πολύτιμο μέταλλο

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Το πυρίτιο, θεωρείται αποτελεσματικό για την ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις, ενώ επίσης συμβάλλει στην θεραπεία άλλων εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών διαταραχών στις αρθρώσεις, της αρτηριοσκλήρωσης, και της οστεοπόρωσης. Το πυρίτιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις φλεγμονές.

Τονώνει την ψυχή και το πνεύμα

Το πυρίτιο προωθεί την εσωτερική ευεξία και ανακουφίζει το αίσθημα της ανασφάλειας, και της κόπωσης. Κάνει το άτομο πιο σταθερό και ανοιχτό σε νέες εμπειρίες, ενώ το βοηθά να εναρμονιστεί με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Η απορρόφηση του πυριτίου είναι μεγαλύτερη με την παρουσία ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου και βόριου.

Τρόφιμα με πυρίτιο

Ένα φυτό αρκετά πλούσιο σε πυρίτιο θεωρείται το Εκουιζέτο quisetumarvense) ή αλλιώς πολυκόμπι. Ο Διοσκουρίδης έλεγε ότι το πολυκόμπι κοπανισμένο και επαλειμμένο θεραπεύει τελείως τις πληγές γι’ αυτό και χρησιμοποιούνταν σαν επουλωτικό για τις πληγές.

Άλλες τροφές που περιέχουν πυρίτιο είναι το alfalfa (τριφύλλι), τα παντζάρια, το καστανό ρύζι, το πίτουρο ρυζιού, η τσουκνίδα, τα φασόλια σόγιας, οι πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του πυριτίου στις τροφές, έως και 98%, όπως επίσης και μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε λίπη, άμυλο και απλούς υδατάνθρακες. Πλούσιες πηγές πυριτίου είναι επίσης τα κόκκινα άλγη (Lithothamnium) και το μπαμπού (bamboo).

Δοσολογία

Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για το πυρίτιο. Η θεραπευτική δοσολογία είναι τα 200-500 mg με τουλάχιστον 10% απόδοση σε οργανικό στοιχειακό πυρίτιο.

Ελλειψη

Συμπτώματα έλλειψης πυριτίου είναι η κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, ο διαταραγμένος ύπνος, η σωματική εξάντληση. Στην έλλειψη πυριτίου εμφανίζεται καταρροή της μύτης ή βλέννα και φλέγμα.

Η μακροχρόνια έλλειψη πυριτίου προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη των οστών, ατροφία πολλών οργάνων, πρόωρη γήρανση του δέρματος, νυχιών και μαλλιών και απώλεια της ελαστικότητας των ιστών.

Παρενέργειες

Οι έλεγχοι σε ότι αφορά την ασφάλεια στην χρήση του οργανικού πυριτίου έχουν αποδείξει ότι δεν παρουσιάζει καμία τοξικότητα ούτε στην τοπική επάλειψη, ούτε στη λήψη από το στόμα. Η μακροχρόνια λήψη πυριτίου μπορεί να οδηγήσει σε ένδεια της βιταμίνης Β1, γι’ αυτό συστήνεται η παράλληλη λήψη της βιταμίνης.

Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια ή οιδήματα παθολογικής φύσης πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη πυριτίου. Δεν ενδείκνυται η λήψη του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, και από τα παιδιά.

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…