“Ψυχροκήπιο” ενάντια στην έρημο

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

«Ψυχροκήπιο» ενάντια στην έρημοΒρέθηκε το φάρμακο ενάντια στην ερημοποίηση, την πιο εφιαλτική αρρώστια που απειλεί τη Γη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου; Νορβηγοί επιστήμονες που δουλεύουν εντατικά από το 2008 σ’ ένα πρόγραμμα που εύγλωττα ονομάζεται Sahara Forest (Δάσος στη Σαχάρα!) υποστηρίζουν ότι έχουν έτοιμη τη λύση για… πρασινίσουν ακόμα και οι πιο αφιλόξενες έρημοι. Ηδη έχουν στήσει μια τεράστια κατασκευή στις ερημικές ακτές του Κατάρ και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στο Συνέδριο για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του εμιράτου, από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο βασίζεται στην δημιουργία τεράστιων… «ψυχροκηπίων»! Η λέξη είναι αδόκιμη (ακόμα), όμως μόνο μ’ αυτήν μπορούμε να αποτυπώσουμε την ιδέα των Νορβηγών επιστημόνων. Με την ίδια λογική που ένα κλασικό θερμοκήπιο, που το βλέπουμε κατά κόρον και στην Ελλάδα, προστατεύει φυτά και καλλιέργειες από την χειμωνιάτικη κακοκαιρία, ένας αντίστοιχος προστατευμένος χώρος θα λειτουργεί ως «ψυχροκήπιο», δηλαδή θα μειώνει τη θερμοκρασία εντός του χώρου ώστε να αναπτύσσονται κανονικά φυτά και καλλιέργειες ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία που τις περισσότερες φορές θυμίζει καμίνι.

«Ψυχροκήπιο» ενάντια στην έρημο Το «ψυχροκήπιο» δεν είναι απολύτως κλειστό, όπως στα θερμοκήπια που γνωρίζουμε, αλλά τα φυτά αναπτύσσονται ανάμεσα σε μεγάλους τοίχους, οι οποίοι θα ψυχραίνονται και θα εκπέμπουν υγρασία, ώστε ο αέρας που κυκλοφορεί ανάμεσά τους να ευνοεί την ανάπτυξη και την καλλιέργεια κάθε φυτού.

Ενας τέτοιος χώρος, με έκταση ένα εκτάριο, κατασκευάζεται ήδη στην τοποθεσία Αλ Μεσαϊέντ του Κατάρ. Εκεί οι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν από κοντά την υλοποίηση της σκέψης των Νορβηγών και θα δουν στην πράξη την έρημο να μετατρέπεται, σιγά-σιγά, σε χώρο πρασίνου.

Για να διατηρηθεί, βέβαια, η θερμοκρασία χρειάζεται ενέργεια. Αυτή τη δίνει απλόχερα ο ήλιος, που λάμπει σ’ αυτές τις ερημικές περιοχές σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90% της συνολικής διάρκειας του έτους. Κολοσσιαία φωτοβολταϊκά πάρκα θα εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια, ώστε όχι μόνο να λειτουργούν τα… κλιματιστικά στους ελεγχόμενους χώρους, αλλά να λειτουργήσουν και μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει για την άρδευση των φυτών.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…