Προβάλλοντας τα προσόντα μας στην αγορά εργασίας

Συντάκτης: Flowmagazine

H σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας δεν απαιτεί απλώς την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και την αντίστοιχη ανάδειξή τους. Τι πρέπει να κάνει επομένως ένας εργαζόμενος για να ενισχύσει το επαγγελματικό του προφίλ;

Πώς να κινηθείς

1. Αυτοπροβολή

Για κάποιους ανθρώπους η προβολή του εαυτού τους αποτελεί φυσικό χαρακτηριστικό. Οι υπόλοιποι βρισκόμαστε σε μία συνεχή συναισθηματική μάχη ανάμεσα στη φιλοδοξία μας να κατακτήσουμε την κορυφή και τον φόβο μήπως φανούμε αλαζόνες, θρασείς ή επιθετικοί. Όμως, στη ζωή τελικά τη μεγαλύτερη επιτυχία απολαμβάνουν αυτοί που είναι πρόθυμοι να αυτοπροβληθούν. Έτσι, μην φοβάσαι να προβάλλεις τις δεξιότητες και τις επιτυχίες σου. Μίλησε για τον εαυτό σου, ώστε κάθε πιθανός εργοδότης σου να μάθει τί έχεις κάνει, τί μπορείς και τί σχεδιάζεις να κάνεις.

2. Δικτύωση

Καθώς αναζητάς μία θέση εργασίας, να έχεις στο νου σου, ότι μικρό μόνο ποσοστό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας διαφημίζονται δημοσίως. Οι περισσότερες ανοικτές θέσεις είναι μέρος της «κρυφής» αγοράς εργασίας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να έχεις πρόσβαση σε αυτές τις θέσεις είναι η επαγγελματική δικτύωση. Ευτυχώς στη χώρα μας διοργανώνονται πάρα πολλά συνέδρια και ημερίδες από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και τις περισσότερες φορές με χωρίς κόστος συμμετοχή. Εκμεταλλεύσου το!

Χρησιμοποίησε τις επικοινωνιακές και κοινωνικές σου δεξιότητες και ξεκίνα να δικτυώνεσαι τώρα. Συνδύασε την αυτοπροβολή με την επαγγελματική δικτύωση και οπλίσου με θετικό πνεύμα και αισιοδοξία. Εκμεταλλεύσου, επίσης, και τα κοινωνικά δίκτυα, χρησιμοποιώντας τα με σύνεση.

3. Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κανείς, καθώς αναζητά μια θέση εργασίας είναι ο αρνητισμός και η αβεβαιότητα. Η καταστροφολογία μας περικυκλώνει από παντού. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.

Μπορείς να διατηρήσεις τον ενθουσιασμό και τη θετική σου διάθεση. Φρόντισε να έχεις κοντά σου ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε βοηθούν. Μείνε μακριά από αρνητικούς ανθρώπους και μην δίνεις καθόλου σημασία σε αυτά που λένε. Προσηλώσου στο στόχο σου χωρίς να χάνεις χρόνο, αλλά και χωρίς να αναζητάς την τελειότητα. Μην περιμένεις να είσαι εντελώς έτοιμος για οτιδήποτε, ποτέ δεν θα είσαι. Να θυμάσαι, ότι προσελκύεις αυτό που είσαι! Αν έχεις ζήλο και ενθουσιασμό, προσελκύεις ζήλο και ενθουσιασμό!

4. Διά βίου μάθηση

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Commission, Com. 200: 678), η δια βίου μάθηση έχει σκοπό «τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εφοδίων στο πλαίσιο μίας προσωπικής κοινωνικής οπτικής και/ή μίας οπτικής που σχετίζεται με την απασχόληση».

Το άτομο μαθαίνει ανεπίσημα, μέσα από τη ζωή, όπως έλεγαν οι παλιοί. Η ζωή, λοιπόν, περιλαμβάνει τα media, τον εργασιακό χώρο, συναδέλφους και φίλους, ταξίδια, τεχνολογία και γενικά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Το άτομο αποκτά γνώσεις από τα ερεθίσματα και τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει, όπως επίσης είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις ανάγκες του. Και αυτή η μάθηση δεν σταματά ποτέ.

Γύρω μας υπάρχουν παντού δίκτυα μάθησης. Εκτός από σεμινάρια, στα οποία μπορείς να συμμετέχεις για απόκτηση συγκεκριμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, μπορείς να εκμεταλλευτείς βιβλιοθήκες, ομάδες, συζητήσεις, συλλόγους, ακόμη και το διαδίκτυο, που θα σε βοηθήσουν να διευρύνεις το πεδίο των γνώσεων και των δεξιοτήτων σου.

Μην επαναπαύεσαι! Η διά βίου μάθηση είναι ένα μοναδικό εργαλείο, που σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζεις τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να βελτιώνεις διαρκώς τις δεξιότητές σου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την ανάληψη μίας ενδιαφέρουσας θέσης εργασίας ή και, γιατί όχι, τη δημιουργία της δικής σου επιχείρησης.

Συνοψίζοντας

Ο σύγχρονος επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί περισσότερα προσόντα από εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις. Οι ικανότητες επικοινωνίας, οργάνωσης, ανάληψης πρωτοβουλίας, ομαδικής εργασίας, διοίκησης, ηγεσίας και προσαρμοστικότητας είναι μερικές μόνο από αυτές που απαιτούνται από κάθε πιθανό εργοδότη, ώστε να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Η αυτοπροβολή, η επαγγελματική δικτύωση, η διατήρηση θετικής στάσης και η διά βίου μάθηση είναι εξαιρετικά εργαλεία για την ανάδειξη και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων μας, τη βελτίωσή μας, τη δημιουργία αξίας σε ό,τι παράγουμε και εντέλει τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε.

Πηγή: rejoin.gr

Συντάκτης: Ρεβέκκα Τσιπνή, Σύμβουλος επιχειρήσεων, www.creative-attitude.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…