Προσωπικότητες που χτίστηκαν μέσα από ταινίες

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη

Σημαντικό κομμάτι οποιασδήποτε κινηματογραφικής παραγωγής είναι οι ήρωες!!! Γίνονται ένα με την ιστορία, την πλοκή, την καλλιτεχνική διάθεση… Διαφορετικοί χαρακτήρες, προσωπικότητες, πνεύματα και ψυχές. Πολλές φορές τέτοιοι ήρωες,  αναδεικνύονται μέσα από ταινίες (αρκετοί βέβαια από αυτούς έχουν ξεκινήσει μέσα από τη λογοτεχνία), γράφουν ιστορία, διαγράφουν διαχρονικά ανθρώπινα πορτρέτα και, κατά μία έννοια, καταγράφουν το κοινωνικό αίσθημα.

 Ενδεικτικά:

  • Harry Potter: Αναμφίβολα ο Harry Potter συνιστά μία τέτοια μορφή στον κινηματογράφο. Ο μικρός μάγος, που ξεκίνησε ως ήρωας στα μυθιστορήματα της Rowling, μαγνητίζει μικρούς και μεγάλους. Ο Radcliffe, στον πρωταγωνιστικό ρόλο και στις οχτώ διανεμημένες ταινίες, ταυτίστηκε στο μέγιστο με το χαρακτήρα που υποδύθηκε. Ο κόσμος της μαγείας εικονοποιείται, η καλή μαγεία μάχεται το κακό και ο Harry μετουσιώνεται σε παγκόσμιο “ήρωα”.
  • Forrest Gump: Άλλη μία προσωπικότητα που αναδείχθηκε μέσα από το ομώνυμο μυθιστόρημα, του Groom, και έγινε ακόμη πιο γνωστή και αγαπητή από την ταινία του 1994. Ο Tom Hanks ενσαρκώνει, σε μία περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων, τον «χαζούλη» Forrest Gump, που καταφέρνει να ξεπεράσει τα εμπόδια, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της εποχής και της καθημερινότητας και να ξεχωρίσει. «Run Forrest run» αναφωνεί ο θεατής σε αυτόν τον τύπο ανθρώπου… τότε, σήμερα, και για πάντα…
  • Amélie: Η ταινία του 2001 σε σκηνοθεσία Jean-Pierre Jeunet ανέδειξε την ομώνυμη ηρωίδα. Η Amélie, χαριτωμένη, ρομαντική, ονειροπόλα,  δίκαιη με το δικό της τρόπο και σίγουρα ξεχωριστή… ίσως η πιο αναγνωρίσιμη και αγαπητή μορφή του γαλλικού κινηματογράφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράγματα που μας δίδαξαν οι χαρακτήρες του Χάρι Πότερ


  • Gilda: Ένα όνομα, μια ιστορία… H Rita Hayworth ως Gilda, σε μία ταινία μόλις του 1946, εντυπωσιάζει και σε ένα βαθμό στιγματίζει τον κινηματογράφο, τη μόδα, την κοινωνία της εποχής. Μία διαχρονικά όμορφη, έξυπνη, ελαφρώς πονηρή και σίγουρα γοητευτική γυναίκα, μία femme fatale… αυτή είναι η Gilda!!!
  • The Godfather: Δεν έγινε διάσημος τόσο με το όνομα, όσο με την ιδιότητά του… Ο νονός, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Coppola και στις τρεις ταινίες που κυκλοφόρησαν, προσωποποιεί το μυστήριο, τα πάθη, το έγκλημα αλλά και τις αξίες και τα ιδανικά (βλ. οικογένεια) ενός ανθρώπου της νύχτας. «The Godfather», λοιπόν, με εξαιρετικές κριτικές και μάλιστα IMDB Metascore: 100 (!!!) στην πρώτη ταινία, σημάδεψε για πάντα τα πρακτικά της κινηματογραφικής ιστορίας!

Αυτοί και άλλοι πολλοί… ήρωες, απλοί και συνάμα ιδιαίτεροι, καθημερινοί ή και όχι, σίγουρα καθηλωτικοί και αξιομνημόνευτοι! Όταν η κινηματογράφηση ερμηνεύει (εξαιρετικά!!) τον κοινωνικό παράγοντα και ο τελευταίος εμπνέει με τον καλύτερο τρόπο τους δημιουργούς της…

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.