Προλάβετε τον καρκίνο καταναλώνοντας υγιεινές τροφές

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο καρκίνος είναι ίσως μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες της εποχής μας. Μπορούμε όμως  να τον αποφύγουμε, υιοθετώντας συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

Η σύγχρονη ιατρική έχει βοηθήσει στην καταπολέμηση των περισσότερων ασθενειών. Τα εμβόλια και τα σύγχρονα φάρμακα όχι μόνο έχουν γίνει ασπίδα μας κατά των παθογόνων ασθενειών, αλλά και επεκτείνουν το προσδόκιμο όριο ζωής. Ο καρκίνος όμως είναι η πιο σοβαρή ασθένεια της εποχής  και η πρόληψη όπως και η αντιμετώπισή της είναι αρκετά δύσκολη.

Από τι προκαλείται

Οι παράγοντες οι οποίοι έχουν να κάνουν με την εμφάνιση καρκινικών όγκων είναι πολλοί. Η ίδια μας η φύση δημιουργεί καρκινικά κύτταρα τα οποία το σώμα μας αντιμετωπίζει με μια συγκεκριμένη κατηγορία κυττάρων, τα κυτταροτοξικά. Επιπλέον οι ουσίες οι οποίες μπορεί να επιφέρουν μια μετάλλαξη σε έναν οργανισμό είναι πιθανώς καρκινογόνες. Οι πιο γνωστοί παράγοντες όμως που προκαλούν καρκίνο είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη γυμναστικής και το αλκοόλ.

Διατροφή

Τα βασικά στοιχεία τα οποία απαιτούνται για μια διατροφή ενάντια στον  καρκίνο, είναι  όλα τα απαραίτητα τρόφιμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η πρώτη βασική κατηγορία την οποία πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας. Οι βιταμίνες και οι ουσίες   που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και άρα και τα τα κυτταροτοξικά κύτταρα.

Προλάβετε τον καρκίνο καταναλώνοντας υγιεινές τροφές

Επιπλέον τροφές όπως κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο, όπως επίσης ο κιμάς περιέχουν σίδηρο και κάνουν καλό στον αιματοκρίτη. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στην παραγωγή αίματος και   λευκών αιμοσφαιρίων που αντιμετωπίζουν κάθε ασθένεια.

Τι ισχύει για το επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας και συγκεκριμένα αυτό το οποίο συντηρείται με τη χρήση χημικών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Η χρόνια κατανάλωση ουσιών που συμβάλουν στην διατήρηση του τροφίμου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Φυσικά όλα αυτά είναι πιθανότητες, μια και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς ούτε σε ποια ηλικία ούτε ποιες ακριβώς ουσίες ή συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση των πρώτων καρκινικών κυττάρων.

Προλάβετε τον καρκίνο καταναλώνοντας υγιεινές τροφές

Γενικότερα, οποιαδήποτε συνήθεια ή ουσία μπορεί να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση και την αδυναμία του ανοσοποιητικού μας συστήματος,  είναι πιθανό να μας προκαλέσει καρκίνο. Το κάπνισμα για παράδειγμα έχει επιπτώσεις στην υγεία και στην εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων μας και οι μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές και οι παθητικοί καπνιστές έχουν αρκετές πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο με μεγαλύτερη πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα.

Αντίστοιχα το αλκοόλ έχει παρόμοιες επιδράσεις στο συκώτι και τα νεφρά, όπως επίσης και στο στομάχι που είναι και ο πρώτος αποδέκτης του βλαβερού αυτού προϊόντος. Οι μελέτες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει περίπου να καταναλώνουν  κατά μέσο όρο δύο και ένα ποτήρι αλκοόλ αντίστοιχα την μέρα χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτήν την περίπτωση όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.