Προσκλητήρια γάμου: Τι να επιλέξετε

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Προσκλητήρια γάμου: Τι να επιλέξετε

«Θα χαρούμε πολύ να παραβρεθείτε στη σημαντικότερη στιγμή της ζωής μας…». κάπως έτσι καταλήγουν τα περισσότερα γαμήλια προσκλητήρια. Τα «μαγικά» αυτά χαρτάκια, είναι υπεύθυνα για την πρώτη εντύπωση στους καλεσμένους του μυστηρίου. Οφείλετε να κάνετε καλή αρχή, για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον και να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Πώς όμως επιλέγουμε το κατάλληλο προσκλητήριο; Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξουμε και τι να υπολογίσουμε για το κόστος του; Το flowmagazine.gr μιλάει με υπεύθυνους καταστημάτων για προσκλητήρια και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των προσκλητηρίων

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε είναι το χαρτί του προσκλητηρίου, ο φάκελος και το μελάνι που θα χρησιμοποιηθεί. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη για το τελικό αποτέλεσμα καθώς έτσι μπορείτε να δώσετε μια μοναδικότητα και …σφραγίδα στην τελική επιλογή σας.

Επιλογές

Σε ότι αφορά το χρώμα του χαρτιού ο κ. Κώστας Θεοδώρου από την εταιρεία προσκλητηρίων Preludio τονίζει πως «βασική αρχή είναι να ταιριάζει με το νυφικό, ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισαν να τα συνδυάζουν με τους στολισμούς της εκκλησίας». Από τη μεριά της η κ. Δήμητρα Σαριδάκη της εταιρείας χειροποίητων προσκλητηρίων, Liveloula επισημαίνει πως: «το ζευγάρι επιλέγει το χρώμα βάσει των αγαπημένων του αποχρώσεων αλλά και των ανθοστολισμών που έχει επιλέξει. Για αυτό και το πράσινο χρώμα (από τα φυτά) είναι από τα πιο δημοφιλή». Αναφορικά με το είδος του χαρτιού μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε:

Χαρτί μεταλλιζέ

Συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις. Μπορείτε να το βρείτε σε χρυσές και ασημί αποχρώσεις ή ακόμα και σε ροζ, μωβ, ανάλογα με το θέμα του γάμου. Πρόκειται ίσως από τις πιο δημοφιλείς επιλογές αναφέρει η κ. Γιώτα Σταυράκου από το κατάστημα Περί Μυστηρίων.

Προσκλητήρια από πάπυρο

Μια κομψή, διαχρονική και αρκετά οικονομική επιλογή. Με τα σύγχρονα μελάνια επιτυγχάνεται ένα όμορφο και κομψό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον φύλλα χαρτιού, ενώ «εξοικονομείτε χρήματα, αφού δεν υπάρχει το κόστος του φακέλου» λέει χαρακτηριστικά η κ. Τόνια Σιμιρλιάδη από το ηλεκτρονικό κατάστημα veryniceday.

Προσκλητήρια γάμου: Τι να επιλέξετε

Χειροποίητο χαρτί

Αρκετά μοντέρνο αλλά και συγχρόνως λίγο ακριβό. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει εκτός των πλήρως χειροποίητων προσκλήσεων και τις όποιες προσθήκες επιθυμούνται, όπως ζωγραφιστά σχέδια ή αποξηραμένα λουλούδια.

Γκοφρέ

Το συγκεκριμένο είδος είναι αρκετά δημοφιλές και φθηνό.

Οικολογικό-Ανακυκλωμένο χαρτί

Μια εναλλακτική επιλογή με οικολογική συνείδηση είναι τα «πράσινα» προσκλητήρια. Την πρόταση αυτή, μας ανέφερε η κ. Βούλα Γραμματικού από το κατάστημα χειροποίητων προσκλητηρίων My Tree. Υπάρχουν προσκλητήρια από κλαδί ελιάς ή κανέλλα καθώς και πολλά όμορφα σχέδια για προσκλητήρια γάμου που εκτυπώνονται σε ανακυκλωμένο χαρτί.

