Πριν τα επόμενα ψώνια σου, πάρε μία ιδέα από οικολογικές επιλογές

Συντάκτης: Έλσα Θεοχάρη

Σ΄αυτό το άρθρο σου δίνω μία μικρή ιδέα αναφορικά με τη βιώσιμη μόδα και τα βήματα που ενσυνείδητοι σχεδιαστές κάνουν μπροστά. Είναι καιρός, αλλά και ανάγκη, να αντιληφθούμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε και να τους επιλέγουμε, ώστε να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια!

Οι εποχές αλλάζουν και οι οικολογικές επιλογές τείνουν να κυριαρχούν, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι εταιρείες που προωθούν τη βιωσιμότητα. Η βιωσιμότητα ή αλλιώς αειφορία, αφορά σ΄ ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο αποβλέπει στην ικανοποίηση των ανθρώπινων προσδοκιών και ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος. Για να γίνει πιο κατανοητό, λέξεις που το περιγράφουν ακριβέστερα είναι η ισορροπία και η ηθική

Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για μια φράση value for money. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα glami.gr σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις τα υλικά από τα οποία θέλεις να είναι φτιαγμένο το ρούχο που θα αγοράσεις. Εταιρείες που προωθούν ένα διαφορετικό καταναλωτικό πρότυπο είναι οι εξής:

Musa Collection

Πριν τα επόμενα ψώνια σου, πάρε μία ιδέα από οικολογικές επιλογές

Ένα ελληνικό brand, υπό την αιγίδα της Νάσιας Φιλιππίδου το οποίο λαμβάνει υπ΄όψιν βιωσιμότητα και ηθική κατά τη διαδικασία παραγωγής. «Ύστερα από χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό, που ασχολήθηκα με τον χώρο του μάρκετινγκ και της βιωσιμότητας στον τομέα της μόδας, δημιούργησα την MUSA με στόχο να εφαρμόσω τις αρχές της βιώσιμης και ηθικής μόδας, αλλά και να δώσω μία διαφορετική οπτική σχετικά με το τι αγοράζουμε, καθώς και τι επιλέγουμε να αγγίζει το σώμα μας», αναφέρει η ίδια. Το καλό είναι πως έχει πετύχει όλα αυτά και τα ρούχα είναι πραγματικά υπέροχα.

Arjuna Knitwear

Πριν τα επόμενα ψώνια σου, πάρε μία ιδέα από οικολογικές επιλογές

Οι ίδιοι μιλώντας για την τελευταία συλλογή τους σημειώνουν ότι: «Η σειρά SS21 δεν είναι σαν τις άλλες. Είναι τα πέντε μας χρόνια που μας έκαναν  πιο σοφούς, πιο έμπειρους, πιο κατασταλαγμένους. Αναζητήσαμε τις ανάγκες μας, τα χρώματα που δομούν τη μέρα μας και όσα φέρνουν ανεπιτήδευτα χαμόγελα». Eco friendly, στυλάτα και ποιοτικά, αξίζουν να τους ρίξεις μία ματιά!

Vathos Apparel

Πριν τα επόμενα ψώνια σου, πάρε μία ιδέα από οικολογικές επιλογές

Επίσης μια εταιρεία που σέβεται το περιβάλλον, τους ανθρώπους και δημιουργεί οικολογικές επιλογές και παράλληλα στυλάτα ρούχα που θα αναβαθμίσουν το στυλ και τις επιλογές σου. Όμορφα κομμάτια με «προσωπικότητα», τα οποία φορώντας τα συνδυάζεις όσα σου είπα και παραπάνω: στυλ και κοινωνική συνείδηση. Όλες οι επιλογές τους χαρακτηρίζονται από κοινωνική ευαισθησία: «Η οικολογική προσέγγιση είναι το μέλλον της μόδας» είπαν οι δημιουργοί του label. Στόχος του είναι «να βρίσκεται ηθικά απέναντι τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομία». Καταλαβαίνεις επομένως την αντίληψή τους για τα πράγματα.

Stella McCartney

Πριν τα επόμενα ψώνια σου, πάρε μία ιδέα από οικολογικές επιλογές

Ο συγκεκριμένος οίκος μόδας φέρει το όνομα της γυναίκας που τον ίδρυσε, η οποία προέρχεται από μια οικογένεια βαθιά ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα οικολογίας και βιωσιμότητας. Η οικογένειά της σέβονταν τα ζώα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους, έτσι ήταν επόμενο και η ίδια να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ίδια εφάρμοσε τις πεποιθήσεις της στον τρόπο ζωής της, ούσα vegetarian και αρνούμενη να χρησιμοποιήσει δέρμα, πρωτού να υπάρξει η γενικότερη στροφή των brands προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ηλικία μόλις 13 ετών σχεδίασε το πρώτο ένδυμα!

Veja Sneakers

Πριν τα επόμενα ψώνια σου, πάρε μία ιδέα από οικολογικές επιλογές

Αν σε ενδιαφέρει να αγοράσεις sneakers και αξεσουάρ, then I got you! Η συγκεκριμένη εταιρεία δημιουργεί αξεσουάρ και παπούτσια χρησιμοποιώντας υλικά που δε βλάπτουν το περιβάλλον. Η πρώτη της συλλογή είναι φτιαγμένη από δέρμα μαυρισμένο με λαχανικά. Ενδεικτικά, ακόμα χρησιμοποιεί για τις συλλογές της οργανικό βαμβάκι, άγριο καουτσούκ από τον Αμαζόνιο και ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Η Veja έχει κερδίσει δύο βραβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο: το Βραβείο Βιώσιμης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Guardian και το Βραβείο Ηθικής Παρατηρητή. Extra information: Η Meghan Markle έχει φορέσει sneakers από την εταιρεία αυτή κατά τη διάρκεια περιοδείας της.

Σου έδωσα μία μικρή ιδέα αναφορικά με τη βιώσιμη μόδα και τα βήματα που ενσυνείδητοι σχεδιαστές κάνουν μπροστά. Είναι καιρός, αλλά και ανάγκη, να αντιληφθούμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε και να τους επιλέγουμε, ώστε να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια!

Συντάκτης: Έλσα Θεοχάρη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.