Πρωτεΐνη: η τροφή των μυών

Συντάκτης: Ντένια Νικολούτσου, Γυμνάστρια/personal trainer

Η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για την ανανέωση των κυττάρων, των μυϊκών ιστών και των συνδετικών ιστών. Ειδικά, στα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι απαραίτητες.

Βέβαια, κάθε άνθρωπος χρειάζεται την πρωτεΐνη στη διατροφή του. 0,8g ανά kg σωματικού βάρους είναι επιθυμητό για κάθε άνθρωπο. Η μέση πρόσληψη πρωτεΐνης για άτομα από 31-50 ετών είναι 46gr.

Ανάλογα με την καθημερινή δραστηριότητα κάθε ατόμου, είναι και η καθημερινή πρόσληψη σε πρωτεΐνη. Αν η προπόνησή σας αφορά την αντοχή, η κατανάλωση πρωτεΐνης κυμαίνεται από 1-1,4g πρωτεΐνη ανά κιλό σωματικού βάρους. Σε περίπτωση, που η προπόνηση που ακολουθείται είναι δύναμης χρειάζεστε 1,2-1,7g ανά κιλό σωματικού βάρους.

Η συνδυαστική προπόνηση δύναμης και αερόβιας απαιτεί 1,7-2g πρωτεΐνη ανά κιλό σωματικού βάρους. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε τα 2g.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό και για την διατροφή των εγκύων. Οι έγκυες ως και τον 5ο μήνα θα πρέπει να λαμβάνουν 70-80gr και μετά από 100-120gr, καθώς είναι σημαντική για την διάπλαση και ανάπτυξη του εμβρύου.

Γάλα, αυγά, κρέας είναι πλούσιες πηγές ζωικής πρωτεΐνης. Σόγια, αρακάς και κινόα είναι μερικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Πλήρεις πηγές θεωρούνται οι τροφές που έχουν τα 9 ουσιώδη αμινοξέα (ιστιδίνη, ισολευκίνη, λευκίνη,λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπροφάνη, βαλίνη).

Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 2g πρωτεΐνη. Καθώς, και να συνδυάζουν μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών (π.χ φακές με ρύζι, ρεβίθια με ρύζι).

Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Όπως υπάρχουν και πολλοί συνδυασμοί τροφών για μεγαλύτερη πρόσληψη. Προτιμήστε αυτές και αποφύγετε τον εύκολο και γρήγορο τρόπο των σκευασμάτων. Ό,τι πιο φυσικό, τόσο πιο καλό και υγιεινό.

Συντάκτης: Ντένια Νικολούτσου, Γυμνάστρια/personal trainer

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.