Προσδοκίες που οι γυναίκες δεν μπορούν να φτάσουν

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Υπήρχε μία εποχή που οι γυναίκες βαφόντουσαν για να λάμψουν, ή να δείξουν περιποιημένες και φρέσκες. Πλέον, σήμερα το μακιγιάζ μοιάζει να έχει σκοπό του τη μεταμόρφωση.

Οι γυναίκες σήμερα βάφονται πιο έντονα από ποτέ. Ίσως τα φίλτρα από τις φωτογραφικές μηχανές να έχουν καθιερώσει αυτά τα μη ρεαλιστικά πρότυπα της γυναικείας εμφάνισης.

Το  μακιγιάζ της εποχής κάνει το πρόσωπο να μοιάζει με καμβά στον οποίον προστίθενται ψεύτικες βλεφαρίδες, ψεύτικα φρύδια, extension για τα μαλλιά, έντονα χρώματα κραγιόν, concealer, ρουζ, μέικ- απ, τερακότα.

Ο τρόπος με τον οποίο  κάθε γυναίκα εκφράζεται στιλιστικά είναι ένα θέμα προσωπικό. Υπάρχει ωστόσο ένα ζήτημα: το μη ρεαλιστικό αποτέλεσμα της τρέχουσας τάσης στο μακιγιάζ στην ουσία μεταμορφώνει τη γυναίκα, σε κάποια άλλη. Έτσι οι προσδοκίες της ομορφιάς έχουν εκτιναχθεί σε παράλογα όρια. Η διαρκής μάλιστα προσπάθεια από την πλευρά μίας γυναίκας να συντηρεί το συγκεκριμένο μακιγιάζ ίσως να της δημιουργήσει την αίσθηση ότι χωρίς όλα τα αξεσουάρ και την τελετουργία του βαψίματος, δεν είναι εξίσου όμορφη. Κάτι το οποίο είναι φυσικά άδικο.

Προσδοκίες που οι γυναίκες δεν μπορούν να φτάσουν

Είναι γνωστό ότι τα περιοδικά, οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο, η τηλεόραση, έχουν στη διάθεσή τους τις πιο εξελιγμένες μορφές ρετούς. Οι γυναίκες λοιπόν, που βλέπουμε να είναι αψεγάδιαστα όμορφες στις φωτογραφίες, έχουν και εκείνες τη φυσική τους όψη-η οποία είναι φυσικά, εξίσου εντυπωσιακή.

Το 2016 η τραγουδίστρια Αλίσια Κιζ «τόλμησε» να εμφανιστεί άβαφη δημοσίως. Η επιλογή της τη δικαίωσε, αφού το αποτέλεσμα ήταν εξίσου όμορφο. Η Κιζ ήταν πιο φυσική, το ίδιο όμορφη και γλυκειά.

Μήπως όλα αυτά είναι μία κατά φαντασία ανάγκη; Μίαν ανάγκη να αρέσουμε σε «κατά φαντασία» φίλους ή συντρόφους;  Η απάντηση είναι για την κάθε μία ξεχωριστή.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.