“Πρωταθλήτρια κόσμου” στην ισότητα των φύλων η Ισλανδία

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Η Ισλανδία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Έκθεσης για την παροχή ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών σε άντρες και γυναίκες. Η πρωτιά αυτή της Έκθεσης του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ επιβραβεύει την Ισλανδία ως την πιο αποτελεσματική χώρα στην καταπολέμηση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Συνολικά 135 χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα (56η θέση) αξιολογήθηκαν για το κατά πόσο προσφέρουν τις ίδιες ευκαιρίες στα δύο φύλα στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας ,της υγείας και της εκπαίδευσης. Η Ισλανδία δεν βαθμολογήθηκε με άριστα και στους τέσσερις τομείς αλλά μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι η πιο …φεμινιστική χώρα στον κόσμο.

Απαγόρευση πορνείας και στριπ-σόου

Τον χαρακτηρισμό αυτό έδωσε ο Γκάρντιαν στην Ισλανδία με αφορμή την περσινή απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη λειτουργία των στριπ-σόου . Είχε προηγηθεί το 2009 η ουσιαστική απαγόρευση της πορνείας στη χώρα. Το εντυπωσιακό στοιχείο σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι συλλαμβάνονται μόνο οι πελάτες και όχι οι εκδιδόμενες γυναίκες. Είναι προφανής η πρόθεση της νομοθεσίας να προστατεύσει τις γυναίκες από την εκμετάλλευση της πορνείας και όχι να τις τιμωρήσει .

Οι εντυπωσιακές αυτές αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας τα δύο τελευταία χρόνια σχετίζονται και με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ είναι πρωθυπουργός της χώρας από το Φεβρουάριο του 2009. Είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και η πρώτη παγκοσμίως, με δημόσια παραδοχή, ομοφυλόφιλη ηγέτης χώρας. Η εκλογή της στη πρωθυπουργία συμπίπτει και με το μεγαλύτερο ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στο κοινοβούλιο της χώρας εδώ και 137 χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία δεν έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες στην Ισλανδία μόνο για ισοδύναμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στη πολιτική. Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί και στην εξασφάλιση της ανάλογης συμμετοχής των γυναικών με τους άντρες στη παραγωγή του πλούτου της χώρας.

Το πρόγραμμα Audur

Η Άλισον Ε. Γούντγαρντ είναι καθηγήτρια ερευνών στο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ζητήματα ισότητας των δύο φύλων. Σε κείμενο που έγραψε για λογαριασμό της Επιτροπής επαινεί την Ισλανδία για την εφαρμογή του προγράμματος Audur. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1999 χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας αλλά έχοντας και την υποστήριξη του πανεπιστημίου του Ρέικιαβικ.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των κοριτσιών από τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια με το χώρο των επιχειρήσεων. Η καθιέρωση της Εθνικής Μέρας για τις κόρες είναι μέρος του προγράμματος. Εκείνη τη μέρα οι γονείς παίρνουν μαζί τους τις κόρες τους στο χώρο εργασίας τους. Τις πληροφορούν για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και για τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων.

Για ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση των κοριτσιών με το χώρο των επιχειρήσεων το πρόγραμμα Audurπροσφέρει σε κορίτσια 13-16 ετών παραμονή σ’ εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις. Εκεί έρχονται σ’ επαφή με γνώσεις που θα τους αναπτύξουν το πνεύμα της επιχειρηματικότητας. Για την Άλισον Ε. Γούντγκαρντ οι κατασκηνώσεις αυτές εξοικειώνουν τα κορίτσια με την ιδέα της ηγεσίας και τις ωθούν στην πραγματοποίηση των ονείρων τους.

Προγράμματα σαν το Audur δεν προσφέρουν στις Ισλανδές την πλήρη ισότητα με τους Ισλανδούς. Είναι απόδειξη όμως των σοβαρών προσπαθειών της Ισλανδίας να γίνει η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλλων παρελθόν. Το αν θα γίνει η πρώτη χώρα όπου η πλήρης ισότητα αντρών και γυναικών θα γίνει πραγματικότητα θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr