Ψηφιακή υπερφόρτιση στα παιδιά

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες, ενώ πρόσφατη αναφορά της Ofcom έδειξε ότι οι έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών στέλνουν κατά μέσο όρο 193 μηνύματα την εβδομάδα. Τα κορίτσια δε, γράφουν λίγο περισσότερο από τα αγόρια, περίπου 221 μηνύματα την εβδομάδα.

Πώς ορίζεται, όμως η ψηφιακή καταπόνηση στα παιδιά;

Το πρόβλημα του σκυψίματος: Η υπερβολική χρήση των smartphones επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος των παιδιών, σύμφωνα με την έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Swansea, η οποία αναφέρει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία για πόνο στην πλάτη και στον λαιμό. Κυρτές σπονδυλικές στήλες, πόνοι στο κεφάλι, στον λαιμό, στον ώμο, στην πλάτη, στον αυχένα. Στα δάχτυλα παρατηρούνται πόνοι και μούδιασμα από την πολύ γραφή.

Η μείωση του ύπνου: Η υπέρ-χρήση αυτή της τεχνολογίας επηρεάζει πολύ και τον ύπνο. Με έρευνα που έγινε των Κολεγίων Birkback και King’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που περνούσαν περισσότερη ώρα σε οθόνες κοιμούνταν λιγότερο τα βράδια. Για κάθε μία ώρα χρήσης τάμπλετ μέσα στην ημέρα το παιδί κοιμόταν κατά μέσο όρο σχεδόν 16 λεπτά λιγότερο την νύχτα. Όσα παιδιά έκαναν χρήση οθόνης χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν.

Ταλαιπωρημένα μάτια: Πολύ μεγάλη ζημιά γίνεται στην όραση των παιδιών, όπου καταστρέφεται το βλέμμα που είναι η διοπτρική πηγή της ύπαρξή τους. Τα συμπτώματα είναι ερυθρότητα των ματιών, ξηροφθαλμία, οφθαλμική κόπωση, θολή όραση, μείωση της συχνότητας του βλεφαρίσματος, κ.α.

Φυσικά οι έρευνες αποδεικνύουν πως επηρεάζεται αρνητικά και η σχολική απόδοση των παιδιών, ειδικά στην εφηβεία όπου γίνεται παρατεταμένη χρήση. Νέες  οδηγίες  της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής προειδοποιούν αυστηρά ότι τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, ενώ πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους την ώρα του φαγητού και πριν από τον ύπνο.

Για προστασία των παιδιών οι ειδικοί προτείνουν για τα παιδιά να μπαίνουν συγκεκριμένα όρια στο χρόνο που χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Να ασχολούνται με σωματικές δραστηριότητες και να κοιμούνται σωστά.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr