«Κερδίστε» πόντους στις συνειδήσεις των άλλων από την πρώτη στιγμή, καθώς ο εγκέφαλος κρίνει το πόσο αξιόπιστος, αγαπητός ή ειλικρινής …
Ψάχνετε για δουλειά; 1ο βήμα: Κερδίστε τις εντυπώσεις
Για να βρείτε την εργασία που επιθυμείτε, έχετε τη μοναδική ευκαιρία να δείξετε την προσωπικότητά σας μέσα από τη συνέντευξη. Το πρώτο βήμα είναι η καλή πρώτη εντύπωση.
Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα με συμβουλές των ειδικών της πολυεθνικής Robert Walters (Recruiting/Career Advice Agency) και το blog του Tony Robbins (on How to Hire Employees Strategically), που παρέθεσε η πιστοποιημένη Career & Executive Coach Μαρία Παπάζογλου, υπάρχουν χρήσιμες πρακτικές με τις οποίες αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στην πρώτη σας συνέντευξη εργασίας. Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία καλής πρώτης εντύπωσης.
Καλή προετοιμασία
Ο καλύτερος τρόπος ώστε να είστε ενημερωμένοι και να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πριν το ραντεβού της συνέντευξης, είναι να έχετε κάνει από πριν την κατάλληλη προετοιμασία. Είναι απαραίτητο να ψάξετε στο διαδίκτυο την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας/οργανισμού, κλπ., έτσι ώστε να μάθετε, μεταξύ άλλων, περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας, τα ενδιαφέροντα, πιθανούς συνεργάτες. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας προσφέρει περισσότερες πληροφορίες, για να είστε πιο ενημερωμένοι σχετικά με την εταιρία που σας ενδιαφέρει να εργαστείτε.
Ενδεχομένως, θα αποκτήσετε και μια γενική εικόνα για τα προβλήματά της ή τους στόχους της, ώστε να προτείνετε πιθανές λύσεις και να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε πιθανές σχετικές ερωτήσεις. Αυτό θα σας δώσει μεγαλύτερη ενέργεια και άνεση κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Η διάθεσή σας να μάθετε περισσότερα για την εταιρία, μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα, συγκριτικά με κάποιον άλλον, που απλά θα θέλει να εργαστεί, χωρίς να έχει κάνει, πρώτα, την κατάλληλη έρευνα. Επίσης, εάν μιλήσετε τηλεφωνικά πριν από τη συνέντευξη, είναι καλό να ρωτήσετε το όνομα του αρμοδίου, για να μπορέσετε να τον βρείτε όταν ερωτηθείτε από την γραμματεία με ποιον έχετε ραντεβού για συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο, η επικοινωνία και η μεταξύ σας αλληλεπίδραση θα είναι καλύτερη.
Το επαγγελματικό ντύσιμο και μια προσεγμένη εμφάνιση δημιουργούν θετική εντύπωση
Σίγουρα, η κατάλληλη και σωστή ενδυμασία θα είναι υπέρ σας, καθώς δείχνει λεπτομέρειες για τον επαγγελματισμό σας, τον χαρακτήρα σας, το στυλ σας. Η πρώτη εντύπωση ενός εργοδότη, σχετίζεται, συνήθως, με το ντύσιμο του ανθρώπου που σκέφτεται να προσλάβει. Το επαγγελματικό ντύσιμο, στην περίπτωση ενός άντρα που διεκδικεί μια θέση γραφείου, είναι ένα πουκάμισο, σε συνδυασμό με ένα σακάκι. Είναι μια safe επιλογή που παράλληλα δείχνει τον επαγγελματισμό σας και προσδίδει στυλ. Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά, οπότε είναι καλό να είστε προσεκτικοί στην κατάλληλη επιλογή ντυσίματος, έτσι ώστε να δημιουργήσετε καλή εντύπωση.
Καλό είναι -με βάση τον συμβολισμό των χρωμάτων και με κάθε επιφύλαξη- να αποφύγετε το συνδυασμό πολλών χρωμάτων, αλλά και χρώματα όπως: το πορτοκαλί, το καφέ και το κόκκινο. Το πρώτο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προς αποφυγή, γιατί αποπνέει υπερβολική σιγουριά και θεωρείται αντιεπαγγελματικό χρώμα. Επίσης, το καφέ δείχνει έλλειψη αξιοπιστίας και το κόκκινο χρώμα δείχνει αστάθεια. Πιο ασφαλείς επιλογές που δείχνουν επαγγελματισμό, είναι το μπλε, το γκρι και το μαύρο.