Μελάνι

Οι επιλογές για την εκτύπωση και κατ’ επέκταση το μελάνι περιλαμβάνουν: απλή, ανάγλυφη, θερμοτυπία και γκλίτερ. Όπως επισημαίνει στο flowmagazine.gr η κ. Νάσια Σκαφιδά, «το γκλίτερ αν και λίγο πιο ακριβό από το συνηθισμένο είναι αρκετά δημοφιλές». Σημαντικό είναι πως στις θερμοτυπίες περιλαμβάνονται οι εντυπωσιακές χρυσοτυπίες και ασημοτυπίες, που δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στο κείμενο του προσκλητηρίου. Τα ανάγλυφα γράμματα δίνουν αριστοκρατικό τόνο στο προσκλητήριό σας.

Φάκελος

Εκτός από την οικονομική λύση του παπύρου, οι δυνατότητες που έχετε με το φάκελο είναι δύο. Είτε με τον εργοστασιακό τρόπο ή με κάποια τεχνοτροπία στο δέσιμο. Ποικιλία υπάρχει ανάλογα και με το βάρος του χαρτιού σύμφωνα με την κ. Ελένη Πατρώνη, από την ομώνυμη εταιρεία. Θα πρέπει να προσέξετε βέβαια και τι θα γράψετε στο εξωτερικό μέρος του φακέλου. Για παράδειγμα πρέπει να σημειώνετε το πλήρες όνομα του καλεσμένου, τον επίσημο τίτλο του και τις υπόλοιπες πληροφορίες ενώ οι συντομεύσεις απαγορεύονται αυστηρά.

Στην εκτύπωση, μπορείτε να επιλέξετε και τη γραμματοσειρά που θέλετε να έχει το μήνυμά σας. «Ο κόσμος προτιμά καλλιγραφίες, οι υπόλοιπες πιο μοντέρνες προτάσεις ξενίζουν», λέει ο κ. Θεοδώρου. Ωστόσο, αρκετοί επιλέγουν χειρόγραφο τρόπο για γραμματοσειρά ή ίσια γραμματοσειρά που δίνει μοντέρνο τόνο στην πρόσκλησή σας.

Προσκλητήρια γάμου: Τι να επιλέξετε

Κόστος

Ένα ζευγάρι μπορεί να δώσει χρήματα για το προσκλητήριό του, ανάλογα με το βαλάντιο που διαθέτει. «Το κόστος μπορεί να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά και να φτάσει σε απίστευτες τιμές ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη» συμφωνούν όλοι οι υπεύθυνοι καταστημάτων που μιλάνε στο flowmagazine.gr. Με τον όρο προτιμήσεις, αναφερόμαστε σαφώς στην ποιότητα, το βάρος και το είδος του χαρτιού Η τιμή, που δίνεται συνήθως περιλαμβάνει το προσκλητήριο, το φάκελο (όπου υπάρχει), τη συναρμολόγηση και το Φ.Π.Α. 23%. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνεται η μικρή πρόσκληση για δεξίωση. Μπορείτε να βρείτε ένα απλό προσκλητήριο με μόλις 0.50 σεντς. Σε τέτοια περίπτωση μιλάμε για μια λιτή κάρτα με ένα απλό γραφικό (π.χ. λουλούδι) και το χαρτί και η εκτύπωση να είναι τα πιο ανέξοδα. Ένα καλής ποιότητας προσκλητήριο κοστίζει περίπου 1.50 ευρώ.

Πρόσθετα- Προτάσεις

Ανάλογα με το ύφος του γάμου, μπορείτε να επιλέξετε μικρές προσθήκες για το προσκλητήριό σας. «Οι κορδέλες είναι ίσως το κλασσικότερο διακοσμητικό για το προσκλητήριό σας» λέει ο κ. Κυριάκος Μανέτας από την εταιρεία idees-wedding. καθώς και το πιο οικονομικό. Εάν ο γάμος σας έχει συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να κάνετε και την ανάλογη επιλογή. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε δέσιμο με κοχύλια εάν πρόκειται να παντρευτείτε σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος. Ανάλογα τα πρόσθετα, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας οτι ανεβαίνει και το κόστος.

