Πρωτεϊνική δίαιτα: Μύθοι και αλήθειες, οφέλη και κίνδυνοι

Συντάκτης: Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γενικά οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να χαθεί βάρος γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι επιχειρούν να τις κάνουν για λίγες μόνο εβδομάδες, ενώ άλλοι αποφασίζουν να διατηρήσουν ένα πρόγραμμα πρωτεϊνικής δίαιτας επ’ αόριστον. Μια δίαιτα πρωτεΐνης έχει τόσα πλεονεκτήματα όσα και μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά για το αν μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες είναι κατάλληλη για εμάς. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

Πλεονεκτήματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη παρέχει στην αρχή γρήγορη απώλεια βάρους. Η απώλεια όμως αυτή έχει να κάνει κυρίως με υγρά του οργανισμού παρά με λίπος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση επαναπρόσληψή τους μόλις αρχίσει ξανά η κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων. Για πολλούς ανθρώπους, αυτή η γρήγορη απώλεια είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και ενισχύει τη δύναμη της θέλησής τους, καθιστώντας την δίαιτα πιο εύκολη και άμεση. Επιπλέον, μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες συνήθως κάνει τον διαιτούμενο να αισθάνεται χορτασμένος. Η πρωτεΐνη προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό συγκριτικά με τους υδατάνθρακες, αφού γίνεται πιο αργά η πέψη της.

Μειονεκτήματα

Μερικά από τα μειονεκτήματα σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι ότι μετά την αρχική φάση της απώλειας βάρους, η LDL χοληστερόλη του διαιτούμενου, η οποία είναι η κακού τύπου, συχνά αυξάνεται. Το σώμα μένει με λίγους υδατάνθρακες να καίγονται για την ενέργεια που πρέπει να παραχθεί καθημερινά, με αποτέλεσμα να προκαλεί μια κατάσταση κέτωσης. Αν και αυτό οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους, προκαλεί επίσης πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα στο έντερο. Η υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα περιέχει συχνά ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και είναι χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Κάποιος που ψάχνει για γρήγορη απώλεια βάρους, με στόχο ίσως κάποιες διακοπές που πρόκειται να πάει ή για να ξεκινήσει την προσπάθεια έχοντας άμεσα αποτελέσματα συνήθως επιλέγει αυτή την μέθοδο της πρωτεϊνικής δίαιτας. Για κάποιον που έχει αρκετά κιλά για να χάσει, μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί επίσης να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Όποιος σχεδιάζει όμως να παραμείνει σε μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, πρέπει να επιλέγει προσεκτικά την πρωτεΐνη που πρόκειται να καταναλώσει. Κάποιες από τις υγιεινές επιλογές είναι καθαρό κρέας όπως ψαρονέφρι, ψάρια που περιέχουν υγιή λίπη, τα φασόλια και άλλες μορφές υγιεινής πρωτεΐνης. Πάντα να υπάρχει στη διατροφή ποικιλία λαχανικών και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος στην κατανάλωση των υδατανθράκων, ιδιαίτερα στα προϊόντα ολικής αλέσεως. Τέλος, άτομα με ιστορικό νόσων του ήπατος ή των νεφρών θα πρέπει να μιλήσουν πρώτα με το γιατρό τους πριν από την επιλογή μιας δίαιτας υψηλής σε πρωτεΐνες, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νεφρική και ηπατική λειτουργία.

Με τη συνεργασία της Τσαμπίκας Κοντόγιαννου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ρόδου, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, http://www.logodiatrofis.gr www.a,ctivekids.gr, www.care24.gr.

Συντάκτης: Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.