Προγούλι: Aιτίες εμφάνισης και αντιμετώπιση

Συντάκτης: Flowmagazine

Η πάροδος των ετών συνδυαστικά με το βάρος και τα γονίδια μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση διπλοσάγονου(προγούλι). Το ευαίσθητο αυτό σημείο του προσώπου μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εικόνα κλέβοντας λίγη από την γοητεία μας. Το καλό βέβαια είναι πως υπάρχουν λύσεις και το προγούλι   μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Πρώτα όμως, ας δούμε τον λόγο που δημιουργείται και στη συνέχεια μια μια τις μεθόδους που βοηθούν στην εξαφάνισή του.

Πώς δημιουργείται 

Το  προγούλι το οποίο είναι στην ουσία συσσώρευση λίπους στην περιοχή του πηγουνιού ή απλά χαλάρωση του δέρματος, μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Οι βασικότεροι είναι:

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος μειώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται χαλάρωση. Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές είναι  η εμφάνιση του διπλοσάγονου.

Προγούλι: Aιτίες εμφάνισης και αντιμετώπιση

Κληρονομικότητα

Η μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και η εμφάνιση του προγουλιού πολλές φορές οφείλεται στα γονίδια. Αν για παράδειγμα υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ύπαρξης προγουλιού, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνει την εμφάνιση του και σε εσάς. Γι’ αυτό τον λόγο, το ιδανικό είναι να προλάβετε την εμφάνιση του με ειδικές ασκήσεις, αλλά και με την κατάλληλη διατροφή.

Βάρος

Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή κάτω από το πηγούνι μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία προγουλιού. Αντίστοιχα και το αδυνάτισμα με απώλεια πολλών κιλών μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στο δέρμα του λαιμού και της σιαγόνας.

Λάθος στάση σώματος

Πολλές φορές ακόμη και η λάθος στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση κάποιων μυών του σώματος, οδηγώντας έτσι στη χαλάρωση του δέρματος. Αν το πρόβλημα εμφανίζεται κάτω από το σαγόνι, τότε το αποτέλεσμα είναι το ενοχλητικό διπλοσάγονο.

Τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου έχει να κάνει με την έκταση του προβλήματος, το λόγο εμφάνισής του, αλλά και την ηλικία. Αφού λοιπόν εντοπίσετε την αιτία, μπορείτε  να στοχεύσετε στην καταπολέμησή της. Στα καταστήματα καλλυντικών υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από μάσκες και κρέμες για το προγούλι, που υπόσχονται σύσφιξη στο δέρμα της περιοχής, μειώνοντας παράλληλα και το συσσωρευμένο λίπος. Αντίστοιχα υπάρχουν και κάποιες συσκευές ειδικές για την καταπολέμηση του διπλοσάγονου. Από εκεί και πέρα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και καταναλώνοντας τροφές με λίγα λιπαρά, καθώς και λαχανικά ή φρούτα μπορείτε να μειώσετε το συσσωρευμένο στο πηγούνι λίπος. Αν μάλιστα συνδυάσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα με τις κατάλληλες ασκήσεις που θα συσφίξουν το δέρμα του λαιμού και θα εξαφανίσουν το προγούλι,  το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Εξίσου ωφέλιμη θεωρείται η face yoga, όπως και το λεμφικό μασάζ του προσώπου.

Προγούλι: Aιτίες εμφάνισης και αντιμετώπιση

Και μην ξεχνάτε πως μπορείτε να κρύψετε το προγούλι με τη βοήθεια του contouring. Αυτή είναι η πιο εύκολη και γρήγορη μέθοδος για να απαλλαγείτε, έστω προσωρινά, από αυτό το πρόβλημα.

