Πρόβλημα; Μια διανοητική δυνατότητα

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Η δεξιότητα της επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος μας παρουσιάζεται, αφορά τη διανοητική διαδικασία και ικανότητα του καθενός μας, να τα εντοπίζουμε, να αξιολογούμε τις καταστάσεις, να εξετάζουμε τρόπους επίλυσής τους και να επιλέγουμε τον πλέον κατάλληλο.

Όμως πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και άμεσα τις συνθήκες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας και γενικά όλα τα προβλήματα που ορθώνονται στον δρόμο μας;

Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος,  γι’ αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ό,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα.

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι διαχωρίζονται από τα άλλα ζώα γιατί έχουν τη δυνατότητα λογικής σκέψης. Το οποίο σημαίνει ότι αναγνωρίζουν επιχειρήματα τα οποία βασίζονται σε κανόνες της λογικής ως περισσότερο ισχυρά, σωστά, πειστικά, κτλ. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο υπολογιστικό όργανο το οποίο επιτρέπει συλλογισμούς σε πολλούς τρόπους και συστήματα. Οι επιρροές και οι προτιμήσεις αποτελούν απλώς μεθόδους που χρησιμοποιεί το γνωσιακό σύστημα για τη γρήγορη (και όχι απαραίτητα ακριβή) επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, φαίνεται ότι η απάντηση εξαρτάται όχι μόνο από τη λογική δομή του προβλήματος, ή κάποιους κανόνες πιθανοτήτων, αλλά από τη γενική μας γνώση για το πρόβλημα. Δηλαδή, τη συγκεκριμένη κατανόηση που έχουμε για το πρόβλημα και τη σημασία του στη ζωή μας.

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, έχει σημασία να μην πανικοβληθείτε ή να βιαστείτε να πάρετε μια απόφαση. Η πιο δημοφιλής διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος περιλαμβάνει τα εξής βήματα: ορισμός του, ανάλυσή του, δημιουργία πιθανών λύσεων, επιλογή καλύτερης λύσης και δράση:

Κάντε καταγραφή του προβλήματος: Εφαρμόστε Καταιγισμό Ιδεών για να εντοπίσετε τις αρχικές λύσεις, τις οποίες έπειτα θα καταγράψετε σε χαρτί. Προσπαθήστε να βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερες Στην συνέχεια βάλτε τες σε σειρά ξεκινώντας από τις ευκολότερες ή σπουδαιότερες.
Μην οδηγήστε σε βιαστικά συμπεράσματα:  Αφού σκεφτείτε το πρόβλημα μην βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα απαραίτητα στοιχεία και τις απαραίτητες αποδείξεις για να στηρίξετε τα συμπεράσματά σας, προτού αναλάβετε οποιαδήποτε δράση.
Ενημερωθείτε και επικοινωνήστε το: Προσπαθήστε να βρείτε τι αντιμετώπισαν άλλοι όταν βρέθηκαν στη θέση σας και ρωτήστε τους. Συζητήστε με φίλους το πρόβλημά σας, καθώς και άλλα πιθανά ή  συναφή προβλήματα.  Ανατρέψτε σε βιβλία, κάποιο σχετικό forum ή κάποιο blog και γενικά σε οτιδήποτε αποτελεί πηγή άντλησης πληροφοριών.
Δοκιμάστε διαφορετικές προσεγγίσεις: Μπορείτε να σκεφτείτε πέραν από το συνηθισμένο; Ανακαλύψτε νέους και καινοτόμους τρόπους σκέψης και τρόπους με τους οποίους γίνονται τα πράγματα. Μπορείτε να συλλάβετε και να υλοποιήσετε νέες ιδέες. Να αξιοποιείτε με εναλλακτικούς τρόπους τους υπάρχοντες πόρους. Να μην εγκλωβίζεστε στη ρουτίνα και στην επανάληψη. Υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης: Η δημιουργική και η κριτική. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να σας βοηθήσει.

Κάντε ένα διάλειμμα: Αν κολλήσατε, κάντε ένα διάλειμμα στρέφοντας την προσοχή σας σε άλλες σκέψεις, κάνοντας μία δουλειά ή πηγαίνοντας μια βόλτα. Αυτό θα σας βοηθήσει να «καθαρίσετε» το μυαλό σας και να βρείτε πιο εύκολα την λύση, η οποία σας διαφεύγει.
Μικρύνετε το προβλήματα: Τα περισσότερα προβλήματα που αποκτάμε, τα μεγιστοποιούμε εμείς οι ίδιοι. Να είστε προορατικοί, να σκέφτεστε πριν μιλήσετε και να αποφεύγετε να δημιουργείτε ή να περιπλέκετε προβλήματα περισσότερο απ’ ότι πρέπει.
Χρησιμοποιείστε την δύναμη των λέξεων προς όφελός σας:
Το μυαλό σας ανταποκρίνεται περισσότερο απ’ ότι πιστεύετε στο ποιες λέξεις χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν κάτι. Για να χειριστείτε ένα πρόβλημα ευκολότερα, χρησιμοποιείστε μια πιο ουδέτερη ή θετική λέξη αντ’ αυτού. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο πόσο αρνητικά/θετικά βλέπετε μια κατάσταση.

Κάθε πρόβλημα για καλό: Μερικές φορές υπάρχει μια θετική πλευρά στα προβλήματα. Όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα σκεφτείτε: Πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω; Ποιο είναι το θετικό από αυτό; Τι μπορώ να μάθω; Τι είναι καλό και πολύτιμο για μια συγκεκριμένη κατάσταση. Σκεφτείτε νέες δυνατότητες.

Αξιολογήστε τον εαυτό σας: Μόλις το πρόβλημα λυθεί, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε ποιες πτυχές τις προσέγγισής σας δούλεψαν και τι πρέπει να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά.

Είμαστε άνθρωποι, έχουμε προβλήματα. Κάθε πρόβλημα όμως έχει και τη λύση του! Μερικά δεν έχουν μόνο μία, μπορεί να έχουν δέκα ή και δεκαπέντε.  Αν δεν πετύχει η μία …. get up….. προσπάθησε ξανά με άλλον και με άλλον τρόπο.  Όσο μικροί ή λίγοι νιώθετε μπροστά του πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Όταν πλατειάζει η αντίληψή σας, φεύγουν οι παρωπίδες, τότε βρίσκετε και βλέπετε τις απαντήσεις. Μα σαν θελήσετε να το λύσετε, θα βρείτε τρόπο. Μακάρι να βρείτε τον δυνατόν καλύτερο!! 

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr