Ψωμί ντίνκελ: τι το κάνει να υπερέχει;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το ψωμί είναι από τα πιο βασικά διατροφικά στοιχεία του ανθρώπου σε όλη την πορεία ιστορικά. Το πιο βασικό υλικό από το οποίο παρασκευάζουμε το ψωμί είναι το αλεύρι το οποίο προέρχεται από το σιτάρι. Τι σιτάρι αποδίδει και αυτό σάκχαρα τα οποία μας παχαίνουν. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι το ψωμί ντίνκελ το οποίο έχει πολλά ευεργετικά οφέλη τόσο για την διατροφή μας όπως και την υγεία μας.

Τι είναι το ψωμί ντίνκελ;

Η διαφορά του ψωμιού είναι ότι παρασκευάζεται από διαφορετικά υλικά και  στην ουσία διαφορετικό είδος σιταριού. Το συγκεκριμένο σιτάρι έχει πολλές διαφορετικές ιδιότητες από το κανονικό σιτάρι και αυτό μπορεί να φανεί όταν εργαζόμαστε με το σιτάρι ντίνκελ. Εμβαθύνοντας μπορούμε να δούμε ότι ένα ζυμάρι από σιτάρι έχει μια  ελαστικότητα και μια μαλακότητα.

Αυτό προκύπτει από τα βασικά συστατικά του σιταριού που είναι γλουτενίνες και γλοιαδίνες. Οι γλοιαδίνες αποδίδουν στο ψωμί την ρευστότητα και την δυνατότητα να απλώνονται ενώ οι γλουτενίνες δίνουν ελαστικότητα. Το μυστικό το οποίο κάνει το ζυμάρι συμπαγές και ελαστικό ταυτόχρονα είναι η αναλογία αυτών των δύο. Στο ψωμί ντίκελ  οι γλουτενίνες είναι λιγότερες σε ποσότητα και η αναλογία σπάει και άρα είναι σημαντικά πιο ρευστό από όλα τα υπόλοιπα.

Οφέλη στην διατροφή

Το ίδιο το ψωμί είναι αρκετά σημαντικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής μια και έχει αρκετές φυτικές ίνες και χρήσιμες ενώσεις. Όμως, διατροφικά το ψωμί ντίνκελ μειώνει την πρόσληψη θερμίδων και αυξάνει την πρόσληψη πρωτεΐνης στην οποία είναι πλούσια το ψωμί ντίνκελ. Έχει περιεκτικότητα από 10%-20% σε πρωτεΐνη σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι ενώ η περιεκτικότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με την καλλιέργεια και με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού.

Επιπλέον είναι σημαντική πηγή ιχνοστοιχείων όπως σίδηρος, ο ψευδάργυρος ή το μαγνήσιο και σημαντικά λιπαρά οξέα. Επίσης περιέχει και γλουτένη η οποία είναι δομική πρωτεΐνη. Η γλουτένη όμως είναι υπεύθυνη και για αρκετές αλλεργίες και αντιδράσεις στον οργανισμό μας. Έτσι λοιπόν αν γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποια αλλεργική αντίδραση στο συστατικό αυτό το ψωμί ντίνκελ είναι σχεδόν επικίνδυνο.

Συμπέρασμα

Το ψωμί ντίνκελ είναι πολύ θετικό για την διατροφή μας και την απώλεια βάρους, ενώ η επιπλέον περιεκτικότητα στην πρωτεΐνη το καθιστά σχεδόν απαραίτητη προσθήκη στην διατροφή των αθλητών  και των ανθρώπων που ασχολούνται  με την γυμναστική. Μειώνει τις θερμίδες τις οποίες προσλαμβάνουμε από το ψωμί που ούτως ή άλλως το εντάσσουμε στην διατροφή μας και αυξάνουμε τα οφέλη του.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.