Πρέβεζα Κοκκινοπηλός – Τοπίο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας

Συντάκτης: Flowmagazine

Ένα από τα μέρη που σίγουρα δεν περίμενες ότι θα βρίσκονται στην Ελλάδα, ο Κοκκινοπηλός, μάς ταξιδεύει σε μέρη… εξωγήινα χάρη στην ιδιαιτερότητα που τον χαρακτηρίζει. Το απόκοσμο τοπίο παραπέμπει σε εκείνο του κόκκινου πλανήτη -του Άρη- ταξιδεύοντας τον επισκέπτη της περιοχής, έστω και νοητά, σε φανταστικά μέρη.

Ο Κοκκινοπηλός, λοιπόν, ένα από τα σημεία αναφοράς του νομού Πρέβεζας αλλά και από τα σπάνια «θαύματα» της φύσης σε ολόκληρη την χώρα, στην ουσία είναι μια συστάδα λόφων που το ύψος τους αγγίζει τα 100- 150 μέτρα, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Βρίσκεται στο Δήμο Ζηρού, σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από την Φιλιππιάδα και 2 χλμ. από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Αν και η πρόσβαση στην περιοχή δεν είναι πολύ εύκολη, αξίζει να μπει στον κόπο κανείς και να περπατήσει στο ιδιαίτερο έδαφος των λοφίσκων με τις χαράδρες, θαυμάζοντας όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, ανάλογα με την ώρα και το φως της ημέρας.

Πώς δημιουργήθηκε ο Κοκκινοπηλός

Αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο μέρος που μοιάζει με σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι στην ουσία ένα προϊστορικό καρστικό (το φαινόμενο της διάλυσης πετρωμάτων από το νερό) βύθισμα. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χαμηλό οροπέδιο κόκκινης γης, που οι βροχές «μετάλλαξαν» στο τοπίο με τους χαρακτηριστικούς λοφίσκους και χαράδρες. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, το νερό της βροχής παρασέρνει το ερυθρό αυτό υλικό στην πεδιάδα της Στεφάνης, με αποτέλεσμα ακόμη και οι περιοχές που οργώνονται στην περιοχή να παίρνουν αυτό το κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα του Κοκκινοπηλού.

Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής

Η περιοχή του Κοκκινοπηλού, ωστόσο, εκτός από το έντονο γεωλογικό της ενδιαφέρον, έχει και αρχαιολογική σπουδαιότητα καθώς η αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε εδώ σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού.

Μάλιστα, η περιοχή υπόγεια διατρέχεται από τον αγωγό του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, που δημιουργήθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο μετά την ίδρυση της Νικόπολης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της πόλης που αριθμούσε περίπου 150.000 κατοίκους.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…