Προτάσεις για ανάπτυξη επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές
Τη στρατηγική κατεύθυνση για τον τρόπο ανάπτυξης των επενδύσεων που αφορούν τομείς των ΑΠΕ αναζητά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενεργείας στο κείμενο του εθνικού σχεδίου δράσης που έδωσε για διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ.
Ο προβληματισμός, που συνέπεσε με τη βράβευση από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αιολικής Ενέργειας του δρος Τάκη Χαβιαρόπουλου, διευθυντή των ανανεώσιμων στο ΚΑΠΕ και μέλους στο δ.σ. της ΕΛΕΤΑΕΝ, έχει σημασία διότι από την ηγεσία του υπουργείου επιλέγονται τέσσερα σενάρια επίτευξης στόχων. Το μίγμα τεχνολογιών ΑΠΕ για να καλυφθούν οι στόχοι μέχρι το 2020, όπως ορίζεται σε σχετική οδηγία, είναι:
– Αιολικά Πάρκα 7.5.00 – 8.573 MW
– ΦωτοΒολταϊκά συστήματα 968-3.000 MW
– Υδροηλεκτρικά (έκτοςάντλησα) 2.950 -3.100 MW-Αντλητικά 1.397-1.581 MW
– Βιομάζα 100-250 MW
– Γεωθερμία-120 MW
«Έχει σημασία αν αυτές οι επενδύσεις συγκεντρώνονται στις “καλές” αιολικές περιοχές της χώρας, π.χ. Αιολικό Μέτωπο Αιγαίου, δηλαδή Θράκη, Κυκλάδες, Εύβοια, νοτιοανατολική Αττική, νοτιοανατολική Πελοπόννησος, Κρήτη, ή διασπείρονται σε όλη την επικράτεια » τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι: «Το οικονομικό όφελος ή κόστοςπου προκύπτει από το κάθε μίγμα τεχνολογιών για την εθνική οικονομία, τον καταναλωτή, την κοινωνία συνολικά». Επίσης, εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή της κάθε τεχνολογίας στη δημιουργούμενη απασχόληση, όπως και η σχέση ενεργειακής απόδοσης προς το κόστος των επενδύσεων.
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση προτείνει μεταξύ άλλων:
- Να δοθεί συνεχής προτεραιότητα στιςοικιακές εγκαταστάσεις, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, προσόψεις ή κήπους κατοικιών και τις μικρές ανεμογεννήτριες.
- Να ενισχυθεί σε όλη τη χώρα (στις ενδεικνυόμενες περιοχές) η διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων με μικρή ενίσχυση των θέσεων χαμηλού και μεσαίου αιολικού δυναμικού, ώστε με ελάχιστο κόστος να καταστούν βιώσιμες οι αιολικές επενδύσεις που με τις σημερινές τιμές δεν είναι υλοποιήσιμες.
- Να ενισχυθούν περισσότερο τεχνολογίες σταθερής παραγωγής όπως γεωθερμία κ.λπ.
Οι εκτιμήσεις της ένωσης είναι στη διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου και συνοδεύονται με εκτενείς παρατηρήσεις και αναλυτικά στοιχεία. Σε ό,τι αφορά το βραβείο αναγνώρισης της υψηλής επιστημονικής κατάρτισης του δρος Τάκη Χαβιαρόπουλου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αιολικής Ενέργειας έγινε σε επιστημονικό συνέδριο στο Ηράκλειο Κρήτης.