Προειδοποίηση της IPCC για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Προειδοποίηση της IPCC για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγήΗ Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) κρούει τον κώδωνα στην πρόσφατη έκθεσή της για τους κινδύνους που εγκυμονούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ο μακρύς κατάλογος των πιθανών επιπτώσεων εξαιτίας των κλιματικών μεταβολών περιλαμβάνει: ανεπάρκεια στη μελλοντική διαθεσιμότητα τροφίμων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ξηρασία, εκτοπισμό των κατοίκων από τα εδάφη τους, λιώσιμο πάγων, αφανισμό πολικών αρκούδων… Το δεύτερο μέρος της πέμπτης έκθεσης της IPCC, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, επιμένει στη διενέργεια δράσεων, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις από την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2-4 °C.

Η Μεσογειακή υπερθέρμανση

Ο τουρισμός πρόκειται να υποφέρει από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Ευρώπη με αποτέλεσμα την προτίμηση βόρειων περιοχών όπου το κλίμα θα είναι ανεκτό. Οι δασικές πυρκαγιές θα αυξηθούν, ενώ «ο κίνδυνος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για την αποφυγή των πλημμύρων» σημείωσε η IPCC.

Έλλειψη τροφίμων στον κόσμο

Η έκθεση επισημαίνει τη μείωση της παραγωγής στις βασικές καλλιέργειες τροφίμων στις μεσογειακές περιοχές λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και την έλλειψη νερού στους ασιατικούς ορυζώνες. Ομοίως, η Αφρική θα υποφέρει από τη μείωση της γεωργικής παραγωγής λόγω της σταδιακής μείωσης των αποθεμάτων νερού, ενώ θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, η IPCC προειδοποιεί: «Στα ρωσικά εδάφη από το 2070 περίπου 139 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να λιμοκτονήσουν».

Προειδοποίηση της IPCC για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγήΤο Προσφυγικό κύμα…

Περιοχές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα διατρέχουν τον κίνδυνο να αφανιστούν διά της θαλάσσης και οι κάτοικοι να εκτοπιστούν εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων συνθηκών για επιβίωση. Οι “Πρόσφυγες του κλίματος” ενδέχεται να ανέλθουν στους δεκάδες χιλιάδες. Επίσης, οι ανισότητες μεταξύ πόλης και υπαίθρου και σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη NASA πρόσφατα το Μάρτιο, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα του πολιτισμού.

Τα νησιά θα εξαφανιστούν

Σε όλο τον κόσμο, τα μικρά νησιά θα βυθιστούν στα νερά των ωκεανών, μία εικόνα παρόμοια με αυτό που συμβαίνει ήδη στις Μαλδίβες.

Η Νέα Υόρκη κάτω από το νερό του Αμαζονίου

Από Βορρά με κατεύθυνση προς τον Νότο, η Αμερικανική ήπειρος αναμένεται να υποστεί τεράστιες κλιματικές αλλαγές. Εικάζεται ότι οι κυκλώνες που πλήττουν τακτικά τις νότιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να αλλάξουν πορεία, προς βορρά, και να χτυπήσουν την περιοχή της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το νότιο τμήμα της χώρας και το Μεξικό απειλούνται με ξηρασία. Στο βόρειο τμήμα της Βραζιλίας, οι βροχοπτώσεις πιθανολογείται ότι θα μειωθούν κατά 22% μέχρι το 2100, απειλώντας τους πνεύμονες του πλανήτη, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…