Πτυχιούχοι οι 12 φοιτητές του ΑΠΘ που χάθηκαν στην τραγωδία των Τεμπών

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει σε πάπυρο τα πτυχία των 12 φοιτητών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη. Το ΑΠΘ, επίσης, σχεδιάζει να προχωρήσει στη ανέγερση μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει βυθιστεί στο πένθος από την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς σκοτώθηκαν 12 φοιτητές του, οπότε αποφάσισε να δώσει σε πάπυρο τα πτυχία τους στις οικογένειες τους. Η φοιτητική κοινότητα του ΑΠΘ ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ, καθώς πολλά από τα παιδιά επέβαιναν επίσης στην αμαξοστοιχία και γλύτωσαν.Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη, καθώς έχασαν κάποιο δικό τους άτομο στο στη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό, μετά από πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Νίκου Παπαϊωάννου, πραγματοποιήθηκε σύγκληση του πρυτανικού συμβουλίου και αποφασίστηκε τα πτυχία των 12 φοιτητών να δοθούν στους οικείους τους. Μία κίνηση που μόνο συγκίνηση μπορεί να φέρει στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και σε όλους εμάς που παρακολουθήσαμε το συμβάν με τη σύγκρουση των τρένων, στο ένα εκ των οποίων επέβαιναν πολλοί φοιτητές, νέοι άνθρωποι, γονείς και φίλοι συνανθρώπων μας.

Παρόλη τη σύγχυση αλλά και κινητοποίηση των τελευταίων ημερών, μια τέτοια πρωτοβουλία δείχνει πώς μια μεγάλη συμβολική απόφαση μπορεί να αποδώσει τιμή σε αυτά τα παιδιά που χάθηκαν άδικα, λόγω λανθασμένων χειρισμών. Είναι μια σπιθαμή ελπίδας και αγάπης. Ότι ο κόσμος περιλαμβάνει υπεύθυνους ανθρώπους, ο χώρος της εκπαίδευσης συντελείται και από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, που δίνουν μια παραπάνω έμφαση στο επάγγελμα που χαρακτηρίζεται και ως «λειτούργημα».

Αποδίδοντας έναν τέτοιο φόρο τιμής, τόσο με τα πτυχία όσο και με το επερχόμενο μνημείο, φαίνεται ότι η κοινωνία μας δεν έχει μόνο αρνητικά να μας προβάλει αλλά και κάποια θετικά, τα οποία ακόμα κι αν δεν υπερτερούν πάντα αριθμητικά, υπερβαίνουν και ξεχωρίζουν από τα αρνητικά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.