Καθώς φεύγει το 2020, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε καλή τύχη για το 2021. Αν και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, μπορούμε να …
Πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί σε όλο τον κόσμο
Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο, ανάλογα με τον πολιτισμό και το ημερολόγιο που ακολουθείται. Από το Ρος Ασανά στο Νοβρούζ, οι παραδόσεις προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για ανανέωση, σύνδεση και ευημερία.
Ρος Ασανά – Εβραϊκή Πρωτοχρονιά
Η Ρος Ασανά, η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά, είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές στο εβραϊκό ημερολόγιο και γιορτάζεται συνήθως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Σηματοδοτεί την έναρξη των Υψηλών Αγίων Ημερών, μια περίοδο αναστοχασμού, συγχώρεσης και ευχών για έναν γλυκό και ευτυχισμένο χρόνο.
Η πιο χαρακτηριστική παράδοση είναι το σάλπισμα του σοφάρ, ενός κέρατος κριαριού που χρησιμοποιείται ως τρομπέτα. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται σε εορταστικά τραπέζια με συμβολικά φαγητά όπως μήλα βουτηγμένα σε μέλι για έναν γλυκό χρόνο και ρόδια, που συμβολίζουν τις καλές πράξεις.
Κινέζικη Πρωτοχρονιά
Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, γνωστή και ως Γιορτή της Άνοιξης, γιορτάζεται στην Κίνα και από τις κινεζικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, βασίζεται στο σεληνιακό ημερολόγιο και πέφτει μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου.
Κάθε έτος συνδέεται με ένα από τα 12 ζώδια του κινεζικού ωροσκοπίου. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν παρελάσεις, χορούς δράκων και λιονταριών, πυροτεχνήματα και τη διανομή κόκκινων φακέλων (hongbao) με χρήματα, που συμβολίζουν την καλή τύχη.
Νοβρούζ – Περσική Πρωτοχρονιά
Το Νοβρούζ, που σημαίνει «Νέα Ημέρα», είναι η Περσική Πρωτοχρονιά και γιορτάζεται από τους Ιρανούς και άλλες κοινότητες στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Σηματοδοτεί την εαρινή ισημερία στις 20 ή 21 Μαρτίου.
Οι προετοιμασίες αρχίζουν εβδομάδες νωρίτερα, με τον καθαρισμό και τη διακόσμηση του σπιτιού. Το Haft-Seen, ένα τραπέζι με επτά συμβολικά αντικείμενα που ξεκινούν από το γράμμα «Σ», αποτελεί κεντρικό στοιχείο των εορτασμών. Οι οικογένειες ανταλλάσσουν δώρα και επισκέπτονται συγγενείς.
Σονγκκράν – Ταϊλανδέζικη Πρωτοχρονιά
Το Σονγκκράν είναι η Πρωτοχρονιά της Ταϊλάνδης και γιορτάζεται στα μέσα του Απριλίου. Είναι διάσημο για το φεστιβάλ νερού, όπου οι άνθρωποι ρίχνουν νερό ο ένας στον άλλον, συμβολίζοντας τον καθαρισμό και την ανανέωση.
Εκτός από το νεροπόλεμο, οι εορτασμοί περιλαμβάνουν τη δημιουργία αμμόλοφων στα ναούς, παρελάσεις και την απόλαυση παραδοσιακών ταϊλανδέζικων εδεσμάτων.
Ντιβάλι – Ινδουιστική Πρωτοχρονιά
Το Ντιβάλι, γνωστό και ως Φεστιβάλ των Φώτων, είναι μια ινδουιστική γιορτή που συμβολίζει τη νίκη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι. Αν και δεν είναι η επίσημη Πρωτοχρονιά των Ινδουιστών, σηματοδοτεί μια περίοδο πνευματικής ανανέωσης και νέων ξεκινημάτων.
Κατά τη διάρκεια του Ντιβάλι, τα σπίτια στολίζονται με λάμπες και κεριά, ενώ οι δρόμοι διακοσμούνται με χρωματιστά σχέδια ρανγκόλι. Οι οικογένειες ανταλλάσσουν δώρα, απολαμβάνουν γλυκά και παρακολουθούν εντυπωσιακές εκρήξεις πυροτεχνημάτων.
Χίτζρι – Ισλαμική Πρωτοχρονιά
Η Ισλαμική Πρωτοχρονιά, γνωστή και ως Χίτζρι, σηματοδοτεί την αρχή του Ισλαμικού σεληνιακού έτους και πέφτει στον μήνα Μουχαράμ. Η ημερομηνία διαφέρει κάθε χρόνο καθώς ακολουθείται το σεληνιακό ημερολόγιο.
Οι εορτασμοί είναι λιτοί και εστιάζουν σε πνευματικό στοχασμό. Οι Μουσουλμάνοι επισκέπτονται τα τεμένη, διαβάζουν το Κοράνι και περνούν χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.
Ματαρίκι – Μαορί Πρωτοχρονιά
Το Ματαρίκι, η Πρωτοχρονιά των Μαορί, γιορτάζεται στη Νέα Ζηλανδία όταν εμφανίζεται ο αστερισμός Πλειάδες στον ουρανό, στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.
Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν αφηγήσεις ιστοριών, παραδοσιακούς χορούς και γιορτές που συνδέουν τον άνθρωπο με τη φύση και την κοινότητα.
Ενκουτατάς – Αιθιοπική Πρωτοχρονιά
Το Ενκουτατάς γιορτάζεται στις 11 ή 12 Σεπτεμβρίου και σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχών στην Αιθιοπία. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται για παραδοσιακά τραγούδια και απολαμβάνουν φαγητά όπως Doro Wat (πικάντικο κοτόπουλο) και ιντζέρα (παραδοσιακή πίτα).
Ας ανοίξουμε τους ορίζοντές μας
Ενώ η 1η Ιανουαρίου είναι η πιο γνωστή ημερομηνία για την Πρωτοχρονιά, οι παραδόσεις ανά τον κόσμο μας υπενθυμίζουν τη διαφορετικότητα αλλά και την κοινή μας ανάγκη για νέα ξεκινήματα. Η κατανόηση αυτών των εθίμων μας βοηθά να εκτιμήσουμε τη διαπολιτισμική συνύπαρξη και μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους με σεβασμό και κατανόηση.
Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο: Σιαφίλιου Θεοδώρα