Ψυχική ευημερία μέσω των χόμπι

Συντάκτης: Flowmagazine

Η σημασία που έχουν τα χόμπι για την ψυχική υγεία είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, δεν αποτελούν απλώς ένα μέσο ψυχαγωγίας, αλλά μπορεί να έχουν ακόμη και θεραπευτικές ιδιότητες για την ψυχολογία μας.

Συμβουλές ψυχικής υγείας στον καιρό της πανδημίας

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει οδηγίες για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία και οι βασικές συμβουλές περιλαμβάνουν: υγιεινές διατροφικές επιλογές, ποιοτικό ύπνο και άσκηση.

Μολαταύτα, πρωταρχικό μέλημα των ατόμων οφείλει να είναι η ενασχόληση με πράγματα που τα ευχαριστούν. Η έρευνα δείχνει ότι τα χόμπι λειτουργούν ως «ασπίδα» ενάντια στην κατάθλιψη και βοηθούν τον σημερινό άνθρωπο να κρατήσει τον δείκτη ευεξίας υψηλά.

Ανηδονία: το πρώτο σύμπτωμα της κατάθλιψης

Η απώλεια ενδιαφέροντος και χαράς όταν κάνετε πράγματα που συνήθως σας αρέσουν είναι ένα σύμπτωμα κακής ψυχικής υγείας. Αυτό είναι γνωστό ως ανηδονία, ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης.  Για μερικούς ανθρώπους, η ανηδονία είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης και μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Χόμπι και κατάθλιψη

Η εύρεση χρόνου για ενδιαφέροντα και απολαύσεις όπως ένα χόμπι θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αποφυγής της ανηδονίας και της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, η κοινωνική συνταγογράφηση είναι μια μέθοδος θεραπείας, όπου οι γιατροί επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε ιατρική παρέμβαση σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη καθώς τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στα άτομα αυτά, αλλά να επέμβουν μέσω «εναλλακτικών» θεραπειών, παροτρύνοντας τους ασθενείς να σπαταλούν χρόνο σε πράγματα που τους ευχαριστούν και τους προσφέρουν ψυχική ισορροπία.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προγράμματα κοινωνικής συνταγογράφησης που ζητούν από τους ασθενείς να έχουν χόμπι, όπως η κηπουρική ή η τέχνη, είναι ευεργετικά για την ψυχική υγεία και την ευημερία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και για εκείνους με κλινική κατάθλιψη, ορισμένες ψυχολογικές θεραπείες -όπως η συμπεριφορική ενεργοποίηση, η οποία απαιτεί από τους ασθενείς να προγραμματίσουν εγκαίρως για να κάνουν πράγματα που τους δημιουργούν ευχαρίστηση και χαρά -βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Χόμπι: η επιστημονική εξήγηση πίσω από την ωφέλιμη δράση τους

Ο λόγος για τον οποίο η εύρεση χρόνου για χόμπι μπορεί να λειτουργήσει αντικαταθλιπτικά έχει να κάνει με το πώς αυτά επηρεάζουν το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Όταν συμμετέχουμε σε ένα χόμπι που απολαμβάνουμε, απελευθερώνονται χημικοί αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο (γνωστοί ως νευροδιαβιβαστές) όπως είναι η ντοπαμίνη που μας βοηθά να νιώθουμε ευχαρίστηση. Οι χημικές ουσίες που δημιουργούνται μας προκαλούν ευφορία και μας παρακινούν να επαναλάβουμε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επομένως, παρόλο που μπορεί να μην αισθανόμαστε κάποιο κίνητρο στην αρχή να ξοδεύουμε, μόλις το ξεκινήσουμε την ενασχόληση με ένα χόμπι και νιώσουμε μια σχετική ευχαρίστηση, αυτό θα ενεργοποιήσει το σύστημα ανταμοιβής μας οπότε έχουμε το κίνητρο να το κάνουμε ξανά. 

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…