Ψευδοροφές: μια νέα αισθητική

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα σπίτια μας είναι τρισδιάστατες ενότητες. Η οροφή είναι μια επιφάνεια που αντικρίζουμε όλη την ώρα και η επένδυσή της με μια ωραία ψευδοροφή δημιουργεί τόσο τεχνικά πλεονεκτήματα όσο και μία τελείως καινούργια αισθητική. Βάλτε τη δημιουργικότητά σας να δουλέψει και καλωσορίστε ένα νέο σπίτι έτσι απλά.

Το κλασσικό ταβάνι

Το ταβάνι είναι ένα παραμελημένο οικοδομικό στοιχείο το οποίο συνήθως είναι μονόχρωμο και απλά φιλοξενεί μερικά φωτιστικά. Τα παλιά σπίτια και ιδιαίτερα τα διατηρητέα και τα αρχοντικά έδιναν πολύ μεγαλύτερη σημασία στη διαμόρφωση μιας ωραίας οροφής. Στις μέρες μας μια αποδοτική πρακτική είναι να προσθέτουμε μια πρόσθετη τεχνητή οροφή, τη λεγόμενη ψευδοροφή και να δημιουργούμε μια νέα οπτική προσέγγιση αρκετά οικονομικά.

Σπίτια

Στα διαμερίσματα το κόστος είναι πάντα αποτρεπτικός παράγοντας για να ξεφύγουμε από τις τυπικές οικοδομικές προδιαγραφές που ακολουθούν εργολάβοι και αγοραστές προκειμένου να υπάρχει σχετικά χαμηλό κόστος κατασκευής. Το μπάνιο είναι ένας ιδανικός χώρος για να βάλετε μια φτηνή ψευδοροφή, ούτως ώστε να αποτρέψετε τη δημιουργία υγρασίας, να έχετε καλύτερη ακουστική και αερισμό και να δώσετε ένα νέο τόνο στον μικρό αλλά σημαντικό αυτό χώρο. Στα δωμάτια η ψευδοροφή μπορεί να συνδυαστεί με ηχομόνωση και φωτιστικά που θα βρίσκονται πιο χαμηλά επιτυγχάνοντας πιο έντονο φωτισμό.

Επαγγελματικοί χώροι

Στους επαγγελματικούς χώρους και ιδιαίτερα σε καφέ, εστιατόρια και γυμναστήρια η ψευδοροφή είναι σύνηθες κομμάτι μιας εκτεταμένης ανακαίνισης. Κατ’αρχάς συχνά είναι απαραίτητη για να εγκατασταθεί σύστημα μηχανικού αερισμού και να κρυφτούν οι αεραγωγοί. Άλλοτε απλά προτιμάται για να κρεμαστούν διάφορα εξαρτήματα, όπως σχοινιά για εκγύμναση ή κρεμαστά φώτα. Σε κάθε περίπτωση μια ψευδοροφή αλλάζει άρδην τα αισθητικά δεδομένα και δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα, ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη και καλαίσθητη.

Υλικά

Τα υλικά που μπορείτε να επιλέξετε είναι πολλά. Αν θέλετε να κάνετε μια απλή επιλογή, πλαστικές λεπτές ψευδοροφές είναι μια καλή λύση. Αν επιζητάτε μια δυναμική ανανέωση τότε κυκλοφορούν και ψευδοροφές που είναι έργα τέχνης από ξύλο ή άλλα υλικά. Θα έχετε δει σε καλά εστιατόρια και μοντέρνα καφέ, πολλές παραλλαγές και εναλλακτικές επιλογές. Η διακόσμηση παίρνει νέες προοπτικές με μια οροφή η οποία μπορεί να διαμορφωθεί κατά το δικό μας γούστο (ή του διακοσμητή).

Χρώματα

Το χρώμα είναι μια ακόμη επωφελής επιλογή. Ασφαλώς και το κλασσικό ταβάνι μπορεί να χρωματιστεί όπως επιθυμούμε. Παρόλα αυτά μια ψευδοροφή μπορεί να δώσει πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα και να αλλάξει το σκηνικό του σπιτιού ή του γραφείου μας. Το ξύλο, το μέταλλο ή το πλαστικό δίνουν άλλες αποχρώσεις και νέο αέρα στο χώρο μας από ό,τι το μπετόν και ο σοβάς.

Η αισθητική αλλαγή

Η ψευδοροφή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ανακαίνισης και ανανέωσης κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων. Αν δε σας πειράζει να χάσετε μερικές δεκάδες εκατοστά ελεύθερου ύψους, δοκιμάστε στο χαρτί ή σε προγράμματα φωτορεαλισμού διάφορες εκδοχές και επιλέξτε όποια σας ταιριάζει περισσότερο. Είναι κρίμα να δαπανήσετε τεράστια ποσά για το πάτωμα και τους τοίχους ή για το εξωτερικό του κτιρίου και να αφήσετε ένα παλιομοδίτικο ταβάνι πάνω από το κεφάλι σας. Οι ειδικοί, αρχιτέκτονες και διακοσμητές, θα σας συμβουλέψουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά για το πώς να διαμορφώσετε τους χώρους σας με φαντασία, ποιότητα και τεχνική αρτιότητα.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…