Προκάτ: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε

Συντάκτης: Flowmagazine

Μύθοι και παραπληροφόρηση μας παραπλανούν όσον αφορά τα προκάτ σπίτια. Τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματά τους και τι πρέπει να προσέξουμε;

Προκατασκευασμένη κατοικία ή «προκάτ», σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό, είναι η κατασκευή που αποτελείται από συναρμολογούμενα και αποσυναρμολογούμενα δομικά στοιχεία, πιστοποιημένα από αρμόδιο φορέα, τα οποία τοποθετούνται σε σταθερή βάση. Πρόκειται για κατασκευές που πληρούν όλες τις προδιαγραφές και πρέπει να πάρουν έγκριση από το κράτος. Διαθέτουν κανονικά θεμέλια από τσιμέντο, μονωτικά υλικά, σκελετό από μέταλλο και αλουμίνια στα παράθυρα και στις πόρτες. Το κόστος τους μπορεί να είναι και χαμηλότερο, της τάξης του 15%-20%, σε σχέση με ένα χτιστό σπίτι.

Ένα προκάτ συνδυάζει την άνεση και την κομψότητα με την ασφάλεια. Μπορούμε να ζήσουμε στο σπίτι των ονείρων μας, αφού ο σχεδιασμός τους χαρακτηρίζεται από ευελιξία, αλλά και να απολαύσουμε πολυτέλειες που δεν θα αντέχαμε οικονομικά σε ένα συμβατικό σπίτι. Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Μία κατοικία που θα χαρακτηριζόταν εξοχική, που διαθέτει πισίνα και υψηλή αισθητική αξία, μπορεί να γίνει το μέρος όπου θα ζήσουμε εμείς οι ίδιοι μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Προσοχή όμως! Επειδή η κατασκευή των προκάτ δεν είναι και τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με ορισμένες παγίδες που μπορεί να κρύβονται:

  • Τα προκάτ σπίτια δεν μπορούν να συναρμολογηθούν οπουδήποτε. Χρειάζονται οικονομική άδεια και έγκριση για την κατασκευή τους. Καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιον μηχανικό ή κατασκευαστική εταιρεία, που θα αναλάβει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παλαιότερα, υπήρχαν σε παραλιακές περιοχές νόμιμα, αλλά τώρα πλέον απαγορεύονται.
  • Καλό θα είναι να ζητάμε συμφωνητικό για όλα τα στάδια κατασκευής, καθώς και για τα υλικά και τις διαδικασίες, ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα υλικά (π.χ. η βαφή) θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, αλλά και να είναι πιστοποιημένα.
  • Σημαντική είναι η γραπτή εγγύηση από την κατασκευαστική εταιρεία για την αντιμετώπιση των κακοτεχνιών ή βλαβών, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούμε με περιττά έξοδα. Εννοείται πως το σπίτι θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές αντισεισμικότητας, θερμομόνωσης και ηχομόνωσης.
  • Ασφαλώς, προτού υπογράψουμε το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής με την εταιρεία, θα πρέπει να έχουμε μία γενική εποπτεία και να είμαστε απολύτως σίγουροι πως όλα έγιναν όπως ακριβώς τα επιθυμούμε και τα ζητήσαμε.
  • Τέλος, δεν παρέχουν όλες οι εταιρείες καθαρισμό του χώρου μετά τη συναρμολόγηση του σπιτιού. Επομένως, είναι απαραίτητο να κάνουμε ενδελεχή έρευνα προτού προχωρήσουμε στην κατασκευή του προκάτ, ούτως ώστε να καταλήξουμε στην εταιρεία που θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες μας.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…