Πρέπει να βάλω πρόγραμμα και στα γεύματά μου;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Στην καθημερινότητά μας είναι σημαντικό να τηρούμε ένα καθημερινό πρόγραμμα. Ισχύει όμως το ίδιο και για την διατροφή μας; Η απάντηση είναι ναι. Το να προγραμματίζεις τα γεύματά σου έχει πολλά οφέλη και επιδρά σημαντικά στην υγεία σου. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το θέμα.

Οφέλη του προγραμματισμού γευμάτων:

Υγιεινή διατροφή:

Ο προγραμματισμός των γευμάτων σου σε βοηθά να επιλέγεις υγιεινά φαγητά και να αποφεύγεις το έτοιμο και γρήγορο φαγητό για την διατροφή σου το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα λιπαρό και ανθυγιεινό.

Μπορείς να προετοιμάζεις γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες ή βιταμίνες και θρεπτικά λύπη. Επίσης είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος  να αποφεύγεις την υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες θερμίδες και άρα στην αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Καλύτερη υγεία του πεπτικού μα συστήματος:

Ομαλοποιώντας το πρόγραμμα των γευμάτων σου, βοηθάς το πεπτικό σου σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Η τακτικότητα στο φαγητό συμβάλλει στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού σου. Συγκεκριμένα τα οφέλη της συχνής κατανάλωσης μικρών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει ως εξής:

  • Σταθερά επίπεδα ενέργειας: Η τακτικότητα στα γεύματα σημαίνει ότι το σώμα σου λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Αυτό βοηθάει στην διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, το οποίο εξασφαλίζει συνεχή παροχή ενέργειας στο σώμα.
  • Επιτάχυνση του μεταβολισμού:Όταν τρως τακτικά, το σώμα σου προσαρμόζει τον μεταβολισμό του για να επεξεργαστεί τις τροφές που καταναλώνεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού, καθώς το σώμα σου γνωρίζει πότε να περιμένει το επόμενο γεύμα και πώς να επεξεργαστεί την τροφή που λαμβάνει.
  • Καλύτερη πέψη και απορρόφηση: Η τακτική κατανάλωση γευμάτων βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Όταν το σώμα σου γνωρίζει πότε να περιμένει φαγητό, προετοιμάζεται για την πέψη του και είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή.
  • Καλύτερος έλεγχος βάρους: Ένας τακτικός προγραμματισμός γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Έχοντας σταθερές στιγμές για τα γεύματα σου, είσαι πιο πιθανό να μην υπερβαίνεις την συνιστώμενη κατανάλωση σε θερμίδες και να διατηρείς ένα υγιές βάρος. Επίσης μειώνεται η αίσθηση της πείνας

Καλύτερη ενέργεια και απόδοση:

Όταν τρως τακτικά και ισορροπημένα γεύματα, παρέχεις στο σώμα σου την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Αυτό επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και την καλύτερη σου απόδοση στις καθημερινές εργασίες. Μην ξεχνάμε ότι ο οργανισμός μας και συνεπώς και ο εγκέφαλό μας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά και να ανταπεξέλθει την οποία την παίρνει από την τροφή και τον ύπνο μας.

Οι κατάλληλες ώρες για γεύματα:

Πρωινό:

Το πρωινό είναι σημαντικό για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ενέργεια. Ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα γιαούρτι με μέλι και βρώμη ή δυο φέτες ψωμί ολικής με ταχίνι και μέλι. Αν θέλετε κάτι αλμυρό για το πρωινό σας μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα τοστ και ένα ποτήρι γάλα. Όλα τα παραπάνω περιέχουν ενέργεια, σάκχαρα (υδατάνθρακες) , φυτικές ίνες και πρωτεΐνη αποτελώντας ιδανικές τροφές για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

prepei_na_valo_programma_kai_sta_geymata_mou

Κολατσιό

Λίγες ώρες μετά από το πρωινό είναι αρκετά πιθανό να νιώσετε ότι πεινάτε και είναι λογικό. Ειδικότερα αν εργάζεστε νωρίς το πρωί και διαμεσολαβούν πολλές ώρες ο οργανισμός και ο εγκέφαλός σας είναι πιθανών να ζητά ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί (και όχι ο καφές δεν έχει θερμίδες  εκτός αν προσθέσουμε σάκχαρη).

Ένα φρούτο ή μια χούφτα ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα ή καρύδια μπορεί να είναι η λύση.

Μεσημεριανό:

Στο μεσημεριανό, επίσης, είναι καλό να καταναλώσεις ένα ισορροπημένο γεύμα. Αυτό θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις τη μέρα σου.

Τα απαραίτητα γεύματα μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνουν κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά, όσπρια, κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με κάποια πηγή υδατανθράκων όπως μακαρόνια, ρύζι, ψωμί ή πατάτες όλα πάντως σε ελεγχόμενες ποσότητες.

Απογευματινό

Σε αυτό το γεύμα πάλι δεν θα έχουμε μεγάλη πρόσληψη τροφής. Ο στόχος σε αυτό το γεύμα είναι να πάρουμε λίγη ενέργεια ώστε να μην έχουμε άδειο στομάχι μέχρι το βραδινό. Ένα ή δύο φρούτα ή ένας φυσικός χυμός είναι υπέρ αρκετά ώστε να μας δώσουν όση ενέργεια  χρειαζόμαστε.

Δείπνο:

Το δείπνο θα πρέπει να είναι ελαφρύτερο από τα άλλα γεύματα και να καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο (συνήθως 2-3). Ένα ελαφρύ δείπνο βοηθά το πεπτικό σου σύστημα να ηρεμήσει πριν πάει σε λειτουργία χαμηλής ενέργειας τη νύχτα.

Με τον όρο ελαφρύ δείπνο εννοούμε ένα δείπνο που να μην περιέχει μεγάλες ποσότητες λιπών ή σακχάρων και υδατανθράκων τα οποία μπορεί να μας κάνουν να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος και να έχουμε προβλήματα στον ύπνο μας.

Γιατί ο προγραμματισμός είναι σημαντικός:

Σταθερότητα: Ο προγραμματισμός δημιουργεί σταθερότητα και ρουτίνα στη διατροφή σου.

Υγεία: Βοηθά στην αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης ή ακατάλληλων, λιπαρών ή παχυντικών  τροφών.

Υγεία πεπτικού: Βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών σου.

prepei_na_valo_programma_kai_sta_geymata_mou

Ενέργεια: Σου παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες της μέρας.

Το σημαντικότερο είναι να προσαρμόζεις το πρόγραμμα των γευμάτων σου στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου, δίνοντας έμφαση στην ισορροπία και την ποιότητα της διατροφής σου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.