«Οι νέοι επιλέγουν κάποιο χιουμοριστικό μήνυμα ή σχέδιο για το προσκλητήριό τους», λέει ο κ. Θεοδώρου. Αν και οι πιο παραδοσιακοί συνηθίζουν να επιλέγουν μεταλλικές αποχρώσεις, της μόδας είναι το vintage στυλ με τη χρήση κυρίως λινάτσας. «Οι νέοι δείχνουν να προτιμούν πιο μοντέρνα και φρέσκα πράγματα, αν και τελικά επηρεάζονται από τους γονείς τους» λέει στο flowmagazine.gr η κ. Γραμματικού. Η φωτογραφία του ζευγαριού στο προσκλητήριο είναι μια από τις πολλές επιλογές, που έχουν οι μελλόνυμφοι. Η προσθήκη της εικόνας δίνει προσωπικό χαρακτήρα και κάνουν το προσκλητήριο ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό του γάμου σας.

Πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να κάνουν βαφτίσια μαζί με γάμο, για να μειώσουν τα έξοδα. Επίσης, «εναλλακτικός τρόπος να μειώσετε το κόστος και τον κόπο σας, είναι να συνδυάσετε μπομπονιέρες με προσκλητήρια» προτείνει η κ. Ελένη Ιδοσίδου από το κατάστημα για είδη γάμων και βαπτίσεων, Μέλλον-Μέλι

Προσκλητήρια γάμου

Πρωτοτυπία-Ιστορίες

Ο κ. Πέτρος Σημιτόπουλος από την εκτυπωτική εταιρεία Simper αναφέρει στο flowmagazine.gr για την εξειδίκευση της εταιρείας του στα προσκλητήρια, με τον τίτλο: Gold edge Gilding. Πρόκειται για τη χρήση φύλου χρυσού στη ράχη του προσκλητηρίου και είναι κάτι μοναδικό στην Ελλάδα. Από τη μεριά της η κ. Σταυράκου αυτή την περίοδο, κατασκευάζει ένα προσκλητήριο, παρεμφερές με κάρτα επιβίβασης πλοίου(!).

Η φαντασία είναι κυρίαρχο στοιχείο για τους μελλόνυμφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το προσκλητήριο-κουτί ασπιρίνης, που είχε ζητηθεί από την κ. Σαριδάκη, με τις οδηγίες χρήσης να είναι το κάλεσμα. Ο κ. Μανέτας δεν παραλείπει να αναφερθεί στη ζήτηση σε προσκλητήρια με δαντέλα που του γίνεται, αν και το κόστος είναι συνήθως αποτρεπτικός παράγοντας. Επίσης, η κ. Σκαφιδά έχοντας πολλά περίεργα περιστατικά στο μυαλό της, αναφέρει πως της έχουν ζητήσει να φτιάξει ανθόκηπο σε προσκλητήριο, ενώ δημοφιλή είναι και τα προσκλητήρια από αποξηραμένα λουλούδια.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η παραγγελία των προσκλητηρίων καλό θα ήταν να γίνεται αρκετό διάστημα πριν το γάμο. Κατά προσέγγιση κλείστε τα προσκλητήρια περίπου δύο, τρεις μήνες πριν το μυστήριο. Τα πάντα κρίνονται από το γούστο αυτών που θα επιλέξουν το προσκλητήριο. Ο κόσμος, που επισκέπτεται τα συγκεκριμένα καταστήματα, δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για τα προσκλητήρια όσο παλιότερα. Η κ. Σιμιρλιάδη τονίζει χαρακτηριστικά: «Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καν προσκλητήρια και θα προσκαλούνται όλοι μέσω mail», έτσι όμως θα χαθεί ο ρομαντισμός…

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr