Πρωτότυπα φωτιστικά για το χώρο σας

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Πρωτότυπα φωτιστικά για το χώρο σας«Ο σωστός φωτισμός είναι το Α και το Ω της διακόσμησης» μας λέει η interior designer και δημιουργός πρωτότυπων φωτιστικών Γεωργία Τιλιγάδα. Μας προτείνει 7 εναλλακτικά-πρωτότυπα φωτιστικά για να φωτίσουμε και να διακοσμήσουμε τον δικό μας χώρο, όλα δικές τις δημιουργίες.

Γνωρίζατε ότι…

Η αντίληψη του κόσμου γύρω μας γίνεται κατά 85% οπτικά, βασιζόμενη ουσιαστικά στο φως και μόνο το 15% μέσω των άλλων αισθήσεων.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τους κανόνες φωτισμού…

Υπάρχουν κανόνες για το φωτισμό που δεν είναι οι ίδιοι για όλους τους χώρους. Το φως εκτός από τις φυσικές ικανοποιεί και τις ψυχολογικές μας ανάγκες. Με το φως αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα γύρω μας.

Ένας ακατάλληλος φωτισμός επηρεάζει αρνητικά την όρασή μας δημιουργώντας μεταπτώσεις στην ψυχολογία μας ή ακόμα και πονοκέφαλο.

Ο σωστός φωτισμός για κάθε χρήση

Σκεφτείτε το πιο απλό παράδειγμα, αλλιώς αισθανόμαστε μια ανοιξιάτικη ηλιόλουστη μέρα και αλλιώς μια φθινοπωρινή συννεφιασμένη και μουντή.

Έτσι σε κάθε χώρο υπάρχει και διαφορετικός φωτισμός, εφόσον κάθε χώρος εξυπηρετεί άλλο σκοπό. Άλλο φωτισμό χρειαζόμαστε στο καθιστικό, άλλο στην κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Άλλος φωτισμός στο club και άλλος στο εστιατόριο.

Τύποι φωτισμού ανάλογα με τη χρήση

Ανάλογα τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε υπάρχει και ο ανάλογος τύπος.

Φωτιστικά γραφείου, σποτ και πολύφωτα ανήκουν στον άμεσο φωτισμό, ο οποίος κατευθύνεται σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια τονίζοντας τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω σ’ αυτή.

Οι απλίκες και τα λαμπατέρ ανήκουν στον έμμεσο φωτισμό όπου το φως προβάλλεται σ’ έναν τοίχο ή στο ταβάνι.

Οι γυάλινοι πολυέλαιοι με γαλακτερές λάμπες, τα κρεμαστά σφαιρικά αδιαφανή φωτιστικά ανήκουν στο διάχυτο φωτισμό. Εκεί το φως διαχέεται σε 360 μοίρες έχοντας την δυνατότητα να φωτίσει πλήρως τον χώρο.

Στο υπνοδωμάτιο καλό είναι να αποφεύγεται ο έντονος φωτισμός. Οι απλίκες και τα λαμπατέρ είναι ό,τι χρειάζεται μια κρεβατοκάμαρα.

Στο σαλόνι και το καθιστικό όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες με τους δικούς μας ανθρώπους χρειαζόμαστε ευελιξία σε ποιότητα και ποσότητα φωτισμού. Έτσι τα πολύφωτα και οι πλαφονιέρες είναι τα κατάλληλα.

Η δημιουργός φωτιστικών αλλά και διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων (café, club, εστιατορίων) Γεωργία Τιλιγάδα μας δίνει 7 προτάσεις για να ανανεώσουμε και να φωτίσουμε τους χώρους μας. Η «πριγκίπισσα» του φωτός δημιουργεί εδώ και χρόνια πρωτότυπα φωτιστικά με εναλλακτικά υλικά όπως Plexiglas, κρύσταλλα, μεταξωτά υφάσματα, φτερά, αλύσίδες, δαντέλες, καφάσια και πολλά άλλα.

Πρωτότυπα φωτιστικά για το χώρο σας

Καπέλα οροφής από κοτετσόσυρμα με «τσαχπινιά» καρφιτσωμένων σημειωμάτων και φωτογραφιών. Κατάλληλα και για κρεβατοκάμαρα.

Πρωτότυπα φωτιστικά για το χώρο σας

Πολύφωτα σε διάφορα χρώματα και σχέδια καπέλα

Πρωτότυπα φωτιστικά για το χώρο σας

Πλαφονιέρα από κουτάλια και πιρούνια. Ιδανική για το σαλόνι σας.

Πρωτότυπα φωτιστικά για το χώρο σας

Πλαφονιέρα από πολύχρωμα ποτήρια μια ωραία ιδέα για φωτιστικό πάνω από το τραπέζι.

Πρωτότυπα φωτιστικά για το χώρο σας

Υδρόγειοι σχολείου σαν μονάδα κατάλληλο και για υπνοδωμάτιο.

Πρωτότυπα φωτιστικά για το χώρο σας

Πολύφωτο από πολύχρωμα κρυστάλλινα ποτήρια ιδανικό για το καθιστικό σας.

Πρωτότυπα φωτιστικά για το χώρο σας

Απλίκες φτιαγμένες από αλυσίδες και φτερά ιδανικές για κρεβατοκάμαρα.

Tips

Ο καλός φωτισμός:

Δεν κουράζει τα μάτια μας.

Μας κάνει πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς.

Φτιάχνει την διάθεση μας.

Ο κακός φωτισμός:

Μας αποδιοργανώνει.

Προκαλεί πονοκέφαλο, ζαλάδες.

Μας προδιαθέτει για ατυχήματα.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…