Ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική μέσω Skype

Συντάκτης: Εύα Θεοδοσιάδου, Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική μέσω SkypeΤα τελευταία χρόνια η αξιοποίηση της τεχνολογίας γίνεται και στον χώρο της ψυχοθεραπείας, καθώς όλο και πιο συχνά ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσα από συνεδρίες μέσω skype.

Συγκεκριμένα, η ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική μέσω skype είναι ένας τρόπος να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια, πρακτικά κυρίως, που ωστόσο αποθαρρύνουν κάποιον στη σκέψη του να αναζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο. Στη συνεδρία μέσω skype, η συνεδρία ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής γίνεται μέσα από το πρόγραμμα skype που παρέχει τη δυνατότητα μετάδοσης εικόνας και ήχου μέσω του διαδικτύου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής μέσω skype;

  • Η διαδικτυακή επικοινωνία προσφέρει τη δυνατότητα στον ψυχολόγο και στον πελάτη να αλληλεπιδράσουν μέσα από τον δικό τους φυσικό χώρο γλιτώνοντας από τις μετακινήσεις και τις δυσκολίες που αυτές μπορεί να προκαλούν στον πελάτη κυρίως.
  • Πολλές φορές το ξεκίνημα για μια συμβουλευτική ή ψυχοθεραπευτική σχέση μπορεί να σταθεί πιο εύκολο για κάποιον, που ενώ επιθυμεί να ξεκινήσει μια τέτοια συνεργασία με έναν επαγγελματία, διστάζει, καθώς η παραμονή στο δικό του οικείο περιβάλλον θα του δώσει μια μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.
  • Επίσης, διασφαλίζεται η δυνατότητα συνέχισης της σχέσης με τον ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή παρ’ όλες τις αλλαγές σε συνθήκες ζωής του πελάτη, όπως μετακόμιση σε άλλη πόλη/χώρα, ταξίδια μακράς διαρκείας που παρεμβαίνουν στα διαστήματα που μεσολαβούν ανάμεσα στις συνεδρίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής. Κατά αυτόν τον τρόπο καθίσταται η θεραπευτική σχέση πιο σταθερή και ακλόνητη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ανεξάρτητα από τις συνθήκες ζωής του πελάτη.
  • Τέλος, οι υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής μέσω skype είναι λύση για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική μέσω skype;

  • Ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική μέσω SkypeΤεχνικά το μόνο που χρειάζεται είναι desktop, laptop ή tablet με κάμερα για την προβολή εικόνας, μικρόφωνο, ηχείο για τη μεταφορά ήχου και φυσικά σύνδεση με το διαδίκτυο. 2 Mbps αρκούν για μια ικανοποιητική σύνδεση.
  • Ωστόσο, στις υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής που παρέχονται στην έδρα του ψυχολόγου, η προστασία και η εξασφάλιση των κατάλληλων φυσικών συνθηκών είναι στην ευθύνη του επαγγελματία (εξασφάλιση ησυχίας, απομόνωση από θορύβους, διακοπές από τηλεφωνικές κλήσεις, από παρεμβάσεις τρίτων, κλπ., κατάλληλη θερμοκρασία στον χώρο, αναπαυτικά καθίσματα κλπ.). Στην περίπτωση των υπηρεσιών μέσω skype, αυτές τις φυσικές συνθήκες θα πρέπει να διασφαλίσει για τον ίδιο, ο πελάτης.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Θεοδοσιάδου. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ

Συντάκτης: Εύα Θεοδοσιάδου, Ψυχολόγος

Influence:

Η Εύα Θεοδοσιάδου αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2003…