Προβιοτικά: οι στρατιώτες που μάχονται για τη ζωή

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Ανακαλύφθηκαν μόλις το 1857 από τον Λουί Παστέρ. «Βαφτίστηκαν» το 1953, αλλά έγιναν διάσημα μέσω της τηλεόρασης και των «ζωντανών γιαουρτιών». Ο λόγος για τα προβιοτικά (probiotics), τους ήρωες του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας: «Προβιοτικά είναι τα ζωντανά μικρόβια, που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, δρουν ευνοϊκά για τον ανθρώπινο οργανισμό». Ονομάζονται επίσης “φιλικά ή καλά” μικρόβια.

Υπάρχουν περισσότερα από 400 είδη μικροβίων που είναι φιλικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Βρίσκονται κυρίως στον εντερικό σωλήνα (εγκαθίστανται αμέσως μετά τη γέννηση κάθε ανθρώπου) και βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού εξολοθρεύοντας τα βλαβερά μικρόβια που ζουν εκεί. Τα βακτήρια του γένους Lactobacillus και Bifidobacterium είναι οι πιο γνωστοί τύποι. Καταναλώνονται συνήθως μέσα σε ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το γιαούρτι σόγιας, το κεφίρ, το ξυνόγαλα, το τοφού, το τεμπέ και το κουμίς.

Μια ολόκληρη σειρά παθήσεων φαίνεται να έχουν θετική εξέλιξη με τη χρήση προβιοτικών:

Διάρροια: Τα προβιοτικά μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης, τη διάρκεια και τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας.

Δυσκοιλιότητα: Διατροφή πλούσια σε προβιοτικά ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα.

Δυσανεξία στη Λακτόζη: Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, μειώνοντας τα συμπτώματα της δυσανεξίας, επιτρέποντας έτσι τη μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Μείωση της χοληστερίνης: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μειώνουν το ποσοστό της χοληστερόλης μέσα στο τρόφιμο στο οποίο καλλιεργούνται, αλλά και το επίπεδο της χοληστερίνης του ορού.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη συγκέντρωσης καρκινικών παραγόντων στο παχύ έντερο.

Αρτηριακή πίεση: Αν και δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση φαίνεται να μειώνει ελαφρά την αρτηριακή πίεση.

Ανοσοποιητικό σύστημα και Λοιμώξεις: Ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ελικοβακτήριο του πυλωρού: Tα προβιοτικά φαίνεται να αναστέλλουν τη λειτουργία του Ελικοβακτηρίου του πυλωρού, του μικροβίου που ενοχοποιείται βασικά για το έλκος.

Φλεγμονές: Είναι χρήσιμα στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών φλεγμονών του παχέος εντέρου, συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και ανακουφίζουν από αλλεργίες στο γάλα. Δρουν επαναφέροντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Γυναικολογικά προβλήματα: H ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου διαταράσσεται κατά τις περιόδους λήψης αντιβίωσης. Η κατανάλωση προβιοτικών επαναφέρει την ισορροπία στον κόλπο προφυλάσσοντας από κολπίτιδες, μυκητιάσεις και άλλα γυναικολογικά προβλήματα.

Παθήσεις του αναπνευστικού: χρησιμοποίηση προβιοτικών από παιδιά σε παιδικό σταθμό, μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης παθήσεων του αναπνευστικού.

Επίσης, βοηθάνε στη βελτίωση της λειτουργία, του συκωτιού του καρδιαγγειακού συστήματος και των αρθρώσεων, στη μείωση εμφάνισης αλλεργιών, στη σύνθεση βιταμινών και απορρόφηση μέταλλων. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και την όρεξη και μειώνουν την εμφάνιση στοματικών μολύνσεων.

Ένα προβιοτικό προϊόν, βέβαια, δεν μπορεί να προφυλάξει το άτομο από όλα τα παραπάνω. Είναι όμως, πολύ εύγευστα και μπορούν να καταναλώνονται άφοβα από άτομα όλων των ηλικιών. Επιπλέον δεν προκαλούν καμία παρενέργεια

Μέσα σε μια κοινωνία αφθονίας τα προβιοτικά μας προσφέρουν αυτό που οι πρόγονοί μας είχαν σαν δεδομένο. Είναι μια συνταγή – κληρονομιά από το μακρινό παρελθόν που δίνει τη λύση για απλή και υγιεινή διατροφή.

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Influence:

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…