Πρωινή αδιαθεσία και ναυτία

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

proini_adiathesia_kai_nautiaΤο αίσθημα ναυτίας το πρωί κρούει συνήθως τον κώδωνα του κινδύνου για τις γυναίκες. Δεν είναι, όμως, αυτό που νομίζεις. Η πρωινή αδιαθεσία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι έγκυος, σύμφωνα με κορυφαίους γιατρούς. Αυτή η αδιαθεσία μπορεί να προκληθεί από άλλους παράγοντες, όπως η ορμονική ανισορροπία, η παλινδρόμηση, η άπνοια ύπνου, το άγχος και η κατάθλιψη.

Ο Δρ Morton επισήμανε ότι η απελευθέρωση των ορμονών από τον εγκέφαλο καθορίζει αν είμαστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι. Όσον αφορά το αίσθημα ναυτίας θα μπορούσε να προκληθεί από την αδυναμία των εγκεφάλων να απελευθερώσουν τις φυσικές ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη ή σεροτονίνη, όταν ξυπνάτε το πρωί. «Οι πρωινοί και νυχτερινοί ρυθμοί είναι ελαφρώς διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο» είπε. «Για τις γυναίκες μπορεί να υποδηλώνει μία αλλαγή στα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια του μήνα.»

Ο Δρ Morton είπε η πρωινή αδιαθεσία δεν περιορίζεται μόνο στις γυναίκες, αλλά θα μπορούσε να βιωθεί από όλους. Μια άλλη κοινή αιτία είναι η παλινδρόμηση που προκαλείται όταν ο μηχανισμός μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. «Μπορεί να έχετε μια πικρή γεύση στο στόμα ή να αισθανθείτε πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς » είπε ο Δρ Morton.

Για την πρόληψη της παλινδρόμησης, ο Δρ Morton πρότεινε να βεβαιωθείτε ότι φάγατε ή μετατοπίσατε το μεγάλο γεύμα της ημέρας στο μεσημέρι και όχι πριν από το κρεβάτι.

Ο ύπνος από μόνος του μπορεί επίσης να είναι η αιτία της πρωινής αδιαθεσίας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από άπνοια ύπνου, μια κατάσταση κατά την οποία σταματά η αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να ξυπνήσουν το πρωί νιώθοντας ναυτία και κόπωση.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να αισθάνονται σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, ταχυπαλμία ή ναυτία. Αν τα συναισθήματα του άγχους προκαλούνται από την εργασία, ο Δρ Morton είπε ότι αυτά δεν ξεπερνιούνται μέχρι να αντιμετωπίσετε την ημέρα.

Τα καλά νέα είναι ότι η πρωινή ναυτία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Ο Δρ Morton πρότεινε ένα ποτήρι γάλα για τη θεραπεία της παλινδρόμησης ή το μπάνιο και η απόλαυση ενός θρεπτικού πρωινού.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…