Προϊστορικοί οικισμοί στην Ελλάδα με ενδιαφέρον

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Στην Ελλάδα υπάρχουν προϊστορικοί οικισμοί, οι οποίοι αν και άγνωστοι, έχουν ενδιαφέρον και αξίζουν μια επίσκεψη. Ανα την Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί προϊστορικοί οικισμοί που εξελίχθηκαν στον ρου της ιστορίας σε σημαντικές πόλεις πιο κάτω αναφέρονται οι πιο σημαντικοί.

Δισπηλιό

Βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό στην Καστοριά. Ανακαλύφθηκε το 1932 όταν η στάθμη της λίμνης είχε πέσει αρκετά και ανακαλύφθηκαν διατηρημένοι ξύλινοι πάσσαλοι σε διάταξη που ήταν από ανθρώπινο χέρι. Σε κοντινό μουσείο φυλάττονται τα ευρήματα.

Σπήλαιο Φαράγχθι

Βρίσκεται σε σπήλαιο στην Κοιλάδα Ερμιόνης. Βρέθηκαν ευρήματα έως 40.000 χρόνια πίσω την εποχή των Νεάτερνταλ.

Δενδρά Αργολίδας

Είναι στα περίχωρα του Ναυπλίου. Ανάγεται στην εποχή του χαλκού. Υπάρχουν ευρήματα-λείψανα θυσιασθέντων αλόγων.

Σέσκλο

Βρίσκεται στα 14χιλιόμετρα από τον Βόλο. Είναι περίπου 9000 ετών και είναι από τους αρχαιότερους του είδους του. Τα ευρήματα είναι ποικίλα, κυρίως κεραμικά, καθ’ότι η λίμνη Κάρλα είναι κοντά, αλλά και το έδαφος έχει σύσταση που επιτρέπει την ανάπτυξή της.

Άργισσα Μαγούλας

Είναι κοντά στον ομώνυμο οικισμό στην περιοχή του Τυρνάβου τα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊλδεβέργης είναι ακεραμικά (όχι κεραμικά) και οι ανασκαφές είναι πηγή, ποικίλης αιτιολόγησης, συζητήσεων.

Λέρνα

Στους Μύλους Αργολίδας βρίσκεται και έχει πιο πολύ γεωλογικό ενδιαφέρον. Τα ευρήματα είναι από την Νεολιθική Εποχή.

Νέα Μάκρη

Ναι έχει προϊστορικό οικισμό στο παράκτιο μέτωπο με ποικίλα ευρήματα.

Ορχομενός

Αναφέρομαι στον Βοιωτικό. Είναι στις εκβολές του Βοιωτικού Κηφισού εδώ και 8000 χρόνια περίπου. Σύμφωνα με τον μύθο έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στον Τρωϊκό Πόλεμο στην αυγή της ιστορίας.

Κολοκυνθού Καστοριάς

Βρίσκεται κοντά στην πόλη της Καστοριάς και ανακαλύφθηκε το 2001 με ευρήματα από την νεολιθική εποχή.

Κνωσός

Το γνωστότερο κέντρο με ανάκτορο και λοιπά αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν οίκηση από την νεολιθική εποχή έως τον 5ο αιόνα μ.Χ. και σηματοδοτεί το λυκόφως της προϊστορίας και το λυκαυγές της ιστορίας.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.