Εάν, όμως, πρόκειται για μια δουλειά σ’ ένα εργοστάσιο, στο οποίο ζητούνται εργάτες παραγωγής, θα πρέπει να κάνετε μία επιλογή κατάλληλη του χώρου εργασίας, ακόμη κι αν δεν είναι αυτός ο τρόπος που συνηθίζετε να ντύνεστε. Ίσως δημιουργηθεί στον πιθανό εργοδότη/τριά σας η εντύπωση ότι δεν είστε κατάλληλοι για την δουλειά αυτή ή έτοιμοι να εργαστείτε στο πόστο αυτό και να προσαρμοστείτε στις κατάλληλες συνθήκες, αν επιχειρήσετε κάτι διαφορετικό. Το λεγόμενο δηλαδή ” εκτός τόπου και χρόνου”.
Ειλικρίνεια, χαμόγελο και θετική ενέργεια: Τα τρία συστατικά της επιτυχίας
Μια προσεγμένη εμφάνιση, σίγουρα θα λειτουργήσει θετικά ως μια πρώτη εντύπωση. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Καθοριστικής σημασίας είναι πολλοί παράγοντες. Αρχικά, “φορέστε” το καλύτερό σας χαμόγελο και “οπλιστείτε” με θετική ενέργεια. Φροντίστε να δείξετε διάθεση για συνεργασία, θάρρος κι αποφασιστικότητα. Να είστε ευγενικοί, ειλικρινείς και φυσικά να είστε ο εαυτός σας. Μην παρουσιάσετε διαφορετική εικόνα του εαυτού σας, εκτός από την πραγματική, για να κάνετε θετική εντύπωση. Σκεφτείτε ό,τι είναι σαν να κάνετε μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού σας. Προσπαθήστε να είναι όσο καλύτερη γίνεται.
Μην ρισκάρετε σε καμία περίπτωση να πείτε ψέματα
Από την αρχή της επικοινωνίας “χτίζεται” μια σχέση: είτε πρόκειται για επαγγελματική, είτε για φιλική, είτε για οποιαδήποτε επικοινωνία. Η πρώτη εντύπωση είναι καθοριστική και πολύ σημαντική. Πάντα να είστε απόλυτα ειλικρινείς ακόμα κι όταν δεν έχετε την επιθυμητή εμπειρία για μια δουλειά. Και να μην εκτιμηθεί όμως αυτό, δεν ρισκάρετε να μιλήσετε με ανακρίβειες ή να προσπαθήσετε να αποδείξετε ότι εργαστήκατε σε μια εργασία που δεν είχατε δουλέψει ποτέ. Ο αρμόδιος με τον οποίο θα συζητήσετε σχετικά με την δουλειά που σας ενδιαφέρει, πιθανόν να δείξει ενδιαφέρον στο να μάθει περισσότερα σχετικά με εσάς. Μπορεί να θελήσει να ρωτήσει κάποιον από τους προηγούμενους εργοδότες σας, αν όντως είχαν συνεργαστεί μαζί σας και το ποια ήταν η γνώμη που είχαν αποκομίσει για εσάς σχετικά με την εμπειρία τους από την απόδοση της δουλειάς σας.
Καλό είναι να έχετε κλειστό το κινητό σας πριν ξεκινήσει η συνέντευξη
Μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε το κινητό σας πριν από την έναρξη της συνέντευξης ή έστω να το έχετε σε αθόρυβη λειτουργία, για να μην δεχτείτε κάποιο τηλεφώνημα κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Ίσως δείξετε, λανθασμένα, ό,τι δεν είστε αποφασισμένοι να εργαστείτε σοβαρά σ’ αυτή τη δουλειά.
