Προσωπικότητα και πνευματικότητα: περιβάλλον vs φύση

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Αν και η παρουσία του πνευματικού στοιχείου που είναι η ουσία των πάντων στο σύμπαν είναι σαφής, ποια είναι τα πράγματα που διαμορφώνουν την προσωπικότητα ενός ατόμου;

Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου λέγεται ότι είναι η άυλη πτυχή του ανθρώπου. Όλα όσα τον προσδιορίζουν ως το πρόσωπο που είναι και όλα τα πράγματα που συνθέτουν την ατομικότητα που κατέχει η συγκεκριμένη μοναδική προσωπικότητά του.

Κάποιοι λένε ότι ο πρωταρχικός παράγοντας διαμόρφωσης της προσωπικότητας κάποιου είναι η “γενετική κλήρωση” με την οποία καταλήγει, δηλαδή το DNA με το οποίο γεννήθηκε και το οποίο μεταβιβάστηκε από τις κληρονομικές του γραμμές. Άλλοι έχουν καταλήξει στη θεωρία ότι αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην καλλιέργεια των μικρών συστατικών της προσωπικότητας σε έναν άνθρωπο είναι οι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες που βιώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Και κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η “προσωπικότητα”, καθώς στην πραγματικότητα αυτό που αποκαλούμε “προσωπικότητα” είναι μόνο μια έκφραση της αμετάβλητης πνευματικής φύσης του ατόμου.

Περιβαλλοντικές επιδράσεις στην προσωπικότητα

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η προσωπικότητα ενός ατόμου μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον αυτού του ατόμου. Εξάλλου, ένα περιβάλλον και μια κοινωνία είναι μια ομάδα ατόμων. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θα έχουν ως αποτέλεσμα το άτομο να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του με άμεσο τρόπο, με άμεση επιρροή από τον τρόπο με τον οποίο το άτομο έχει καλωδιώσει την προσωπικότητά του.

Αυτό σημαίνει ότι η προσωπικότητα ενός ατόμου είναι αυτό από το οποίο εξαρτάται πρωτίστως το περιβάλλον γύρω από το εν λόγω άτομο για τις αλληλεπιδράσεις που προκαλεί το άτομο με το περιβάλλον, γεγονός που σχετίζεται εν μέρει και κατ’ εξοχήν με το γεγονός ότι το περιβάλλον υπόκειται πάντα στον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο στο περιβάλλον αυτό αντιμετωπίζει και εκφράζεται σε αυτό.

Μετά από αυτό, τίθεται ένα μεγαλύτερο ερώτημα, το οποίο αφορά τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον αλληλεπιδρά με την προσωπικότητα του ατόμου. Το περιβάλλον επηρεάζει περισσότερο την προσωπικότητα του ατόμου ή η προσωπικότητα του ατόμου επηρεάζει περισσότερο το περιβάλλον; Πιστεύεται ότι και τα δύο έχουν σημαντική επίδραση το ένα στο άλλο. Το περιβάλλον έχει μεγαλύτερη επίδραση στην προσωπικότητα ενός ατόμου όταν αυτό βρίσκεται στην κύρια φάση ανάπτυξης της δημιουργίας της ταυτότητας και της προοπτικής του για τον κόσμο, και μόλις ολοκληρώσει αυτή τη φάση μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει περισσότερο το περιβάλλον του. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να εξετάσουμε τις επιδράσεις που μπορεί να έχει το περιβάλλον στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου.

Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις στην προσωπικότητα ενός ατόμου θα περιλαμβάνουν κάθε είδους επιδράσεις στην προσωπικότητα ενός ατόμου που δεν σχετίζονται με κληρονομικές επιδράσεις ή επιρροές που προκαλούνται από τα γονίδια. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός επιρροών που μπορούν να αντληθούν από τις διάφορες πτυχές του περιβάλλοντος. Αυτές οι πτυχές μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το ποιοι είναι οι άνθρωποι στη ζωή μας, τι ρόλο παίζουν για εμάς, τι συμπεριφορά χρησιμοποιούν στη δική τους ζωή καθώς και σε σχέση με τη συμπεριφορά που χρησιμοποιούν απέναντι στο εν λόγω άτομο.

Ανάπτυξη vs φύση: περιβάλλον vs πνευματικότητα

Έχουμε συζητήσει πώς οι περιβαλλοντικές επιδράσεις της ανατροφής παίζουν ρόλο στην καλλιέργεια της προσωπικότητας ενός ατόμου. Τι γίνεται όμως με το αιώνιο θεμέλιο αυτού του ατόμου, δηλαδή την πνευματικότητα του ατόμου; Ή αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε φύση του ατόμου. Η πνευματικότητα ενός ατόμου συνδέεται με την ψυχή του ατόμου. Στην ουσία, πιστεύεται ότι η φύση του ατόμου θα παραμείνει η ίδια παρά τις διαφορετικές επιδράσεις από το περιβάλλον στην προσωπικότητα του ίδιου ατόμου. Λόγω του γεγονότος ότι η ψυχή του ατόμου είναι μοναδική με τον δικό της τρόπο και ότι η φύση παίζει τεράστιο ρόλο στον καθορισμό και την υποταγή σε αυτό που το άτομο είναι εγγενώς συντονισμένο.

Είναι αλήθεια ότι η μάθηση, οι εμπειρίες και τα βιώματα μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, αλλά ορισμένα πράγματα μπορούν να είναι πέρα από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος. Η γενετική σύνθεση ενός ατόμου σε συνδυασμό με τις έμφυτες ιδιότητες που συνδέονται με την ψυχή του μπορεί να ειπωθεί ότι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των συμπεριφορών του ατόμου, καθώς αυτό προέρχεται από το εσωτερικό του ατόμου. Καθώς το άτομο μεγαλώνει και μαθαίνει να μπορεί να εμπιστεύεται το εσωτερικό του και όχι το εξωτερικό, είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα τις εσωτερικές του λειτουργίες και τι δένει με την ψυχή του.

Όταν αρχίζετε να θέτετε ερωτήματα σχετικά με την αληθινή μας φύση ως ανθρώπινα όντα, για το τι πρέπει να κάνουμε, για τον σκοπό μας, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Αλλά αν το βλέπετε από μια πνευματική σκοπιά, από την κατανόηση ότι είστε κάτι περισσότερο από αυτό το σώμα ή τη νοητική ταυτότητα, ότι δεν είστε οι σκέψεις σας, μπορεί να αφυπνίζεστε σε μια νέα πραγματικότητα, να αφυπνίζεστε σε μια νέα συνειδητότητα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.