Αισθητικές μέθοδοι που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το προγούλι

Σε περίπτωση που η έκταση της χαλάρωσης στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα παραπάνω, οι ειδικοί προτείνουν την πλαστική. Και δεν αναφερόμαστε σε μεθόδους που χρειάζονται χειρουργείο και νυστέρι, αλλά σε μη επεμβατικές αισθητικές τεχνικές που αντιμετωπίζουν την χαλάρωση.

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι είναι η κρυολιπόλυση, η λιποαναρρόφηση και η μεσοθεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές ακόμη επιλογές όπως η ενέσιμη θεραπεία «Kybella», γνωστή και ως «Belkyra», που μειώνει τοπικά σε μεγάλο βαθμό το λίπος με μόνιμα αποτελέσματα.

Επίσης αποτελεσματική τεχνική είναι και οι ραδιοσυχνότητες. Διαλύουν το τοπικό λίπος και αντιμετωπίζουν τη  χαλάρωση στο διπλοσάγονο, συσφίγγοντας το δέρμα και διεγείροντας τα κύτταρα για την παραγωγή κολλαγόνου.

Η μέθοδος threading είναι ακόμη μια αισθητική λύση για να αντιμετωπίσετε το προγούλι. Βασίζεται σε ένα πλέγμα από απορροφήσιμα νήματα, που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν και να ανορθώσουν εσωτερικά τους ιστούς του προσώπου, δημιουργώντας ένα νέο δίκτυο κολλαγόνου. Τέλος, υπάρχει και η Laser-lysis. Όπως λέει και η ονομασία της, βασίζεται στη δράση των ακτίνων λέιζερ που εισχωρούν στο εσωτερικό του δέρματος, διαλύοντας τα λιποκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια φεύγουν σταδιακά από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο. Γι’ αυτό το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μεθόδου δεν είναι άμεσο, αλλά χρειάζεται κάποιο διάστημα για να φανεί.

Φυσικές θεραπείες για  πρόληψη και αντιμετώπιση

Εκτός από τη  διατροφή και την άσκηση, καθώς και τις αισθητικές μεθόδους για την αφαίρεση του διπλοσάγονου, υπάρχουν κάποιες φυσικές θεραπείες, βασισμένες σε απλά υλικά που μπορούν να βοηθήσουν. Πρόκειται για μάσκες προσώπου που τείνουν να συσφίξουν το δέρμα, να επαναφέρουν την ελαστικότητα του και να το κάνουν εκ νέου νεανικό και σφριγηλό.

Προγούλι: Aιτίες εμφάνισης και αντιμετώπιση

Σπιτική μάσκα για σύσφιξη με ασπράδι αβγού

Το ασπράδι αβγού έχει την τάση να συσφίγγει την επιδερμίδα και να μικραίνει τους πόρους του δέρματος, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του διπλού σαγονιού.

Θα χρειαστείτε:
– 1 ασπράδι αβγού
– 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 1 κουταλιά της σούπας γάλα

Τρόπος παρασκευής

Αρχικά ξεχωρίστε το ασπράδι από τον κρόκο. Μετά αναμείξτε το καλά με τα υπόλοιπα υλικά για να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής

Εφαρμόστε το μείγμα στο πηγούνι και το λαιμό σας και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Μετά ξεπλυθείτε με άφθονο νερό. Κάντε την συγκεκριμένη μάσκα μία φορά την ημέρα για να επωφεληθείτε από τα αποτελέσματα.

Πείτε αντίο στο διπλοσάγονο με βιταμίνη Ε

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Ε έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Προστατεύει το δέρμα από τη φθορά, το κρατά ενυδατωμένο και σφιχτό. Επομένως, η συστηματική χρήση της στο λαιμό και το προγούλι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.

Θα χρειαστείτε:

– 2 με 3 κάψουλες βιταμίνης Ε

Τρόπος εφαρμογής

Απλώστε το έλαιο στο σαγόνι και το λαιμό κάνοντας απαλό μασάζ για μερικά λεπτά και αφήστε το να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μπορείτε να κάνετε την συγκεκριμένη μάσκα καθημερινά.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…