Το να φτιάξετε πίτα είναι μια πολύ απλή διαδικασία, από την στιγμή που ανακαλύψετε λίγα τεχνικά κόλπα. Μπορεί να μην …
Πρασσόπιτα με ζαμπόν
Μια χορταστική πίτα είναι η καλύτερη επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι. Ωραίο παρεϊστικο φαγητό που μπορεί να σας συνοδεύει όλη την εβδομάδα στις εξορμήσεις σας. Σήμερα προτείνουμε πρασσόπιτα με ζαμπόν.
Υλικά
– 1 φύλλο σφολιάτα
– 1 κιλό πράσσα
– 1 φλυτζάνι ζουμί από τα πράσσα
– 150 γρ. ζαμπόν
– 2 αυγά
– 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
– 4 κουτ. σούπας αλεύρι
– 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
– αλάτι
– μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Βουτυρώνετε φόρμα με κινητό στεφάνι με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και στρώνετε τη σφολιάτα αφού την ανοίξετε σε 1 φύλλο.
- Τρυπάτε το φύλλο σε μερικά σημεία με ένα πηρούνι και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά.
- Στο μεταξύ κόβετε το άσπρο κομμάτι των πράσσων σε φέτες και τα βάζετε σε νερό που βράζει για 10 λεπτά. Κρατάτε 1 φλυτζάνι από το νερό αυτό.
- Στραγγίζετε τα πράσσα καλά. Λιώνετε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και προσθέτετε εκεί το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας το μίγμα συνέχεια.
- Όταν αυτό ενώσει, προσθέτετε το ζουμί να πήξει η μπεσαμέλ.
- Βγάζετε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πασπαλίζετε με αλάτι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα πράσσα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.
- Ρίχνετε στο μίγμα τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύετε καλά.
- Αδειάζετε το μίγμα αυτό στην ψημένη σφολιάτα και αφού ισιώσετε την επιφάνεια πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.
- Βάζετε την πίτα στο φούρνο που έχετε ήδη κάψει στους 175 βαθμούς Κελσίου και την ψήνετε για περίπου 60 λεπτά.
- Την σερβίρετε χλιαρή.
Καλή σας όρεξη!