Προφύλαξη από το βακτήριο E.coli

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

To κωδικό του όνομα, Escherichia coli O157:H7, δεν μοιάζει τόσο επικίνδυνο. Κι όμως, το συγκεκριμένο βακτήριο ευθύνεται για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γερμανία και σε επτά άλλες χώρες από επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας. Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ακόμα την πηγή του βακτηρίου (οι αναφορές σε μολυσμένα ισπανικά αγγουράκια αποδείχτηκαν λανθασμένες) για να την απομονώσουν, γι’ αυτό καλό θα ήταν να πληροφορηθούμε από πρώτο χέρι για την επιδημία και (κυρίως) τους τρόπους προφύλαξής μας.

Το συγκεκριμένο βακτήριο ζει κανονικά στο πεπτικό σύστημα των βοοειδών και άλλων μηρυκαστικών ζώων, αλλά δεν τους προκαλεί συμπτώματα. Στον άνθρωπο, όμως, προκαλεί πόνους στην κοιλιά και διάρροια, που συνοδεύεται από αιμορραγία. Οι ασθενείς τις περισσότερες περιπτώσεις αναρρώνουν πλήρως έπειτα από περίπου μία εβδομάδα, όμως μέχρι τώρα είχε παρατηρηθεί κυρίως στα νήπια μια πιο σοβαρή εξέλιξη, το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, η οποία χαρακτηρίζεται από καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και νεφρική ανεπάρκεια.

Το βακτήριο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1983 στις ΗΠΑ, σε επιδημία γαστρεντερίτιδας λόγω της κατανάλωσης μισοψημένων χάμπουργκερ από γνωστή αλυσίδα. Η κατανάλωση μολυσμένου μοσχαρίσιου κιμά είναι η κύρια πηγή μόλυνσης, ωστόσο το βακτήριο μεταδίδεται επίσης από μη παστεριωμένο γάλα και χυμούς, λαχανικά και αλλαντικά. Ένας άνθρωπος μπορεί, επίσης, να μολυνθεί από την κατανάλωση μη αποστειρωμένου νερού ή τροφίμων, τα οποία έχουν μολυνθεί από κόπρανα ζώων, για παράδειγμα κατά τη σφαγή, από το κολύμπι σε μολυσμένα νερά, από μύγες που έχουν έρθει σε επαφή με κόπρανα ή μη επεξεργασμένα λύματα, από την επαφή με μολυσμένα ζώα ή ακόμα και από άνθρωπο σε άνθρωπο, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας στην τουαλέτα

Πώς να προφυλαχθούμε; Οι κυριότεροι τρόποι είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών, το σωστό μαγείρεμα των τροφίμων (αργό και σωστό ψήσιμο, βράσιμο κτλ.) και το καλό πλύσιμο των λαχανικών που καταναλώνονται ωμά. Το μαγείρεμα καταστρέφει όχι μόνο το βακτήριο, αλλά και την τοξίνη που παράγει.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…