Προτάσεις για γευστικές σούπες

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Οι σούπες για τους περισσότερους είναι ανάμνηση από την παιδική ηλικία, μαμαδίστικο φαγητό θρεπτικό, χωρίς λιπαρά για περιττό πάχος, το τέλειο φαγητό για τον χειμώνα. Ζεσταίνει τις αισθήσεις μας και μας γεμίζει με συναισθήματα φροντίδας και θαλπωρής. Έχουν θέση σχεδόν σε κάθε τραπέζι, επίσημο, ανεπίσημο, φιλικό, οικογενειακό, αλλά και σε όλες τις ώρες.

Θεωρούνται από τις πιο έξυπνες κατηγορίες τροφών γιατί μας ενυδατώνουν και δίνουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Συνδυάζουν λαχανικά, κρέας, όσπρια και αυτή η δυνατότητα τις καθιστά μια πλήρη τροφή.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη σούπας. Οι κρέμες και οι διαυγείς ζωμοί κυρίως λαχανικών. Ακολουθούν γευστικές προτάσεις για  να σας δώσουμε ιδέες να δημιουργήσετε την δική σας ζεστή  σουπίτσα.

-Μοσχαρόσουπα με ξινόχοντρο και καπνιστή μελιτζάνα

-Σούπα βελουτέ με κέιλ, γλυκοπατάτα, σπανάκι και ταμπουλέ κινόας

-Βουβαλίσιος τραχανάς με καβουρμά, στακοβούτυρο και σχινόπρασο

-Κοτόσουπα με λαχανικά, φιδέ και αυγό ποσέ

-Βελουτέ με άγρια μανιτάρια, μοσχοκάρυδο και ξινόγαλα

-Βελουτέ σελινόριζας με πράσινο μήλο και κοπανιστή Μυκόνου

-Κρεμμυδόσουπα με γραβιέρα Νάξου και κρουτόν από πολύσπορο ψωμί

Όλες οι προτάσεις έρχονται από έναν σεφ με μακρά πορεία  στο χώρο, τον Χρήστο Αθανασιάδη. Εμείς διαλέξαμε να σας μεταφέρουμε τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής.

ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟΥ

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό σελινόριζα κομμένη σε κύβους

1 πράσσο κομμένο σε ροδέλες

200 γρ. πατάτα σε κύβους

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ.θυμάρι φρέσκο

100ml. ελαιόλαδο

150 γρ. κοπανιστή

1 δαφνόφυλλο

2 πράσινα μήλα κομμένα σε κύβους

500 ml γάλα αγελαδινό πλήρες

750 ml ζωμός κότας ή νερό με ένα  κύβο ζωμό κότας

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα λαχανικά εκτός του μήλου, προσθέτουμε τα υγρά της συνταγής μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά, ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά.
  • Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το μήλο, αφαιρούμε την δάφνη και δουλεύουμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σερβίρουμε αφού προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο ωμό και τέλος ένα κουτάλι κοπανιστή Μυκόνου.

Ελπίζουμε να σας  δώσαμε μια ή και περισσότερες γευστικές ιδέες για μια ζεστή σουπίτσα για τα  κρύα βράδια του χειμώνα.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr