Προετοιμαστείτε: τί μπορεί να σας ρωτήσουν σε μια επαγγελματική συνέντευξη;

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

proetoimasteite_ti_mporei_na_sas_rotisoun_se_mia_epaggelmatiki_sunenteuksiΗ προετοιμασία για μια επαγγελματική συνέντευξη πρέπει να είναι πλήρης και να αντικατοπτρίζει τις ικανότητες και τις δεξιότητές σας, το ενδιαφέρον σας για τη θέση εργασίας που κυνηγάτε, τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και την προσωπικότητά σας. Ο υποψήφιος εργοδότης χρειάζεται να μάθει γιατί πρέπει να σας προσλάβει.

Ερωτήσεις-παγίδα που γίνονται σε πολλές συνεντεύξεις είναι και οι παρακάτω:

  1. Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;

Απαντήστε με ειλικρίνεια σε αυτή την ερώτηση. Μην προσπαθείτε να καλύψετε τις αδυναμίες σας με θετικά χαρακτηριστικά που ίσως αποβούν μοιραία για εσάς, όπως η τελειομανία. Σκεφτείτε ποιες πλευρές του χαρακτήρα σας μπορεί να σας δυσκολέψουν σε μια θέση εργασίας: ίσως δε ζητάτε βοήθεια ή ντρέπεστε να κάνετε ερωτήσεις. Ο εργοδότης σας θα πρέπει να είναι ενήμερος για να μπορεί να σας βοηθήσει.

  1. Γιατί θα πρέπει να σας προσλάβουμε;

Εδώ θα χρειαστεί να «πουλήσετε» τον εαυτό σας με συγκεκριμένα επιχειρήματα που ταιριάζουν στη θέση εργασίας στην οποία στοχεύετε. Εάν είστε εκπαιδευτικός, λόγου χάρη, και αιτήστε για μια θέση εργασίας σε εταιρεία επιμόρφωσης στελεχών επιχειρήσεων, μπορείτε να προωθήσετε την εμπειρία σας ως καθηγητή σε τάξεις ενηλίκων, αντί για τα τρία μεταπτυχιακά σας.

  1. Γιατί αποχωρήσατε από την τελευταία θέση εργασίας σας;

proetoimasteite_ti_mporei_na_sas_rotisoun_se_mia_epaggelmatiki_sunenteuksiΦροντίστε να είστε ειλικρινείς. Εάν πέσατε θύμα περικοπών και ομαδικών απολύσεων, πείτε το, μιας και έτσι θα φανεί πως δεν ήταν δικό σας το λάθος. Εάν, πάλι, απολυθήκατε μόνο εσείς –για οποιοδήποτε λόγο− από την προηγούμενη θέση εργασίας σας, φροντίστε να πείτε την αλήθεια και μην αποδίδετε τις ευθύνες αποκλειστικά στους άλλους (εργοδότες, περιβάλλον). Σε περίπτωση που παραιτηθήκατε από την προηγούμενη θέση εργασίας σας, εξηγείστε τους λόγους που σας ώθησαν σε μια τέτοια απόφαση χωρίς να κατηγορείτε και να μιλάτε αρνητικά για την παλιά δουλειά σας.

  1. Ποια θα ήταν η ιδανική θέση εργασίας για εσάς;

Η απάντηση δεν είναι «αυτή». Ο υποψήφιος εργοδότης σας θέλει να μάθει ποια θέση σας ικανοποιεί από πλευράς κινήτρων, χρόνου, υποχρεώσεων, εργασιακού περιβάλλοντος, αποδοχών. Δώστε του την κατάλληλη απάντηση, λοιπόν.

  1. Εφόσον εργάζεστε αυτόν τον καιρό, πώς βρίσκετε χρόνο για συνεντεύξεις;

Στόχος του εργοδότη με την ερώτηση αυτή είναι να μάθει εάν είπατε ψέματα στη δουλειά σας για να πάτε στη συνέντευξη. Επομένως, μάλλον θα πρέπει να απαντήσετε με κάθε ειλικρίνεια: «ενημέρωσα τον εργοδότη μου, μιας και γνωρίζει πως θα αποχωρήσω», «οι συνεντεύξεις είναι εκτός του ωραρίου εργασίας μου», κλπ. Κυρίως, όμως, αυτό που πρέπει να τονίσετε είναι η επιθυμία σας να προσληφθείτε στη θέση αυτή.

O Phil Johnson, ιδρυτής του Master of Business Leadership (MBL) Inc., συνέταξε για το Business Insider τις παρακάτω ερωτήσεις που δοκιμάζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη των υποψηφίων σε μια θέση εργασίας. Σας τις παραθέτουμε:

  1. Πώς θα σας βοηθήσει αυτή η θέση να επιτύχετε αυτό που θέλετε;
  2. Τι σας κάνει να γελάτε;
  3. Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε αμήχανα; Τι το προκάλεσε; Πώς το χειριστήκατε;
  4. Ποιες δραστηριότητες σας ενθουσιάζουν;
  5. Πώς διασκεδάζετε;
  6. Ποιες προσωπικές σας συνήθειες σας έχουν βγει σε καλό;
  7. Πόσο καλός είστε στο να δέχεστε τη βοήθεια των άλλων;
  8. Πόσο καλός είστε στο να ζητάτε βοήθεια από άλλους;
  9. Ποια εσωτερική σας μάχη δίνετε κάθε μέρα;
  10. Τι σας θυμώνει;
  11. Ποια πλευρά της δουλειάς σας σας παθιάζει;
  12. Πώς θα μπορούσατε να φέρετε περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας;
  13. Ποιος σας εμπνέει και γιατί;
  14. Σε μια κανονική μέρα, θεωρείτε τον εαυτό σας άτομο με υψηλή ή χαμηλή ενέργεια;
  15. Σε μια κανονική μέρα, επικεντρώνεστε κυρίως σε αποτελέσματα και καθήκοντα ή σε ανθρώπους και συναισθήματα;

Μπορείτε να βρείτε τις ερωτήσεις του Phil Johnson και το σχετικό άρθρο (στα αγγλικά) εδώ.

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…