Πρωτοβουλίες στο δρόμο και τις φυλακές

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Πρωτοβουλίες στο δρόμο και τις φυλακέςΠαρόλο που οι συνθήκες ζωής των αστέγων στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας όπου συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, οι άστεγοι συμπολίτες μας πάντα μας υπενθυμίζουν ότι το γεγονός πως δεν έχουν σπίτι δε σημαίνει πως έχασαν και την αξιοπρέπειά τους. Όμοια, οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες των φυλακών μας υπενθυμίζουν ότι η στέρηση της ελευθερίας τους δεν πρέπει να ισοδυναμεί με αμείλικτη τιμωρία τους, αλλά με σωφρονισμό. Η φυλάκιση δε θα πρέπει να κλείνει τους δρόμους έκφρασης όσων βρίσκονται στα κελιά, αλλά αντίθετα θα πρέπει να δίνει διεξόδους που θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Παρόλο που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις συνθήκες κράτησης σε κεντρικά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και παρόλο που η ανθρωπιστική κρίση μόνο κάτι μικρό δεν είναι, υπάρχουν θύλακες ελπίδας που όλοι και όλες αξίζει να γνωρίσουμε.

Η Σχεδία

Το περιοδικό δρόμου Σχεδία εκδίδεται εδώ και δύο χρόνια κάθε μήνα (το τεύχος Απριλίου 2015 ήταν το 25ο) και πωλείται από άστεγους πιστοποιημένους πωλητές σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η Σχεδία είναι σχεδιασμένη και λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα αντίστοιχων περιοδικών δρόμου που εκδίδονται στο εξωτερικό και με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας της δίνει την ευκαιρία στους πωλητές της να κερδίζουν κάποια χρήματα ώστε να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες.

Οι Αόρατες Διαδρομές

Το περιοδικό αναλαμβάνει, όμως, και μια εξαιρετική κοινωνική πρωτοβουλία: τη διοργάνωση ενός προγράμματος περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς άστεγους (πρώην και νυν) συνεργάτες του και συμπολίτες μας. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται και σε πόλεις του εξωτερικού όπως το Μόναχο, το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες. Οι διαδρομές που ακολουθούνται περνούν από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (ξενώνες αστέγων, κέντρα απεξάρτησης, συσσίτια, κλπ.).

Οι οδηγοί πληροφορούν το κοινό για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε κοινωνική δομή που συναντούν στο δρόμο τους και παράλληλα αναφέρονται στην ίδια τη ζωή τους στο δρόμο και απαντούν σε ερωτήσεις. Έτσι, όσοι ακολουθούν τις Αόρατες Διαδρομές (στο εξωτερικό αντίστοιχες πρωτοβουλίες καλούνται “Hidden Tours”) ακούν προσωπικές και βιωματικές εμπειρίες και βλέπουν τον κόσμο από άλλη οπτική γωνία. Η διάρκεια των περιηγήσεων είναι περίπου δύο ώρες και το κόστος είναι στα 6 ευρώ, ενώ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι συμμετέχουν δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το περιοδικό Σχεδία στο τηλέφωνο: +30 213 0231220 και στο e-mail: info@shedia.gr.

Πρωτοβουλίες στο δρόμο και τις φυλακέςΣτις φυλακές Αυλώνα

Η ΑΜΑΚΑ είναι μια πολιτιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που υλοποίησε το πρόγραμμα “Writing and Art Beyond Borders Beyond Walls. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται πριν δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκε τελικά σε δεκατέσσερις ευρωπαϊκές φυλακές σε 5 χώρες: Βέλγιο, Πολωνία, Σερβία, Ιταλία και Ελλάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί συνεργάστηκαν για να στήσουν ένα πρόγραμμα αμοιβαίας ανταλλαγής έργων τέχνης που παράχθηκαν κατά τη διάρκεια ποικίλων καλλιτεχνικών εργαστηρίων, τα οποία οργανώθηκαν για τους κρατούμενους. Το πρόγραμμα ονομάστηκε PAROL (για περισσότερες πληροφορίες για το PAROL, επισκεφθείτε το www.parol-art.eu). Η ομάδα ΑΜΑΚΑ ήταν υπεύθυνη για την διοργάνωση του εργαστηρίου Art Therapy που πραγματοποιήθηκε για ένα χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών του Ελεώνα της Θήβας. Η έκθεση των έργων των κρατουμένων πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2015, όμως η ΑΜΑΚΑ σχεδιάζει και άλλες δράσεις για το πρόγραμμα στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.shedia.gr/ (περιοδικό δρόμου Σχεδία)

http://www.amaka.gr/ (ιστοσελίδα της ΑΜΑΚΑ)

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…