Πρόστιμα στους απρόσεχτους ιδιοκτήτες κατοικιδίων

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Πρόστιμα στους απρόσεχτους ιδιοκτήτες κατοικιδίωνΘα γίνουμε επιτέλους …Ευρωπαίοι στη συμπεριφορά μας ως κάτοχοι κατοικίδιων ζώων; Αυτό τουλάχιστον ευελπιστούν όσοι αληθινά πιστεύουν στην εφαρμογή του νόμου που τέθηκε σε ισχύ από τις 8 Απριλίου και καθορίζει τις παραβάσεις για την καθαριότητα χώρων και τη συμπεριφορά απέναντι στα κατοικίδια.

Σύμφωνα με το νόμο 4039/12, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τα σημεία των κοινοχρήστων χώρων που λερώνουν τα κατοικίδιά τους. Για το συγκεκριμένο μέτρο, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Αθηναίων, κ. Α. Αντωνόπουλος, εξήγησε τις επιπτώσεις, που θα έχουν οι παραβάτες. Συγκεκριμένα τα πρόστιμα ανέρχονται από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν θα καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και φτάνουν τις 30.000 ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού ζώου.

Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες petshop, που πραγματοποιούν αντίστοιχες παραβάσεις, οι αρχές έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν την άδεια λειτουργίας του καταστήματός τους. Η παράλειψη προσκόμισης, στον δήμο, αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης θα τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο προβλέπει πρόστιμο 300 ευρώ. Για πώληση ζώου συντροφιάς σε ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων, θα πρέπει να καταβάλετε 1.000 ευρώ ως πρόστιμο.

Οι υπεύθυνοι του δήμου Αθηναίων, ευελπιστούν σε τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας. Μετά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νόμου, ο δήμος Αθηναίων θα πραγματοποιήσει ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα αποτιμηθούν τα πρώτα αποτελέσματα, με τους συναρμόδιους φορείς και άλλους δήμους.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr