Πρότυπα που έχεις πάρει αν έχεις μεγαλώσει σε μονογονεϊκή οικογένεια

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Παλαιότερα ήταν λίγο ταμπού να έχεις μεγαλώσει με μονογονεϊκή οικογένεια, αλλά γενικά τα κοινωνικά πρότυπα και οι αντιλήψεις ήταν διαφορετικές. Σήμερα, ίσως ο πιο διαδεδομένος τύπος οικογένειας, έχει να μας διδάξει πολλά. 

Η αγάπη που δίνει ο γονιός στο παιδί τα γιατρεύει όλα

Πρότυπα που έχεις πάρει αν έχεις μεγαλώσει σε μονογονεϊκή οικογένεια

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν μια μονογονεϊκή οικογένεια. Οι καταστάσεις δεν είναι εύκολες και οι ευθύνες που κανονικά θα είχαν δύο άτομα, πέφτουν σε ένα. Η απουσία του ενός γονέα που μπορεί να φέρει στεναχώρια, το άγχος που επικρατεί από τις καθημερινές ευθύνες, οι αναμνήσεις που είναι κάποιες φορές δύσκολες. Όλα αυτά απαλύνονται από την αγάπη που δίνει ο γονιός στο παιδί. Ένα πρότυπο ανθρώπου που δίνει στοργή και φροντίδα στον παιδί του κάνοντάς το ευτυχισμένο, που όμως και ο ίδιος θεραπεύει τις πληγές του από την αγάπη αυτή.

Δεν έχουμε ανάγκη το «άλλο μας μισό»

Γεννηθήκαμε ολόκληροι, αλλά πολλές φορές το ξεχνάμε. Ο έρωτας και η συντροφικότητα είναι πολύ όμορφα συναισθήματα, αλλά δεν είμαστε μισοί αν δεν έχουμε κάποιον δίπλα μας. Οι γονείς αυτοί που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους είναι τρανταχτά παραδείγματα. Είναι άτομα που σηκώνουν στις πλάτες τους πολλές έγνοιες και ευθύνες και καταφέρνουν να κάνουν κάτι που προοριζόταν για δύο, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα και τους κανόνες. Δεν είναι «το άλλο μας μισό» που μας ολοκληρώνει στη ζωή. Είναι η αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε από άτομα που μας αγαπούν, είτε αυτοί λέγονται γονείς, φίλοι ή παιδιά. 

Δεν χρειάζονται δύο γονείς για να έχει ολοκληρωμένα πρότυπα ένα παιδί 

Πρότυπα που έχεις πάρει αν έχεις μεγαλώσει σε μονογονεϊκή οικογένεια

Μία άποψη που επικρατούσε -και μπορεί ακόμα να επικρατεί ως έναν βαθμό- είναι ότι ένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει σωστά και αναπτύξει ορθά τον χαρακτήρα του εάν δεν έχει μεγαλώσει με δύο πρότυπα γονέων στην οικογένεια του. Όμως, ένα άτομο ως οντότητα για να αναπτυχθεί χρειάζεται απλά να λάβει τις σωστές βάσεις και αξίες, ανεξαρτήτως αν αυτές προέρχονται από ένα ή δύο άτομα. Το παιδί μέσα στη ζωή του θα λάβει πρότυπα από τους χώρους στους οποίους θα βρεθεί και θα κοινωνικοποιηθεί, οπότε η ποικιλία δεν είναι κάτι που θα του λείψει επειδή θα μεγαλώσει με έναν γονέα. 

Οι μονογονεϊκές οικογένειες βγάζουν παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη 

Για πολύ καιρό υπήρχε η άποψη ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες μεγαλώνουν «προβληματικά»  ή «αντιδραστικά» παιδιά. Στην πραγματικότητα, όμως δεν ισχύει. Τα συμπλέγματα που θα αποκτήσει ένα παιδί είναι καθρέφτης του ίδιου του γονέα. Αυτό από μόνο του δηλώνει ότι δεν είναι η κατάσταση που θα επηρεάσει το άτομο μέσα στην οικογένεια, αλλά τα θέματα που έχουν μέσα τους οι γονείς. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά που έχουν μόνο τον ένα γονέα τους, εμφανίζουν πιο υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και ανεξαρτητοποιούνται ψυχολογικά πιο γρήγορα και πιο εύκολα σε αντίθεση με εκείνα που έχουν και τους δύο γονείς παρόντες.  

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.