Προορισμοί της τελευταίας στιγμής για το Πάσχα

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδική εμπειρία ή καλύτερα πολλές διαφορετικές μοναδικές εμπειρίες, αφού υπάρχουν τόσα μέρη για να περάσεις όμορφα αυτές τις ημέρες της κατάνυξης! Ακόμα και αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και εσύ δεν έχεις ακόμα αποφασίσει που θα πας, υπάρχουν αρκετοί κοντινοί προορισμοί που αξίζει να επισκεφτείς λίγο πριν το Πάσχα.

Πάσχα στην Αίγινα

Προορισμός παντός καιρού, το Πάσχα στην Αίγινα είναι το καλύτερο, αφού βρίσκεται μόλις μία ώρα από τον Πειραιά.

Το λιμάνι της Αίγινας, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει από το καράβι ο επισκέπτης του νησιού, αποτελεί ένα από τα γραφικότερα λιμάνια του Σαρωνικού, με τα νεοκλασικά κτίρια να δεσπόζουν στον παραλιακό δρόμο και το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου να καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Το Πάσχα γιορτάζεται με κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές και τα μοναστήρια του νησιού και φαντασμαγορική Ανάσταση στο λιμάνι. Ένα παλιό έθιμο που αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα είναι ο «Χορός της Λαμπρής», που γίνεται το πρωί, γύρω στις 10 – 12, στην Παλαιοχώρα, μπροστά από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, με μουσική από λαϊκά όργανα και πολύ χορό.

Πάσχα στην Αμφίκλεια

Μεγάλο ατού της Αμφίκλειας είναι η απόσταση από το κλεινόν άστυ, καθώς σε μόλις 2,5 ώρες μπορείς να απολαύσεις ένα γνήσιο ρουμελιώτικο Πάσχα, με έντονη την παράδοση και το φολκλορικό στοιχείο.

Ο παραδοσιακός της οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, οι όμορφες εκκλησίες και πλατείες αλλά και οι τοπικές νοστιμιές κάνουν ολοένα και περισσότερους Αθηναίους να την επιλέγουν ως ήρεμο, ρομαντικό, οικογενειακό προορισμό.

Εδώ την Κυριακή του Πάσχα ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται ομαδικά σε κάθε γειτονιά, σε μεγάλους λάκκους, περπατώντας στις γειτονιές της Αμφίκλειας, βλέπεις να ψήνονται 10-15 αρνιά στη σειρά και φυσικά είσαι καλοδεχούμενος να δοκιμάσεις.

Πάσχα στην Άνδρο

Δύο ώρες σε χωρίζουν μόνο από την Άνδρο και τις μαγευτικές ομορφιές της αν πάρεις το πλοίο από τη Ραφήνα. Το νησί δεν φημίζεται μόνο για τις παραλίες του αλλά και για την απίστευτη φυσική ομορφιά χάρη στην πλούσια βλάστηση, τις ρεματιές, τα ποτάμια και τα μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία.

Στην Άνδρο το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη, οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες και στα μοναστήρια του νησιού, η περιφορά του Επιταφίου στα δρομάκια της Χώρας, η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο και η γιορτινή ατμόσφαιρα της Κυριακής σε κάνουν να νιώθεις πως το Πάσχα γιορτάζεται καλύτερα με νησιώτικη ατμόσφαιρα.

Τα γραφικά χωριά της, σκαρφαλωμένα σε κατάφυτες πλαγιές με πολλά νερά, αποπνέουν τη ναυτοσύνη του νησιού. Η αρχοντική Χώρα της κρατά σε υψηλό επίπεδο την πολιτιστική παράδοση του τόπου, και όλα αυτά μια ανάσα από την Αθήνα!

Πάσχα στο Ναύπλιο

Αν δεν θέλεις να μπλέξεις με πλοία, το Ναύπλιο αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για το Πάσχα. Θα ζήσεις στιγμές κατάνυξης, θα απολαύσεις φαγητό και γλυκό και θα κάνεις τις πιο ωραίες βόλτες με το ποδήλατο κατά μήκος της παραλίας.

Κάπου μεταξύ φαγητού και ποτού αξίζει να κάνεις τον Γύρο της Αρβανιτιάς, να ανέβεις τα (πολλά) σκαλιά του Ψαρομαχαλά (φτάνεις και με αυτοκίνητο) και να επισκεφτείς την Αγία Σοφία, ένα βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα. Και, φυσικά, αν αντέχεις, τα 999 σκαλιά του Παλαμηδιού αποτελούν την απόλυτη all time classic πρόκληση. Η θέα βέβαια θα σε αποζημιώσει.

Πάσχα στα Ζαγοροχώρια

Γραφικά χωριά, τοξωτά γεφύρια, φυσιολατρικές βόλτες σε φαράγγια στολισμένα με τα ωραιότερα χρώματα της άνοιξης, υπέροχες ντόπιες γεύσεις. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για ένα τέλειο πασχαλινό τετραήμερο; Αξίζει τον κόπο και ας είναι πιο μακριά από τους άλλους προορισμούς.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…