Πυρετός: Μύθοι και πραγματικότητα

Συντάκτης: Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος - Μπουρμπούλης, Παθολόγος

Πυρετός: Μύθοι και πραγματικότηταΟ πυρετός αποτελεί το πιο συχνό σύμπτωμα. Δυστυχώς έχουμε μάθει από την παιδική μας σχεδόν ηλικία να παρερμηνεύουμε τη σημασία του πυρετού. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να τονίσει κάποιες αλήθειες και να αντικρούσει κάποιους μύθους.

Πότε έχουμε πυρετό;

Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας πάνω από ένα ορισμένο όριο. Το όριο αυτό είναι διαφορετικό ανάλογα με το σημείο του σώματός μας που επιλέγουμε για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία μας. Ο πυρετός δεν είναι νόσημα, αλλά σύμπτωμα κάποιου νοσήματος που έχουμε.

Έχουν όλα τα σημεία του σώματός μας την ίδια θερμοκρασία;

Όταν θερμομετρούμαστε από το στόμα, πυρετός είναι κάθε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37.30C. Τα αντίστοιχα όρια είναι 37.40C από τη μασχάλη και 37.60C από το ορθό.

Τί είναι τα «δέκατα»;

Η έκφραση «δέκατα» είναι λανθασμένη. Τη χρησιμοποιούσαν παλιά οι γιατροί για να ορίσουν θερμοκρασία μεταξύ 37.4 και 37.90C. Αυτό δεν ισχύει πια.

Σε τί διαφέρει ο υψηλός από το χαμηλό πυρετό;

Οι περισσότεροι εννοούν θερμοκρασία μεγαλύτερη από 400C υψηλό πυρετό και μικρότερη από 38.50C χαμηλό πυρετό. Κάθε νόσημα μπορεί να προκαλέσει μικρή ή μεγάλη πυρετική κίνηση. Το ύψος της θερμοκρασίας δε μπορεί να βάλει τη διάγνωση κανενός νοσήματος ούτε να φανερώσει αν ένα νόσημα έχει κακή πρόγνωση.

Τί συνοδεύει τον πυρετό;

Ανάλογα με το νόσημα που τον προκαλεί, ο πυρετός μπορεί να συνοδεύεται από φρίκια, ρίγος ή και από κανένα άλλο σύμπτωμα. Οι απλές «κρυάδες» που νιώθει κάποιος που έχει πυρετό δεν είναι ρίγος. Το ρίγος είναι η έντονη και, μερικές φορές, επώδυνη σύσπαση των μυών μας.

Είναι κάθε πυρετός λοίμωξη;

Οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν πυρετό, αλλά δεν έχουν όλοι οι άρρωστοι με πυρετό λοίμωξη. Πολλά άλλα νοσήματα όπως οι καρκίνοι και τα αυτοάνοσα νοσήματα συνοδεύονται από πυρετό.

Μπορεί να έχω πυρετό και να μην το καταλαβαίνω;

Φυσικά ναι, αν και συνήθως τον πυρετό τον καταλαβαίνουμε από το πόσο δυσάρεστα αισθανόμαστε.

Πότε πρέπει να πάω στο γιατρό;

Οι περισσότεροι πυρετοί με φρίκια οφείλονται σε ιώσεις και υποχωρούν με κοινά αντιπυρετικά. Όταν έχουμε πυρετό που δεν τον αντιλαμβανόμαστε ή πυρετό με ρίγος τότε πρέπει να καλέσουμε ιατρική βοήθεια.

Στοιχεία επικοινωνίας

Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης

Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας

Δ΄Παθολογική Κλινική Ιατρική Σχολή Πανεστημίου Αθηνών

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ

Συντάκτης: Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος - Μπουρμπούλης, Παθολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.