Προϊόντα καθημερινής χρήσης που κρύβουν αλκοόλ

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Όλοι γνωρίζουμε πως πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά περιέχουν στα συστατικά τους μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Κυρίως τα καλλυντικά αποτελούν τους «συνήθεις υπόπτους», όμως με μία πρόχειη ματιά στην κουζίνα του σπιτιού μας, σίγουρα θα ανακαλύψουμε πολλά άλλα τέτοια προϊόντα.

Σε γενικές γραμμές η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν αλκοόλ (με τη λέξη αλκοόλ εννοούμε την αιθυλική αλκοόλη, που βρίσκουμε στο οινόπνευμα και σε όλα τα ποτά) δεν βλάπτει την υγεία μας, όμως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν αλλεργία στην αιθανόλη, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Επιπλέον, η άμεση επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ευαισθησία. Για τους  λόγους αυτούς λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στα προϊόντα αυτά που χρησιμοποιούμε καθημερινά και περιέχουν οινόπνευμα.

Απολυμαντικά χεριών

Η αιθανόλη αποτελεί μία άριστη απολυμαντική ουσία, εξουδετερώνοντας μικροοργανισμούς με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι λοιπόν, είναι αναμενόμενο να περιέχεται αλκοόλ στα απολυμαντικά για τα χέρια ή τις επιφάνειες. Μάλιστα, τα επίπεδα οινοπνεύματος στα απολυμαντικά κυμαίνονται μεταξύ 60 και 85%. Αν σας ενοχλεί το ονόπνευμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά χωρίς αλκοόλ, σίγουρα όμως δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά όσο αυτά με το αλκοόλ.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύθοι και πραγματικότητα για το αλκοόλ

______________________

Εκχυλίσματα βανίλιας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική μόνο ελάχιστες σταγόνες εκχυλίσματος βανίλιας; Αυτό συμβαίνει επειδή το επίπεδο αλκοόλ στο εκχύλισμα βανίλιας είναι αντίστοιχο με το ποσό που περιέχει το τζιν ή η βότκα, καθιστώντας το υψηλό σε αιθανόλη και ως εκ τούτου πολύ αλκοολικό.

Προϊόντα καθημερινής χρήσης που κρύβουν αλκοόλ

Σιρόπια για τον βήχα

Τα σιρόπια για τον βήχα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς περιέχουν συνήθως περίπου το 10 έως 40 % αλκοόλης. Ως εκ τούτου, συνιστάται να προσέχετε αρκετά τη δοσολογία ώστε να περιέχει μικρή δόση σε παρεχόμενα διαστήματα. Επιπλέον, δεν αψηφούμε ποτέ τις συμβουλές του γιατρού σχετικά με τη δοσολογία.

Στοματικό διάλυμα

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για όλους και το στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιούμε κάθε πρωί έχει υψηλά επίπεδα αλκοόλ. Ένα κλασικό στοματικό διάλυμα περιέχει 30% αλκοόλ, το οποίο μπορεί να σας κάνει να ζαλιστείτε αν τυχόν καταπιείτε καταλάθος μία ποσότητα στοματικού διαλύματος.

Κολόνιες και αρώματα

Όλοι χρησιμοποιούμε αρώματα και κολόνιες στην καθημερινότητά μας. Όλα τα αρώματα περιέχουν σχεδόν 50-90% αλκοόλ, οπότε συνιστάται να είστε προσεκτικοί κατά τη χρήση τους, καθώς μπορεί να γίνει ακόμα και δηλητηριώδες, αν καταναλωθεί.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…