Προετοιμασία για τις πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Πώς να προετοιμάσω ψυχολογικά και πρακτικά το παιδί μου για τη νέα σχολική χρονιά; Πώς θα γίνει η προσαρμογή πιο εύκολη υπόθεση;

Κάθε Σεπτέμβρης σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς που φέρνει καινούριες καταστάσεις. Όνειρα, πρόγραμμα χρονιάς, σχολείο, εργασία και επιστροφή στην κανονικότητα περιλαμβάνει το τέλος του Αυγούστου.

“Κάθε αρχή και δύσκολη” λέει ο λαός. Συγκεκριμένα, για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον σίγουρα θα είναι δύσκολη τον πρώτο καιρό. Ο παιδικός σταθμός για ένα παιδί είναι η πρώτη του ένταξη σε σχολικό περιβάλλον. Κάθε παιδί επιθυμεί να εξερευνήσει τον χώρο και, έπειτα, να απολαύσει τα αγαθά.

Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο εύκολη

* Συζητήστε καθημερινά για το σχολείο και τη χρησιμότητα του. Τονίστε του τις δραστηριότητες και το γεγονός ότι θα γνωρίσει πολλούς νέους φίλους. Να του δώσετε μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης που θα αντιμετωπίσει εκεί.

* Λίγες μέρες πριν τη νέα σχολική χρονιά, επισκεφθείτε το σχολείο και εξερευνήστε το παρέα. Αφεθείτε μαζί του και κάντε το παιδί να νιώσει τον χώρο οικείο.

* Γνωρίστε, αν αυτό είναι δυνατό, τη δασκάλα του παιδιού, ώστε να εξοικειωθεί πιο γρήγορα.

* Τι καλύτερο από την ανάγνωση ενός παραμυθιού, το οποίο να θίγει το συγκεκριμένο ζήτημα;

* Διαμορφώστε μια ρουτίνα παρόμοια με αυτήν του παιδικού σταθμού, ώστε το παιδί να αρχίσει να συνηθίζει σε ένα πρόγραμμα.

* Κατά την έλευσή του στον παιδικό σταθμό, μην επιχειρήσετε να φύγετε κρυφά. Πρέπει να ενημερώνετε το παιδί ότι θα φύγετε για συγκεκριμένους λόγους και ότι θα επιστρέψετε το συντομότερο. Αν φύγετε κρυφά, θα δημιουργήσετε στο παιδί το άγχος του αποχωρισμού.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…