Ψευδείς κατηγορίες; Πώς να τις αντιμετωπίσουμε με θάρρος!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ψευδείς κατηγορίες; Πώς να τις αντιμετωπίσουμε με θάρρος!«Το χειρότερο από το να μιλούν άσχημα για σένα είναι να μη μιλούν καθόλου για σένα», είχε πει κάποτε ο Ιρλανδός συγγραφέας Oscar Wilde. Όσο απογοητευτική και εάν αποτελεί μια ψευδής κατηγορία… μπορεί να εξελιχθεί στο «σφυρί» που θα σπάσει την κακή συνήθεια του κουτσομπολιού! Αναληθείς κατηγορίες στη δουλειά, τη γειτονιά, το σχολικό συμβούλιο ή ακόμα και σε μια ποινική υπόθεση. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ψευδείς κατηγορίες και φήμες με θάρρος, χωρίς να τις αφήσετε να καταστρέψουν τη ζωή σας.

Σταματήστε να αντιδράτε στις φήμες… που βγαίνουν καθημερινά!

Ας σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε κατηγορία που «εξαπολύουν» εναντίον μας. Πρέπει να το αποδεχθούμε ότι ο,τι έχει συμβεί, δεν διαγράφεται. Εάν δεν υπερασπίζουμε μέσα μας τον εαυτό μας, όταν ακούμε ένα αρνητικό σχόλιο, τότε, μπορεί στο τέλος να πιστέψουμε στις φήμες! Δεν είναι απίθανο, να γίνουμε κομμάτι του κουτσομπολιού και αντί να εξελισσόμαστε… να ασχολούμαστε διαρκώς με τα λόγια των άλλων ή της γειτονιάς.

Συγκεντρώστε τις κατάλληλες αποδείξεις και βγείτε από «πάνω»

Η αθωότητα μας αποτελεί το «ατού» που κρατάμε στα χέρια μας. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε τα λόγια μας. Οι αποδείξεις πιστωτικής κάρτας, οι συναντήσεις, τα email, τα τραπεζικά αρχεία είναι ικανά να βοηθήσουν το έργο μας. Κάθε γραπτό στοιχείο θα εξαλείψει τις κατηγορίες από πάνω μας. Παράλληλα, καλό είναι να βρούμε μάρτυρες που θα μπορούν να τις διαψεύσουν τις καταγγελίες με αποδείξεις!

Μην παραφερθείτε μπροστά στο άκουσμα της κατηγορίας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να μην μιλήσουμε μπροστά στο άκουσμα μιας ψευδούς κατηγορίας. Μπορεί σαν συμβουλή να φαίνεται παράξενη, αλλά εκείνη τη στιγμή, θα καταφέρουμε να δείξουμε μόνο την αναστάτωση, την απογοήτευση και το θυμό μας. Με άλλα λόγια, τα τρία πράγματα που θα απολαύσει ο «εχθρός». Βέβαια, υπάρχουν και φορές που επιβάλλεται να απαντήσουμε, υποστηρίζοντας ήρεμα ότι είμαστε αθώοι.

Προετοιμάστε το επιχείρημα σας και στηρίξτε τα λόγια σας

Πριν μιλήσουμε με το άλλο πρόσωπο, πρέπει να έχουμε οργανώσει ακριβώς τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς μας. Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να αρχίσουμε από το που και με ποιον ήμασταν, ειδικά εάν π.χ. κατηγορούμαστε για απιστία. Ο χρόνος αποτελεί το κλειδί που προσφέρει νόημα στο επιχείρημα μας. Για αυτό, ας σκεφτούμε και ας είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε απρόοπτο στοιχείο.

Επικοινωνήστε με τα άτομα που «λένε για εσάς»

Σε περίπτωση που έχουμε προσλάβει δικηγόρο, προφανώς δεν θέλουμε να έχουμε επαφή με το αντίπαλο στρατόπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον άλλο πρόσωπο με πρόσωπο. Ας προγραμματίσουμε ένα ραντεβού μαζί του και ας μοιραστούμε τη δική μας άποψη. Όπως και να έχει, πρέπει να μην βγαίνουμε εκτός ορίων, ενώ ταυτόχρονα να επιλέγουμε ουδέτερα μέρη, όπως π.χ. μια καφετέρια τις μεσημεριανές ώρες.

Εξηγήστε την πλευρά σας… με κάθε λεπτομέρεια!

Τώρα που βρισκόμαστε απέναντι στον άλλο, πρέπει να θυμηθούμε να κρατήσουμε μακριά μας τα συναισθήματα! Εάν έχουμε στοιχεία, τότε είναι εύκολο να φανεί η αλήθεια, ειδικά εάν τα έχουμε «κατατάξει» σε χρονολογική σειρά. Με τη σειρά μας, πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να απαντήσει. Βέβαια, καλό είναι να μην περιμένουμε ούτε συγνώμη, αλλά περισσότερο αμηχανία.

Συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο ή νομικό σύμβουλο

Εάν η κατηγορία είναι σοβαρή και μας απειλεί ως γονείς, εργαζόμενους ή πολίτες, τότε πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο ενός δικηγόρου. Ακόμα και εάν δεν είμαστε σίγουροι, μπορούμε να συμβουλευτούμε ένα δικηγόρο χωρίς καμία χρέωση. Ορισμένα ζητήματα μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά να ξεφεύγουν εύκολα από τον έλεγχο, καταστρέφοντας τη ζωή μας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.