Πρέπει να είμαστε πάντα ειλικρινείς με τα παιδιά μας ή όχι;

Συντάκτης: Flowmagazine

Πόσο εύκολο είναι οι γονείς να λένε πάντα την αλήθεια; Σίγουρα η σχέση ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Ωστόσο, υπάρχουν και στιγμές που είναι αδύνατον να αποφύγει κανείς ένα αθώο ψεματάκι.

Κάνει να λέμε ψέματα πού και πού;

Η Nate Cooke, αναφέρει πώς πρέπει πάντα να είμαστε ειλικρινείς στα παιδιά μας, όσο άβολη και δύσκολη κι αν είναι η αλήθεια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς μπορείτε με τα παιδιά σας, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς κάθε μέρα! Αν μεγαλώσουν ακούγοντας τη μαμά ή τον μπαμπά να λένε ψέματα, τότε θα σκεφτούν και εκείνα ότι είναι οκ να λένε ψέματα!».

Για την Jane, μια μαμά δύο παιδιών από το Sydney, η ειλικρίνεια με τα παιδιά της δεν ήταν και η καλύτερη τακτική. «Θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα μου και να με εμπιστεύονται. Ευτυχώς τους μαθαίνω πως είναι σημαντικό να είσαι καλός άνθρωπος και πως πρέπει να σε εμπιστεύονται!». Η Jane, ανέφερε ωστόσο ένα περιστατικό που ενώ είχε πάει την κόρη της για εμβόλιο, της είχε πει ότι όλα θα είναι εντάξει και πως δεν θα πονέσει καθόλου. Όμως, ο γιατρός έβαλε απότομα τη βελόνα στο χέρι της, γεγονός που την έκανε να τσιρίξει από τον πόνο. «Με κοίταξε στα μάτια σαν να μου έλεγε ότι της είχα πει ψέματα!».

Τι γίνεται με τις ατελείωτες ερωτήσεις των παιδιών;

Τα παιδιά κάνουν συνέχεια ερωτήσεις αλλά και εδώ η Nate, αναφέρει ότι πρέπει να είμαστε σαν γονείς, όσο ειλικρινείς γίνεται όσο άβολη και αν είναι η ερώτηση.

Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει; Η νεράιδα των δοντιών;

Τα ψέματα καλό θα είναι να αποφεύγονται αν θέλετε να χτίσετε μια σχέση βασισμένη στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Παρόλα αυτά αξίζει να γνωρίζετε ότι δεν είναι απαραίτητα τα ψέματα κακά, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Βασίλης ή η νεράιδα των δοντιών. Αν αποφασίσετε όμως να πείτε αυτά τα ψέματα στα παιδιά σας θα πρέπει να φροντίσετε να τους αποκαλύψετε την αλήθεια σε μια ηλικία που δεν θα τα πληγώσει και που δεν θα τα κάνει να μην σας εμπιστεύονται.

Σαν γονείς θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά μας και να τους λέμε πάντα την αλήθεια, όσο «σκληρή» κι αν είναι σε κάποιες περιπτώσεις.

Πηγή: mothersblog.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…