Ψυχοθεραπεία: Τα υπέρ και τα κατά

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η ψυχοθεραπεία αποβλέπει στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας και προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο αντιμετωπίζεται από ορισμένους με σκεπτικισμό. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά αυτής της θεραπευτικής παρέμβασης;

Οι ψυχολογικές μας ανάγκες είναι πολύπλοκες, απαιτητικές και πολυποίκιλες. Η ανάγκη της επιβίωσης και η επιθυμία της καλοπέρασης σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο καθιστούν την ψυχολογία όπλο, θεραπεία αλλά και πεδίο δοκιμής της ανθρώπινης φύσης.

Οι ψυχολογικές ανάγκες

Η διέξοδος της ψυχοθεραπείας είναι όαση απέναντι σε πολλές δυσκολίες και μπλοκαρίσματα. Τίποτα, ωστόσο, δεν είναι πανάκεια και στα πάρα πολλά θετικά υπάρχουν και αρνητικά. Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για να λάβει κάποιος την απόφαση να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας. Συνήθως η ανάγκη κάνει έναν άνθρωπο να ζητήσει βοήθεια, κυρίως όταν δεν είναι σε θέση να επιλύσει μόνος του προβλήματα και αδυναμίες του. Ασφαλώς, μόνο ένας ψυχίατρος, ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής είναι κατάλληλοι για να αξιολογήσουν ένα ψυχολογικό πρόβλημα και να συστήσουν μια θεραπευτική μέθοδο. Εν τούτοις, ζώντας σε έναν κόσμο με πολλή πληροφόρηση, ο καθένας μας οφείλει να είναι γνώστης πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της ψυχοθεραπείας, ώστε να είναι πιο συνειδητοποιημένος και πιο προσεκτικός σε ό,τι κάνει και στις προσδοκίες του από τη θεραπεία.

Οι ενδοιασμοί αναφορικά με την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση

Πράγματι, κανείς δεν ξέρει τον εαυτό μας όσο εμείς. Πλέον είναι κοινότυπο να έχει κανείς ψυχολογικά προβλήματα ή ακόμη και να έχει καταβληθεί από δυσάρεστες καταστάσεις όπως σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, μανίες, μελαγχολία κ.λπ. Ένα αρνητικό της ψυχοθεραπείας είναι το κόστος. Πρακτικά είναι αναπόφευκτο να πραγματοποιηθούν πολλές και τακτικές συνεδρίες σε ορίζοντα από ένα έως τρία χρόνια ή και παραπάνω και,, αν χρειαστούν και φάρμακα, προφανώς είναι ένα επιπλέον έξοδο. Η πρώτη έγνοια του ψυχοθεραπευτή είναι να κάνει τον ασθενή πιο υπεύθυνο και να τον ενθαρρύνει να συμβάλει ενεργά στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Δεν πρόκειται για γρίπη ή κάταγμα· οι ψυχασθένειες είναι άλλου τύπου βλάβη της υγείας και δεν αντιμετωπίζονται μονόπλευρα. Απαιτείται ωριμότητα, άμεση επικοινωνία, συνεχής ανάδραση και θέληση. Είναι μια αμφίδρομη σχέση, στην οποία χτίζει κανείς ένα οικοδόμημα λίθο προς λίθο. Δεν υπάρχει τελειότητα ή έτοιμες απαντήσεις, οπότε χρειάζεται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα. Είναι πιθανός κάποιος εθισμός στην ιατρική βοήθεια και η προσαρμογή της ιδιωτικής ζωής μας σε συμβουλές και οδηγίες. Γινόμαστε ίσως δέσμιοι εξωτερικής βοήθειας για απλά συνήθως θέματα, όμως κερδίζουμε σε πολλά εσωτερικευμένα ζητήματα.

Οι θετικές πλευρές της ψυχοθεραπείας

Ασφαλώς και η ψυχοθεραπεία έχει πάρα πολλά οφέλη και συχνά στρεφόμαστε προς αυτή μόνο με την παρότρυνση αγαπημένων προσώπων ή γιατρών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξοπλιζόμαστε με νέες ικανότητες στον τομέα που μας δυσκολεύει, π.χ. στον συναισθηματικό κόσμο ή στη λογική. Κατανοούμε καλύτερα τον εαυτό μας και εκτιμάμε πιο πολύ την παρουσία και την αλληλεγγύη όσων μας περιβάλλουν. Χάνουμε τη δυσλειτουργική μας υπόσταση και επηρεαζόμαστε λιγότερο από τις περιστάσεις. Γεμίζουμε με δύναμη, ελπίδα και προσμονή. Τα φάρμακα επιδρούν στο νευρικό σύστημα, οπότε καταστέλλουν ή επηρεάζουν τη σωματοποίηση των αντιδράσεών μας σε ερεθίσματα και εμπειρίες. Η σύγχρονη ιατρική υπόσχεται θαύματα. Η μοντέρνα ψυχολογία εγγυάται την αξιολόγηση και υποστήριξη της προόδου. Μέσω των ασφαλιστικών οργανισμών μπορεί κανείς να ελαχιστοποιήσει ή και να εκμηδενίσει το κόστος μιας θεραπείας. Παράλληλα, στην εποχή μας κανείς δεν είναι τελείως μόνος και η γνώση δίνει πολύ περισσότερα από ὀσα αφαιρεί. Ο ενθουσιασμός μας για την καθημερινότητα μπορεί να βρει έναν συμπαραστάτη και η βιοπάλη ανακαλύπτει έναν αξιόπιστο αρωγό.

Συμπέρασμα

Η απόφαση να κάνουμε ψυχοθεραπεία είναι προσωπική και το Διαδίκτυο προσφέρει άφθονες πηγές και παραδείγματα για να έχουμε μια πρωταρχική γνώση για το πρόβλημα μας και τις δυνατότητες θεραπείας. Σίγουρα, τα πλεονεκτήματα κυριαρχούν έναντι των μειονεκτημάτων. Αν κανείς καταφέρει χωρίς βοήθεια να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει, μπορεί να κρατήσει τον χρόνο του και την προσοχή του για άλλα θέματα της ζωής του. Η πράξη δείχνει, όμως, ότι τα άτομα που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα πολλές φορές αδυνατούν να παραδεχτούν την κρισιμότητα μιας παρατεταμένης μη διαχειρίσιμης κατάστασης, καθώς και τη δική τους αδυναμία να την αντιμετωπίσουν. Επομένως, αν δεν είστε σίγουροι, συζητήστε ελεύθερα τόσο με γιατρούς όσο και με οικείους σας ανθρώπους για τα ζητήματα που σας απασχολούν. Η εξωτερίκευση είναι το πρώτο βήμα είτε για να λύσετε ένα θέμα είτε για να έρθετε σε επικοινωνία με ειδικό ψυχικής υγείας. Μη νιώθετε ενοχές ή τύψεις, ξεχάστε τα ταμπού και τα αδιέξοδα, ζητήστε άλλες απόψεις και γνώσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες. Όπως λέει ο ποιητής, «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»· ακριβώς αυτό θέλει και η απελευθέρωση από τα ψυχολογικά προβλήματα. φανερά ή συγκαλυμμένα.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…