Τα όρια στη σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών (σε μεγαλύτερη ηλικία) πραγματεύεται στο δεύτερο μέρος του σχετικού άρθρου της η …
Πρέπει να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας;
Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι έναν γονιό και όχι έναν φίλο. Φίλους μπορεί να έχουν πολλούς. Ο γονιός έχει άλλη ειδικότητα: να υποστηρίζει, να προστατεύει, εν μέρει, και να συμβουλεύει.
Ο ρόλος του γονέα
Ο ρόλος του γονιού είναι πιο απαιτητικός. Χρέος του είναι να προσφέρει στο παιδί τις σωστές βάσεις για να αναπτυχθεί. Είναι δίπλα του σε κάθε στιγμή, είτε καλή είτε άσχημη. Έτσι, τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια δίπλα στους γονείς.
Πολλές φορές, οι γονείς καταφεύγουν στη φιλία με τα παιδιά, νομίζοντας ότι έτσι θα είναι πιο κοντά τους και θα γνωρίζουν τα πάντα για τα ίδια. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι καλό για τα παιδιά. Μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια και ότι δεν έχουν κάπου να στηριχτούν.
Οι γονείς δεν πρέπει να είναι αυστηροί, με τρόπο που να προκαλεί φόβο στα παιδιά, αλλά ούτε και, τελείως, άνετοι, φιλικοί και ελεύθεροι με εκείνα. Όλα θέλουν τα όριά τους. Οι γονείς είναι αυτοί που βάζουν τα όρια. Για να ωριμάσουν τα παιδιά, ψυχοσυναισθηματικά, χρειάζονται όρια και κανόνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς βάζουμε όρια στα παιδιά μας;
Γονείς VS φίλοι
Οι γονείς με τα παιδιά δεν μπορούν να είναι ισότιμοι και αυτό θα οδηγήσει στη σωστή ανάπτυξη. Αντιθέτως, στη φιλία υπάρχει και πρέπει να υπάρχει ισοτιμία στη σχέση. Σίγουρα, ένας γονιός μπορεί να είναι φιλικός, αλλά όχι αυταρχικός. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία.
Σε πολλές περιπτώσεις, απαιτεί να στεναχωρήσεις τα παιδιά. Αυτό συμβαίνει, όμως, για το καλό τους και για να μάθουν να μεγαλώνουν σωστά και με κανόνες ορθολογικής συμπεριφοράς, που θα τα βοηθήσουν και στις μετέπειτα διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι γονείς πρέπει να είναι πρόσωπα που θα παίξουν μαζί τους, θα τα διαπαιδαγωγήσουν, αλλά θα έχουν και χρόνο για την προσωπική τους ζωή.
Όταν ο ρόλος του γονέα αντικαθίσταται από αυτόν του φίλου, προκαλείται μια σύγχυση στο παιδί και αναταράσσονται οι ισορροπίες στην καθημερινότητά του.
Καθότι ο ρόλος του γονιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν, οδηγούμαστε στην αρχική παρατήρηση.
Στο παιδί μας μπορούμε να μιλάμε για διάφορα θέματα και να είμαστε ειλικρινείς, αλλά είναι αδύνατο να μιλάμε για όλα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρέπει να είμαστε πάντα ειλικρινείς με τα παιδιά μας ή όχι;
Εν ολίγοις, είναι σημαντικό για το παιδί να δημιουργεί φιλίες με παιδιά της ηλικίας του, καθώς αυτό βοηθά στην κοινωνικοποίησή του. Οι γονείς είναι για να το φροντίζουν και να δώσουν τις βάσεις για να αναπτυχθεί.
Παραμείνετε, λοιπόν, στον ρόλο του γονέα!