Προφυλάξτε τους πνεύμονες με φυσικό τρόπο

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, η λεγόμενη ΧΑΠ αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και χτυπάει όλο και νεαρότερες ηλικίες. Είναι πολύ σοβαρή γιατί μπορεί να εμποδίσει ένα άτομο ακόμα και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αν δεν είστε διατεθειμένοι να κόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον προστατευτείτε βάζοντας κάποιες φυτικές ουσίες στη διατροφή και στη ζωή σας.

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια;

Είναι μια νόσος των πνευμόνων η οποία προκαλεί βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, συχνές λοιμώξεις και ατονία, η οποία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τις ικανότητες ενός ατόμου για τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ποιά είναι τα αίτια της ΧΑΠ;

Το κάπνισμα, η μακροχρόνια έκθεση σε επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εάν δεν σταματήσετε το κάπνισμα νωρίς (ηλικία μικρότερη των 35 ετών) βρίσκεστε σε κίνδυνο να αναπτύξετε ΧΑΠ και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, οι κλιματικές αλλαγές αλλά και η αύξηση των αλλεργιογόνων ουσιών έχουν αυξήσει κατά πολύ τους ανθρώπους που πάσχουν.

Η ανάγκη κάθαρσης του λεγόμενου βρογχικού δέντρου, αλλά και η θωράκιση του από όλους τους παραπάνω βλαπτικούς παράγοντες, είναι πλέον φανερή.

Πώς να προστατευτούμε;

Πέραν από το σημαντικότερο όλων, που είναι η διακοπή του καπνίσματος, υπάρχουν και φυτικές δραστικές ουσίες που προστατεύουν τους πνεύμονες:

  • Η βιταμίνη C, λόγω της αντιοξειδωτικής και ανοσοενισχυτικής της ιδιότητας, παρέχει προστασία από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο καπνός του τσιγάρου και η ρύπανση του περιβάλλοντος.
  • Το θυμάρι, είναι φυτό με έντονη μυρωδιά, που περιέχει αιθέριο έλαιο (θυμέλαιο), στυπτικές και αντιβιοτικές ουσίες.
  • Η ακετυκολυστεϊνη, είναι βοηθητική σε άτομα με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων ή με ΧΑΠ.
  • Η ρεσβερατρόλη προσφέρει άμυνα σε λοιμώξεις από παθογόνους μικροοργανισμούς.
  • Πολλάκις έρευνες και δημοσιεύματα έχουν αναφερθεί στις θετικές επιδράσεις στην υγεία της υδροξυτυροσόλης, ενός συστατικού που περιέχεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς παρουσιάζει αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.