Φροντίστε να είστε συνεπείς και τυπικοί ως προς την ώρα προσέλευσής σας
Είναι σημαντικό να είστε νωρίτερα, τουλάχιστον, δέκα λεπτά από την ώρα που έχετε κλείσει ραντεβού για την συνέντευξη. Μια πιθανή αργοπορία, συνήθως, δείχνει έλλειψη επαγγελματισμού, ασυνέπεια και μη σωστή διαχείριση του χρόνου. Αν όμως δεν τα καταφέρετε να είστε τυπικοί τηρώντας την συγκεκριμένη ώρα του εργασιακού ραντεβού, φροντίστε να είστε τουλάχιστον ευγενικοί, εξηγώντας τον λόγο που σας έκανε να αργήσετε.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, Πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, είχε αναφερθεί στην επαναλαμβανόμενη μη έγκαιρη προσέλευσή του σε όλη του την πορεία, καθώς και κατά την περίοδο που διετέλεσε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αίσθηση έχει προκαλέσει ωστόσο και η δήλωση του Ομπάμα, σχετικά με τις φορές που προσερχόταν 15 λεπτά νωρίτερα στον επιθυμητό χώρο, λόγω του ότι του φαινόταν ότι και πάλι έφτανε αργοπορημένος στο πρόγραμμά του..
Συνήθως, για πολλούς η μη έγκαιρη προσέλευση σε ένα ραντεβού, μπορεί να χαρακτηριστεί από ασυνέπεια, έως και αλαζονεία.. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπεν Ουίλιαμς, ψυχολόγος που συμβουλεύει άτομα έτσι ώστε να ξεπεράσουν την κακή συνήθεια του να αργούν στον τόπο του ραντεβού τους, αποδίδει την αργοπορία τους σε πολλές πιθανές αιτίες: «Κάποιοι είναι απλά αλαζόνες και θεωρούν ότι ο δικός τους χρόνος είναι πιο πολύτιμος από τον χρόνο των άλλων. Την ίδια στιγμή, όμως, κάποιοι άλλοι έχουν πλήρη έλλειψη αυτοπεποίθησης και έτσι φτιάχνουν μια βιτρίνα, ότι δηλαδή είναι “πολύ σημαντικοί”».
Δείτε επίσης: Τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν τον ιδανικό υποψήφιο εργαζόμενο
Μιλήστε για τον εαυτό σας
Θα ήταν χρήσιμο να μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας το βιογραφικό σας, έτσι ώστε να μπορείτε να ανατρέξει ο εργοδότης για να δει κάτι που τον ενδιαφέρει. Σε περίπτωση που έχει προκαθοριστεί η συνέντευξη να πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοκλήσης, είναι απαραίτητο να ελέγξετε για πιθανό τεχνικό πρόβλημα, έτσι ώστε να έχετε τον χρόνο επίλυσης ενός τέτοιου προβλήματος.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φροντίσετε να συνδεθείτε νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο της συνέντευξης. Το ότι θα γίνει με άλλον τρόπο, δηλαδή διαδικτυακά, δεν σημαίνει ότι αυτό την καθιστά και λιγότερο “σοβαρή” ή με λιγότερες απαιτήσεις. Φυσικά, η έγκαιρη προσέλευσή σας στο ραντεβού πιθανώς να προκαλέσει θετική εντύπωση.
Εφόσον πρόκειται για συνέντευξη με βιντεοκλήση, είναι πολύ σημαντικό να έχει διασφαλιστεί μια σταθερή και καλή σύνδεση. Επίσης, ο ήχος να είναι καθαρός και να φροντίσετε να μην υπάρξουν πιθανοί εξωτερικοί θόρυβοι ή παράσιτα που ενδεχομένως δυσκολέψουν την αποτελεσματική επικοινωνία και που μπορεί να δώσουν στον πιθανό εργοδότη σας την εντύπωση προχειρότητας ή αδιαφορίας για την δουλειά. Αμέσως μετά σε σειρά σημαντικότητας, έρχεται το background. Να είστε, δηλαδή, μόνος στον προσωπικό σας χώρο, με ανάλογο υπόβαθρο και κατάλληλη προετοιμασία και «υποδομές», όπως για παράδειγμα, το δωμάτιο να είναι οπωσδήποτε καθαρό και προσεγμένο. Ακούμε πρώτα τι έχει να μας πει και να μας ρωτήσει ο αξιολογητής κι έπειτα απαντάμε. Σε περίπτωση που για λίγο χαθεί η σύνδεση ή που έχουμε αδύναμο σήμα, ζητούμε ευγενικά την υπομονή και την κατανόηση του αξιολογητή, ευχαριστώντας τον για τον χρόνο που μας διέθεσε και την ευκαιρία που μας έδωσε.