Πριν και μετά από μια επίσκεψη στον κτηνίατρο

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Κανείς δεν αγαπάει το κατοικίδιό σας όσο εσείς. Μέρος αυτής της αγάπης είναι να διασφαλίζετε ότι λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή κτηνιατρική φροντίδα.

Μπορείτε να βοηθήσετε τον κτηνίατρό σας να την παρέχει όταν προετοιμάζεστε για τις συνήθεις εξετάσεις, όταν γνωρίζετε πότε υπάρχει επείγον περιστατικό και όταν φροντίζετε το κατοικίδιό σας.

Πριν από ένα ραντεβού

Ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί κάποιες βασικές πληροφορίες για το ζωάκι σας, ειδικά αν το φέρνετε για πρώτη φορά. Πάρτε μαζί σας σημειώσεις σχετικά με:

  • τα ονόματα και τις δόσεις όλων των φαρμάκων του κατοικίδιου ζώου σας
  • το είδος της τροφής που τρώει
  • τις διατροφικές συνήθειές του
  • τις συνήθειες τουαλέτας τους
  • τυχόν πρόσφατα ταξίδια ή τσιμπήματα από τσιμπούρια
  • προηγούμενα ιατρικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού εμβολίων

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει δείγμα κοπράνων. Τηλεφωνήστε και ρωτήστε. Εάν έχετε πουλί ή μικρό ζώο όπως χάμστερ, μπορεί να μη χρειαστεί να συλλέξετε δείγμα. Οι πιθανότητες είναι ότι το κατοικίδιο ζώο σας θα σας δώσει ένα στο δρόμο για το ραντεβού ή ενώ βρίσκεστε στο γραφείο.

Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο μπορεί να είναι αγχωτικές για τον φίλο σας. Φέρτε μαζί σας μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια και μια κουβέρτα. Ρωτήστε τον κτηνίατρο αν είναι εντάξει να φάει πριν από την επίσκεψη – ορισμένες υγειονομικές εξετάσεις απαιτούν τα ζώα να νηστέψουν προηγουμένως. (Το νερό είναι εντάξει δεν θέλετε να αφυδατωθούν.) Αν το φαγητό είναι εντάξει, μπορείτε να φέρετε τις αγαπημένες τους λιχουδιές.

Πριν και μετά από μια επίσκεψη στον κτηνίατρο

Οι γάτες, τα μικρά ζωάκια, όπως τα κουνάβια και τα χάμστερ, και τα πτηνά θα πρέπει να είναι σε κλουβάκια ή τσάντες μεταφοράς όταν τα φέρνετε. Οι σκύλοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον με λουρί, αν και τα μικρά σκυλιά μπορεί να είναι καλύτερα σε μεταφορέα.

Εάν το κατοικίδιό σας δεν τα πηγαίνει καλά με άλλα ζώα, ενημερώστε το προσωπικό του κτηνιατρείου. Ίσως είναι πιο εύκολο για αυτό να περιμένει στο αυτοκίνητό σας μαζί σας μέχρι να είναι έτοιμος ο κτηνίατρος για το ραντεβού. Τηλεφωνήστε εκ των προτέρων για να δείτε αν η κλινική λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, ώστε να μην καταλήξετε να περιμένετε πολύ.

Γνωρίζετε επίσης ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας. Αυτό θα βοηθήσει τον κτηνίατρο να γνωρίζει πόσο εκτεταμένος πρέπει να είναι ο έλεγχος. Ορισμένοι άνθρωποι και κτηνίατροι προτιμούν να κάνουν συνηθισμένες αιματολογικές εξετάσεις στο κατοικίδιό τους. Άλλοι αρκούνται στα βασικά, όπως το να ακούνε την καρδιά του ζώου και να ελέγχουν τα μάτια, τη μύτη, τα αυτιά και τα δόντια του. Υπολογίστε πόσα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε αν μια εξέταση δείξει ότι το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται θεραπεία.

Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις ή να κρατάτε σημειώσεις. Γι’ αυτό υπάρχει ο κτηνίατρος.

Μετά το ραντεβού

Το τι πρέπει να κάνετε μετά το ραντεβού του κατοικίδιου ζώου σας εξαρτάται από την υγεία του. Μετά από μια εξέταση ρουτίνας, μπορεί να χρειαστεί να προγραμματίσετε μόνο τον επόμενο έλεγχο. Εάν έχει κάποια πάθηση της υγείας του ή έχει υποστεί κάποιο επείγον περιστατικό, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε και πότε να καλέσετε για τυχόν αλλαγές ή συμπτώματα. Ο κτηνίατρός σας θα σας δείξει επίσης πώς να χορηγείτε τα φάρμακα που χρειάζεται ο φίλος σας. Βεβαιωθείτε ότι επιστρέφετε για τυχόν συνιστώμενα ραντεβού παρακολούθησης.

Αν ανησυχείτε για κάτι, μη φοβάστε να τηλεφωνήσετε και να ρωτήσετε. Το προσωπικό του κτηνιατρείου μπορεί είτε να σας πει να επιστρέψετε είτε να σας καθησυχάσει.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.